Рубрики
 
 

Передплата онлайн

 

Полювання

 

Арсенал

 

Собаки

 

Риболовля

 

Нотатки рибалки

 

Интерв'ю

 

Флора та Фауна

 

Законодавство

 

Газети (номери)

 

2017

 

2016

 

2015

 

2014

 

2013

 

2012

 

2011

 

2010

 

2009

 

2008

 

2007

 

2006

 

2005

 

2004

 

2003

 

2002

 

2001




Асоціація користувачів мисливських та рибальських господарств


Сайт посвященный общению на тему охоты и рыбалки



Головна Про проект Передплата онлайн Об'яви Форуми Контакти

Хай та віагра сховається...

Дикі родичі наших курей - перепели. Пізньої весни, коли настає час прополювати бур'яни, із заростей високої густої трави розноситься пісня перепела -"подь-полоть! подь-полоть!" (треба сказати, що ці слова, якими у народі передають крик перепілок, досить точно нагадують ритм його свисту). Перепілка, строката витончена пташка розміром з місячного домашнього курчати, поширена у південних районах. Зимувати більшість перепілок відлітає у райони Середземномор'я, і тільки окремі особини залишаються на узбережжі Кавказу. Глибокий сніг і морози, які небезпечні для сірої куріпки та інших куриних, що не здійснюють сезонних перельотів, перепілці не страшні. Гнізда перепілка влаштовує на землі, серед густої трави. Дуже часто вона розселяється на полях озимих зернових культур, але інколи, приміром, під час дощового літа, перепілок можна зустріти і на посівах соняшника. Навесні до місць гніздувань перепілки прилітають доволі пізно, коли зернові піднімуться на 15-20 см. На полях птахи влаштовують гнізда й виводять пташенят, тут же вони мандрують з виводками. Під час перельотів на південь вони знову притримуються полів. У цей час на годівлю і відпочинок перепілки зупиняються на посівах люцерни, де травостій підріс після покосу.

М'ясо перепілки - вишуканий делікатес для гурманів. Мрія кожного мисливця - вполювати кілька штук цих птахів й засмажити на вертелі. Але мова сьогодні йтиме не про м'ясо, а про інші цінні гастрономічні якості перепілок - їхні яйця.

Тепер у магазинах часто можна побачити перепелині яйця, яким приписують цілющі властивості. Колись ними могли смакувати лише "вершки суспільства" - партійна й радянська номенклатура. Нині за ціною перепелині яйця доступні майже усім.

Сьогодні людство поставлене перед проблемою самовиживання на тлі несприятливих екологічних і соціальних умов. Яйця перепелині - унікальний біологічний продукт, який використовується в лікувально-профілактичному і дієтичному харчуванні. Розведення перепелів та використання їх м'яса і яєць широко практикується в багатьох зарубіжних країнах: Японії, Німеччині, Великобританії, США, Франції та інших. Перепілки стійкі до інфекційних захворювань, в їхньому організмі не розвиваються сальмонели, що пов'язане з їх біологічними властивостями. Від курячих яєць у дітей інколи буває алергія, від перепелиних - ніколи. Літні люди при вживанні перепелиних яєць почуваються значно краще, бадьоріше. У Японії, приміром, яйця перепілок обов'язковий елемент у харчуванні школярів: вони краще вчаться, легше переносять стреси. Після трагедії у Хіросімі й Нагасакі інтерес до цих пернатих зріс. Щорічно там виводять до 6 млн. перепілок. У японських школах дітям перед уроками безкоштовно видають по два перепелині яйця. Там для зручності перепелині яйця є постійно у продажу в газетних кіосках.

Перепелині яйця містять концентрований біологічний набір конче необхідних людині речовин, їх часто порівнюють з чорною ікрою. У літературі є свідчення про те, що в давнину яйця і м'ясо перепілок використовувались у китайській народній медицині. Це стало однією з причин одомашнення й селекції перепелів у Японії після застосування зброї масового знищення під час Другої світової війни.

Вітебські медики встановили, що перепелині яйця допомагають покращити стан здоров'я в опромінених людей. Білоруські діти, які потерпіли внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС, за півтора місяця стали почувати себе краще - припинились носові кровотечі, зникло запаморочення голови, припинився біль серця, шлунку, діти набрали вагу, збільшився вміст гемоглобіну у крові. І все це завдяки перепелиним яйцям. Це підтверджують й українські вчені. На основі досліджень Інституту експериментальної радіології АМН України, вживання перепелиних яєць сприяє виведенню радіонуклідів із організму людини, нормалізуються показники крові у хворих, які зазнали радіаційного ураження після катастрофи на ЧАЕС.

Перепелині яйця не містять холестерину. На основі даних Дніпропетровського НДІ, вони використовуються в гастроентерології для дослідження тонусу та евакуаторної функції жовчного міхура. Сприяють посиленню пам'яті, прискоренню розвитку інтелекту, нормалізують кількість еритроцитів у крові, поліпшують апетит у дітей і підлітків. В одному грамі перепелиних яєць, порівнюючи з курячими, міститься більше вітамінів А - у 2,5 рази, В1 - у 2,6 рази, В2 - у 2,2 рази, а мікроелементів: заліза - у 4 рази, міді і кобальту - у 2,2 рази, фосфору і калію - у 4,5 рази. До того ж, у перепелиному яйці тверда підшкаралупна оболонка і воно кілька місяців може зберігатися навіть при кімнатній температурі.

Безперечно, яйця - не панацея від усіх хвороб, але їх використовують у харчуванні при лікуванні: бронхітів, бронхіальної астми, пневмонії, туберкульозу, хвороб шлунка й кишечника, серця і судин, нервової системи, алергічних недуг, захворювань щитовидної залози, інтоксикації. Їх беруть на орбіту космонавти. Білком можна змазувати опіки, порізи. Найцікавіше для чоловіків те, що перепелині яйця перевершують віагру за помічністю при імпотенції. Споживаючи натще за півгодини до сніданку по три яйця, ви відчуєте себе Казановою.

Раджу споживати яйця перепілок як хворим, так і здоровим. Тоді ви завжди будете молодими й сильними.

І. ДМИТРІВ



Украинская Баннерная Сеть