Як бути?..

В. Яковлєв

Август, 2014 год

Звертаюся до вас по пораду або, можливо, по допомогу Уже немає сили більше терпіти черговий ментовський грабунок та знущання над мисливцями Опишу все по порядку.

Що таке перереєстрація зброї знає у нас кожен мисливець. Це щастя чекає і на мене цього року. Тому, прочитавши роз‘яснення щодо потрібних документів, про які розповідала «ПтР», не все зрозумів й вирішив уточнити ще й у нашій дозвільній. Інспектор дозвільної ознайомив мене з Наказом МВС від 23.11.2013 р., згідно з яким для придбання й перереєстрації до раніше необхідних документів вимагалася ще й довідка з магазину про придбання зброї. На моє зауваження, що моя зброя придбана багато років тому, та ще й у магазині, якого вже давно не існує, мені «порадили» звернутися в конкретний приватний магазин, надавши його адресу. Там, мовляв, гривень за 200 можна отримати таку довідку. На моє заперечення, що я там нічого не купував, мені нічого не відповіли.

Та далі ще цікавіше. На додаток до згаданої довідки мені ще потрібно пройти платні курси з вивчення матеріальної частини зброї та правил поводження з нею… Я відповів, що ось уже більше 30 років володію зброєю, раніше її успішно перереєстровував й не було ніяких проблем, та мені відповіли, що я можу користуватися зброєю хоч 100 років, але зараз без цих папірців мені її ніхто не перереєструє.

Поспілкувавшись із нашими мисливцями, які цього року проходили процедуру перереєстрації, я дізнався, що всі вони платили за згадані вище довідки. І всі в один голос радять і мені заплатити, бо, мовляв, це така система, менти цих грошей не пропустять і довести їм свою правоту неможливо.

Порадьте, будь ласка, як мені бути в цій ситуації.

О. Сахнюк, Рівненська обл.

 

Відразу зазначу, якщо мисливець правильно вказав дату наказу, на яку посилався працівник дозвільної системи, то 23.11.2013 р. МВС України не видавало ніяких наказів, що увійшли до бази Верховної Ради України.

Швидше за все, мова йшла про наказ МВС України від 07.08.2013 № 749 «Про внесення змін до наказу МВС України від 21 серпня 1998 року № 622», який зареєстровано у Міністерстві юстиції України 29.08.2013 за № 1483/24015. У газеті «ПтР» вже обговорювалися деякі зміни, внесені зазначеним наказом МВС.

Почну з другої вимоги, тобто з довідки про вивчення матеріальної частини зброї під час чергової перереєстрації мисливської зброї, власником якої є особа, яка давно нею володіє. Звернемося до вимог зміненої Інструкції.

Так, частина перша пункту 12.2 Інструкції встановлює: «Для одержання громадянами в органах внутрішніх справ дозволу на придбання мисливської вогнепальної нарізної, гладкоствольної зброї, пневматичної зброї, холодної та охолощеної зброї громадянами подаються такі документи: заява щодо видачі дозволу на придбання зброї на ім'я керівника органу внутрішніх справ за місцем проживання заявника; заповнена картка-заява (додаток 13); медична довідка (крім охолощеної зброї); довідка про вивчення матеріальної частини зброї, спеціальних засобів, правил поводження з ними та їх застосування (крім охолощеної зброї); платіжний документ (платіжне доручення, квитанція) з відміткою банку, відділення поштового зв'язку або коду проведеної операції про внесення коштів за надання відповідної платної послуги; копії 1, 2 та 11 сторінок паспорта громадянина України».

Частини ж дев’ята та десята п. 12.5 Інструкції вимагає: «Для перереєстрації зброї, пристроїв (продовження терміну дії дозволу на їх зберігання та носіння), які придбані відповідно до законодавства, до органів внутрішніх справ власник подає:

- заяву про продовження терміну дії дозволу;

- медичну довідку;

- платіжний документ (платіжне доручення, квитанцію) з відміткою банку, відділення поштового зв'язку або коду проведеної операції про внесення коштів за надання відповідної платної послуги.

Також власник зброї пред’являє договір страхування.

Таким чином, як видно з вимог пунктів 12.2 і 12.5 Інструкції, довідка про вивчення матеріальної частини зброї, спеціальних засобів, правил поводження з ними та їх застосування (крім охолощеної зброї) законно вимагається працівниками дозвільної системи лише в разі одержання громадянами в органах внутрішніх справ дозволу на придбання мисливської вогнепальної нарізної, гладкоствольної зброї, пневматичної зброї, холодної та охолощеної зброї. У разі перереєстрації зброї подання її власником такої довідки не передбачене.

Наскільки мені відомо, виходячи з вимог пунктів 2.8, 7.3, 12.2 Інструкції, працівники прокуратури під час перевірок роботи відділів дозвільної системи вимагають наявності в особовій справі власника зброї довідки про вивчення матеріальної частини зброї, спеціальних засобів, правил поводження з ними та їх застосування (крім охолощеної зброї). Тому, скоріш за все, й виникає така вимога у працівників дозвільної системи, щоб не отримати зауваження прокуратури під час перевірки.

Норма про наявність довідки про вивчення матеріальної частини зброї почала діяти лише з набранням чинності наказом МВС України від 21.08.98 № 622. Однак, як зрозуміло, на цей час багато мисливців вже мали зареєстровану зброю, на яку в особових справах власника зброї ніяких довідок не було, оскільки Інструкція до цього часу не вимагає її подання власником зброї під час перереєстрації.

Оскільки такий казус до цього часу не вирішений нормативно-правовим чином, на мою думку, власник зброї може відмовиться від надання такої довідки під час перереєстрації дозволу, оскільки подання її в такому випадку не передбачено Інструкцією.

Та, зазначу, що в разі отримання дозволу на придбання вогнепальної зброї вимога надання такої довідки передбачена Інструкцією, тому її й вимагатимуть цілком законно, навіть якщо ви хочете отримати другу чи наступну одиницю вогнепальної зброї. Таке можна пояснити нормою частини четвертої п. 12.2 Інструкції, у якій визначено: «Якщо громадянин, який звертається до органу внутрішніх справ для оформлення дозволу на придбання зброї, пристрою, вже має у власності чи в користуванні зброю, пристрій, він надає копію дозволу на зберігання цієї зброї, пристрою, а документи (довідки), які були подані при отриманні дозволу на придбання, зберігання (перереєстрацію), є дійсними, повторно не оформлюються, власник подає їх копії». А, як нам відомо, такої довідки у особовій справі власника зброї немає.

Стосовно першого питання мисливця щодо вимоги працівника дозвільної системи надати довідку з місця придбання зброї, що в черговий раз перереєстровується, то нагадаємо, що порядок придбання, зберігання та носіння, перевезення мисливської вогнепальної нарізної і гладкоствольної зброї, бойових припасів до неї, основних частин зброї, пневматичної, охолощеної та холодної зброї, пристроїв та патронів до них громадянами чітко визначено у розділі 12 Інструкції. Потрібні в даному випадку вимоги ми щойно нагадали. Надання довідки про придбання зброї Інструкцією не передбачено.

Нам можна лише здогадуватися, чому в працівника дозвільної системи виникла потреба в такій довідці, але власник зброї може законно відмовитися від виконання цієї вимоги через те, що вона не передбачена Інструкцією, обов’язковою до виконання як власником зброї, так і працівником дозвільної системи.