Рубрики
 
 

Передплата онлайн

 

Полювання

 

Арсенал

 

Собаки

 

Риболовля

 

Нотатки рибалки

 

Интерв'ю

 

Флора та Фауна

 

Законодавство

 

Газети (номери)

 

2017

 

2016

 

2015

 

2014

 

2013

 

2012

 

2011

 

2010

 

2009

 

2008

 

2007

 

2006

 

2005

 

2004

 

2003

 

2002

 

2001




Асоціація користувачів мисливських та рибальських господарств


Сайт посвященный общению на тему охоты и рыбалки



Головна Про проект Передплата онлайн Об'яви Форуми Контакти

Що покласти до рюкзака?

Часто, перед виходом на природу в сім‘ях мисливців та рибалок виникає ситуація, коли дружина знесилено опускає руки і тихо (або ж істерично, це вже від характеру залежить) запитує: «Ну що я тобі покладу з собою пообідати?».

Знайома картина, чи не так? Оскільки моя робота досить специфічна і, як правило, передбачає на обід лише бутерброди, то такі слова мені чути доводилось частенько.

- А що ж люди беруть на полювання? - продовжує "допит" дружина.

- На те, що в людей, у нас немає грошей, - огризаюсь.

- То клади собі сам що хочеш! – відходить ображена.

Як правило, доводилося мені обідати ковбасою (коли були на неї кошти) та банальним салом з цибулею та часником. Звичайно, все це з часом "приїдалось", але голод – не тітка, як люди кажуть. Одного разу, коли на ставку окрім мене рибалив лише один чоловік (діло було посеред тижня), я підійшов до нього з пропозицією разом пообідати, бо чарку горілки краще пити в компанії. Чарка допоможе знайомству, знаходженню спільної мови, та й апетит нажене. Окрім цього, від нових знайомих можна почути багато що нового, побачити нові снасті, а може й помінятися на ті, що вам зайві. Ми разом пообідали, погомоніли. На моє запитання, де, мовляв, купували таку смачну пасту на бутерброди, він легенько смикнув плечима й буденним голосом сказав, що приготував її сам. Як виявилось, він працював у ресторані кухарем. Розповів він кілька своїх рецептів паст, та загальний принцип їх приготування. Візьми, говорив він, ті продукти, які тобі доступні й пропусти пару разів через м'ясорубку з дрібненькою решіткою, а потім змішай разом зі злегка розм'яклим при кімнатній температурі коров'ячим маслом (в холодну пору року краще використовувати легкі масла, або 72% майонез). Сіль та спеції – за смаком. І все! Я наведу рецепт його (і своїх) паст для бутербродів. Оскільки на колір та смак – товариш не всяк, то відразу попереджаю, що пропорція інгредієнтів може варіюватися в той чи інший бік, залежно від ваших уподобань. Творіть, видумуйте, пробуйте і ви обов'язково знайдете свій рецепт, яким потім поділитеся з побратимами на шпальтах нашої газети. Домовились! І так, «фірмові» паштети:

- 150 гр. копченої риби, 1 жовток, 1 ст. ложка масла, 1 чайна ложка готової гірчиці. М'ясо відділити від кісток, двічі пропустити через м'ясорубку з дрібною решіткою. Потім у фарш додати сирий жовток, гірчицю, масло, і добре вимішати за допомогою виделки.

- Гриби ошпарити кип‘ятком, дрібно посікти і стушкувати з цибулею та маслом. Потім пропустити двічі через м'ясорубку. Додати домашній сир, зелень, спеції та перемішати (сир – 200 гр., гриби – 100 гр., цибуля – 80 гр., масло – 50 гр.).

- 200 гр. смаженого до готовності м'яса, 2-3 крутих яйця пропустити через м'ясорубку, додати зелень, цибулю і перемішати з маслом (50-60 гр.).

- Твердий сир натерти на дрібній тертці й розмішати з розм'якшеним маслом, жовтками зварених вкруту яєць. Гарно вимішати. Сир – 200 гр., 2 жовтки, 100 гр. масла, 1 ст. ложка гірчиці, сіль.

- 250 гр. домашнього сиру, 100 гр. масла, 2-3 стручки маринованого перцю (червоного) 6-7 зубків часнику, сіль. Все це двічі пропустити через м'ясорубку.

- 3 зварених вкруту яйця, 200 гр. твердого сиру натертого на дрібній тертушці, 3-4 зубчики товченого часнику. Все це заправити сметаною, або майонезом (200 гр.), перемішати й скласти в судочок, який поставити для охолодження в холодильник.

- Коров'ячому маслу (100 гр.) дати постояти при кімнатній температурі й додати 10 гр. готової гірчиці. Перемішати. За бажанням можна ще додати часнику й спецій.

- 100 гр. масла змішати з дрібно пошинкованою зеленню петрушки, кропу, щавелю. Для пікантності можна додати часник або хрін.

- Квасолю заздалегідь намочити (щоб розбухла), зварити й пропустити через м'ясорубку разом з підсмаженою до "золотого" кольору цибулею та маслом. Додати за смаком оцет, сіль, перець, трішки олії (для зручності намащування), вимішати й охолодити.

- 250 гр. твердого сиру, велика жменя дрібно порізаного листя огіркової трави (ще можна додати за смаком зелень). Сир натерти, посолити і поперчити. Можна додати трішки молока, перемішати із зеленню і поставити в холодильник, поки листя не зробиться м'яким.

Цей паштет дуже смачний з грінками. Цю ж суміш також можна використовувати як начинку в пиріжки, або в піцу, як фарш. Скористайтесь цими рецептами, думаю не пошкодуєте! Всім смачного!

Зараз, коли ми розібралися з "пижами", тобто закускою, перейдемо до того, що, власне, закушують. Тут у наших побратимів політ фантазії набагато вищий. Ці рецепти напоїв не мої, але кожен з них я, свого часу, скуштував і позаписував рецепти від тих людей, що мене пригощали.

Спотикач з смородини

1 кг стиглих ягід смородини перебрати від плодоніжок та листя, промити і просушити на розстеленому рушникові. Потім в емальованому посуді потовкти дерев'яною товкачкою, до повного виділення соку. Всю цю суміш відкинути до полотняного мішка (щоб сік збіг у скляну або в емальований посуд). Із 1 кг цукру та 3,5 склянок води, зварити густий сироп, весь час знімаючи з варива піну. У сироп вилити сік і закип'ятити. Потім зняти з вогню і влити 0,75 літра якісної горілки, добре розмішати, поставити на невеликий вогонь і, не доводячи до кипіння, весь час помішуючи, дати наливці загуснути. Охолодити, розлити в пляшки, закупорити. Зберігати в сухому прохолодному місці.

Спотикач з лимонів

10 лимонів, 10 гр. гвоздики та коріандру, 1,5 л горілки, 1,2 кг цукру, 1 л води. Лимони порізати разом із цедрою на невеликі шматочки, додати спеції, залити горілкою і настоювати 7 діб. Із цукру і води зварити сироп, зняти з вогню, та старанно розмішати. Процідити через складену вдвоє полотняну тканинку і розлити по пляшках.

Спотикач з горобини

На 1 кг горобини потрібно 2 літри горілки. Горобину, "побиту" морозом, висипають у бутиль на 1/2 об'єму, і заливають горілкою. Все це ставлять на сонячному, теплому місці на 2-3 місяці. Вариться сироп, як і в попередніх рецептах, та змішується з процідженою настоянкою й розливається по пляшках. За цим же рецептом можна приготувати спотикач з примороженого терну.

Спотикач з цитрини

6 лимонів, 3 літри горілки, 800 гр. цукру, 1,5 л води. Із свіжих лимонів зняти цедру і настояти в бутлі протягом доби на горілці. Окремо зварити сироп з цукру та води. Сироп, знімаючи піну прокип'ятити двічі. В емальованій посудині змішати з настояною на цедрі й горілці суміші й дати відстоятися годину. Процідити, розлити в пляшки та закупорити. Через дві доби спотикач стане прозорим.

Усі згадані спотикачі набагато смачніші за лікери, що продаються в магазинах. Проте вважаю своїм обов'язком попередити про підступність цих напоїв, назва яких говорить сама за себе. Вони приємні на смак, що називається, «легко п'ються», але дуже «б'ють» у ноги. Це потрібно враховувати, коли будете їх вживати, щоб не стати тягарем для ваших товаришів. Приказку «голова думає – ходімо, а ноги кажуть – сидімо» придумали ті люди, котрі пили спотикач та медовуху.

Мокруха

За не надто благозвучною назвою насправді "ховається" дуже смачний напій. Для його приготування потрібно 1 л горілки настояти на цедрі з двох апельсинів і 8-10 гвоздичках (протягом двох тижнів). Після чого додати 0,25 л вишневого соку (свіжого) й дати постояти в закритій посуді протягом півроку.

Варенуха

На 1 л горілки 40 гр. сухих яблук, 40 гр. вишень, 25 гр. груш, 25 гр. слив й по 1 гр. імбиру та кориці, та по 0,5 гр. запашного перцю й лаврового листя, 250 гр. меду натурального.

Фрукти настояти в окремих посудинах на горілці 5-6 годин. Потім злити в емальовану посуду, додати спеції та мед, перемішати. Посуд накрити кришкою, а місце, де кришка прилягає до каструлі замазати звичайним тістом. Зверху покласти гніт (можна дві цеглини) і поставити в духовку на 10-12 годин (температура 90-100 градусів). Запах і смак цього напою незрівнянні!

Так, і не забудьте покласти до рюкзака чарку! Бо коли забудете, то доведеться пити «Із ствола» чи «з горлушка». Неперевершений Остап Вишня попереджав про це мисливців: «Капризна це, я вам скажу, штука, як з «горлушка»... Повітря чисте, на широке диханіє візьмеш, а воно темно, не встигнеш і зітхнути, як уже «горлушко» біля «дон ушка».

Головне – пийте вміру, щоб не втрачати людську подобу і не наробити дурниць! Усім смачного!

До речі! Все, що ви приготуєте за цими рецептами, цілком придатне до вживання і в домашніх умовах...

І ще, ледь не забув найпростіший рецепт: сало посолити, порізати на шматочки, обкачати в чорному перці, або в суміші приправ до сала й пропустити через дрібну решітку м‘ясорубки з часником. Запевняю, що ви відкриєте новий смак у цього звичного пересічному українцеві продукті!

Ю. Єгер



Украинская Баннерная Сеть