Рубрики
 
 

Передплата онлайн

 

Полювання

 

Арсенал

 

Собаки

 

Риболовля

 

Нотатки рибалки

 

Интерв'ю

 

Флора та Фауна

 

Законодавство

 

Газети (номери)

 

2017

 

2016

 

2015

 

2014

 

2013

 

2012

 

2011

 

2010

 

2009

 

2008

 

2007

 

2006

 

2005

 

2004

 

2003

 

2002

 

2001




Асоціація користувачів мисливських та рибальських господарств


Сайт посвященный общению на тему охоты и рыбалки



Головна Про проект Передплата онлайн Об'яви Форуми Контакти

Хвороби риб

Хвороби риб, небезпечні для людей і тварин, а також ті, що псують товарний вигляд риби

Риби, краби, креветки, криль, устриці, омари — можуть бути носіями мікробів, вірусів, гельмінтів — збудників хвороб людини і теплокровних тварин. Це збудники холери, туберкульозу, лептоспірозу, кишкових інфекцій, гельмінтозооновозів. Буває це в тих випадках, коли риба й інші об'єкти виловлені з водойм, забруднених побутовими і промисловими водами. Сама риба не проявляє ознак хвороби, але споживання такої риби у сирому, в'яленому, копченому виді, а також при поганій термічній обробці з наступним довгим зберіганням при кімнатній температурі може привести до вказаних вище захворювань. Особливу небезпеку представляють риби і рибопродукти, обсіяні клостридіями ботулінум.

Ботулізм представляє серйозну небезпеку для людини. Якщо збудник попав у рибу або інші продукти, там накопичився і буде спожитий людиною, наступає тяжкий токсикоз, який через 1-2 дні може закінчитися смертю. Уражується центральна нервова система людини. Смертельною дозою є 0,035 мг сухого токсину. Інкубаційний період складає 18-24 години. Починається захворювання нудотою, блюванням. Температура, як правило, нижча нормальної. Спостерігається порушення зору (двоїння в очах).

Захворювання часто спостерігається при споживанні солоної, в'яленої риби, ікри і баличних виробів домашнього приготування. Отруєння викликають спорогенні бактерії, які при температурі 20-37 градусів розмножуються, виділяючи токсин. Останній руйнується протягом 15 хвилин кип'ятіння, не руйнується у кислому середовищі, стійкий до високих концентрацій повареної солі, сонячних променів. Спори витримують 10 хвилинне нагрівання у водному середовищі при нагріванні до 120 градусів.

Бактерії розвиваються в основному в середині великих шматків риби, а також в герметично закритих консервах. При виготовленні в'яленої або копченої риби (осетрові, омуль і інші) відразу після вилову її слід випотрошити і охолодити. Важливим є правильне видалення кишечника, що виключило би попадання збудника у м'язи риб. При виявленні в продуктах клостридій бутолінум або його токсинів, останні бракуються.

Як експресметод застосовується непрямий метод імунофлуоресценної мікроскопії.

Профілактика. Після вилову риби, молюски й інші рибопродукти слід якнайшвидше охолодити або заморозити. При тепловій обробці створити режим, що забезпечить загибель мікробів і інактивацію їх токсинів. Приготовлені продукти не можна зберігати при кімнатній температурі.

Метод лікування людей — раннє введення полівалентної сироватки АБСДЕ.

Особливу небезпеку представляє вірус гепатиту штаму А. Він може міститися у двостулкових молюсках, устрицях, морських гребінцях, мідіях, яких часто споживають у сирому вигляді. Вірус накопичується у молюсках дуже швидко, протягом 2-4 годин, при перебуванні їх у зараженій воді і виживає при зберіганні молюсків протягом одного місяця при температурі 5 градусів. Для очистки устриць чи молюсків від вірусу їх слід тримати у чистій воді 2-4 дні.

Якщо в організм людини через кишечник попадуть сальмонели, кишкова паличка, золотистий стафілокок, виникають гастроентерит, септицемія, черевний тиф, сальмонельоз, захворювання у людей супроводжуються нудотою, блюванням, болями в животі, діареєю, слабкістю, продовжуються 1-6 днів, після чого припиняються.

Вказані бактерії поширені в природі, в водоймах, забруднених фекаліями.

Обсіменіння рибопродукції сальмонелами відбувається при порушенні термічної обробки, умов транспортування та зберігання риби.

Сальмонели стійкі до низьких температур, висушування, зберігаються протягом 5 хвилин при нагріванні до 70 градусів. Соління і копчення діє на мікробів слабо.

Для профілактики захворювань слід дотримуватись особистої гігієни і правильної кулінарної обробки.

Крім того, ураження людей може викликати бактерія парагемолітікум при споживанні сирих морепродуктів. В Італії зареєстрована холера у людей, які використовували в їжу мідій, добутих у

сильно забруднених стоками водах.

Звичайні бактерії з роду псевдомонас, аеромонас, флявобактеріум, що є постійними мешканцями води та кишечнику риби, приводять до її псування, появі неприємного смаку і запаху, пожовтіння, темно – зеленого, рожевого або червоного забарвлення. При споживанні зараженої вказаними бактеріями риби у людини може спостерігатися запалення органів травлення, кісткового мозку, плеври, багаточисельні абсцеси. У людей які переробляють рибу, спостерігається почервоніння шкіри рук.

З'їдена людиною риба з водойм, де поширені лептоспіри, при поганій обробці може привести до виникнення лептоспірозу — інфекційної жовтяниці.

Так як рибні продукти дуже швидко псуються, їх слід якомога швидше заморозити або риба повинна лишатися живою і в доброму стані до моменту переробки. Слабких і заснулих слід відбраковувати.

При попаданні в водойми стічних вод, що містять токсичні речовини, останні можуть накопичуватись в організмі риб, молюсків і при поїданні людиною викликати в неї різні отруєння. Це важкі метали: свинець, ртуть, кадмій, селен, миш'як. В Японії зареєстрована хвороба "мінімата" (назва міста) в результаті надмірної кількості у тілі риб ртуті. Концентрація ртуті у рибі не повинна перевищувати 0,501 мг/кг сухої маси. Крім того, вказані елементи можуть змінювати смак, запах, зовнішній вигляд продуктів. Великі концентрації міді і цинку у молюсках, устрицях надають їм металевий присмак і зелений колір.

|3апах гасу відчувається, якщо риба виловлюється у районах, де йде витікання нафтопродуктів, при роботі промислового флоту, в доках.

Хафська хвороба виникає при споживанні в їжу хижих (налим, щука, окунь, судак) і мірних (пелядь) риб. Хворіють люди і тварини. У людини починаються раптові напади мязових болей, паралічу або глибоких порізів, втрата можливості рухатися, сильне потовиділення, сеча набуває червоно-коричневого або темно - коричневого забарвлення. У 1-2% випадках зареєстрований летальний кінець.

Для профілактики хафської хвороби не слід дозволяти вилов риби з неблагополучних озер строком не менше одного року після її виникнення. Заборону знімають після одержання дворазового негативного результату біопроб на котах і мишах. На неблагополучних водоймах слід приймати заходи проти масового розвитку синьо-зелених водоростей, "цвітіння" води.

Спостерігали паралітичне отруєння людей при споживанні молюсків (устриць, мідій, морських гребінців), які виловлювали у водах з високим вмістом динофлагелят (одноклітинні організми); в склад останніх входить токсичний червонуватий пігмент.

Отруєння тропічними рибами. Є відомості про отруєння людей сіагутерою (токсичність періодична в залежності від її харчування). Симптоми отруєння — діарея, нудота, блювання. При варці риби токсин не руйнується. У Японії при споживанні риби-собаки також відмічається отруєння при неправильному приготуванні їжі, коли отрута із внутрішніх органів попадає у їстівні частини тіла.

Серед хвороб, що псують товарний вигляд риб, слід відмітити деякі інфекційні і інвазійні хвороби. Про них ми розповімо вам в наступному номері.

П. ШПАК



Украинская Баннерная Сеть