Старий новий АК

В. Артеменко

Декабрь, 2014 год

Санкції змушують концерн «Калашников» шукати збут для своєї продукції на внутрішньому ринку. Так, член колегії військово-промислової комісії (ВПК) Олег Мартьянов заявив, що вже в 2015 р. перші 50 тисяч автоматів нового зразка надійдуть у російську армію. При цьому він не уточнив, про яку саме модель зброї йдеться. «Швидше за все, на озброєння буде надходити АК-12», – припустив Мартьянов. Тобто іжевський виріб, схоже, переміг ковровський (А-545). Цілком прогнозовано… У сучасних масштабах закупівлі озброєнь це великий контракт. Для порівняння в Україні за минулий рік було реалізовано 35 тис. автоматів Калашникова.

Новий виріб у РФ уже поспішили охрестити «автоматом п'ятого покоління», який, звісно, «не має аналогів»… Конструктивно, новий АК-12 являє собою досить запізнілу спробу усунути найбільші проблеми попереднього виробу. Запропоновані рішення: кришка ствольної коробки на шарнірі, планка «пікатінні» на ній; останов затвора; кнопка звільнення магазина; можливість переустановлення рукояті заряджання на лівий бік, винесення її вперед (на шток затворної рами) і закрита, завдяки цьому, щілина за вікном для викидання гільз (захист від потрапляння пилу й бруду); режим ведення автоматичного вогню короткими чергами по три постріли. Усе це на рівні вимог 1990-2000 рр., і давно назріло. Теоретично, такий автомат може стати надійнішим і комфортнішим для користувача, ніж попередні «калашникови». Невипадково в АК-12 використані різні рішення тюнинга АК як цивільної (спортивної, для динамічної стрільби) зброї.

Однак корінні вади цієї конструкції не усунуті. Зокрема, не встановлений газовий регулятор – хоча й повідомляється, що темп стрільби зріс із 650 постр./хв, до 1000 постр./хв у режимі вогню чергами по три постріли за одне натискання на спуск. На газовій трубці з'явилися отвори для скидання газів, але так проблему надлишкової швидкості відкочування затворної рами (у якій і полягає вся «безвідмовність» АК) не вирішити. Судячи з обрисів напрямної поворотної пружини затворної рами на фотографіях розібраного АК-12, нічого в плані боротьби з зайвим імпульсом віддачі не змінилося. Регулятор необхідний і для запобігання зайвої втрати порохових газів, наслідком чого є неповний відхід затворної рами. Зазвичай це трапляється, коли зазор між поршнем і газовою трубкою (сумарний) зростає більше 2 мм (АК-74) – 2,5 мм (АКМ). У Югославії, Китаї, Ізраїлі необхідність газового регулятора усвідомили ще в 1970 рр.

На платформі АК-12 збираються робити також «мисливський карабін і рушницю». Говорити сьогодні про перспективність цих моделей для українського ринку вже можна. Навряд чи вони матимуть сенс. При зростанні цін навіть на б/в автомати Калашникова користувачам варто придивитися до цивільних варіантів автоматичних гвинтівок калібру .223 європейського, американського, китайського, а також вітчизняного виробництва. Зокрема, австрійська АУГ на порядок перевершує АК, у тому, що стосується комфортності, прицільності й довговічності в експлуатації. АК себе вже пережив. У прямому порівнянні, у зоні АТО, це очевидно.