Чемпіонат гончих

М. Соловей

Сентябрь, 2015 год

Чернігівська область стала місцем проведення Всеукраїнського Чемпіонату по гончих уперше за багато десятиліть. Для гончатників головним на таких заходах є типовість угідь і наявність звіра. Звичайно, хотілося б і погоду вологу, прохолодну. Однак не завжди виходить так, як хотілося б. Останнім часом у погоді відбуваються різного роду катаклізми. У той самий час одного року сніг до 40 см, наступного суша й тепло.

Чемпіонат проходив у Чернігівському й Ічнянському районах Чернігівської області. Спочатку планували тільки «Придеснянське» мисливське господарство, де на іспитовій станції можуть розміститися дві експертні комісії. Однак після того, як заявлених собак стало більше півсотні, вирішено було додати ще одну комісію, але розмістити її довелося в іншому районі. Це мисливське господарство «Єгер», Ічнянського району, керівництво якого люб'язно погодилося прийняти й розмістити третю частину учасників (одну експертну комісію).

Усього на змагання було заявлено 65 собак. Це майже вдвічі більше, ніж зазвичай. Зрозуміло, що відсудити однєю комісією за три дні 25 собак явно не вдасться, тому було вирішено додати ще один день. До речі, відразу можна сказати, що зробили правильно. Оскільки з перепусками було 75 номерів. Чудово, і велика подяка всім учасникам, які відгукнулися й приїхали, незважаючи на всі труднощі нашого часу.

На змаганнях проводився як командний, так і особистий залік. В особистому заліку враховувалися роботи тільки по зайцю-русаку, а в команді зараховувалася й робота по лисиці.

Традиційно вже третій рік поспіль на Чернігівщині проводилися міжобласні змагання під девізом «Захід-Північ-Південь разом». Планувалися вони й цього року. Однак у зв'язку з тим, що ФМСУ поставила на цей час Чемпіонат, то він замість регіональних пройшов під цим гаслом. Брали участь представники 10 областей: Вінницька, Івано-Франківська, Київська, Луганська, Миколаївська, Полтавська, Сумська, Харківська, Хмельницька, Чернігівська. Не приїхали з Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Львівської й Рівненської областей. З тих, де раніше люди розумілися на красі й куражі полювання з гончими по зайцях і лисицях…

Відкриття змагань було прекрасним завдяки участі керівництва мисливського господарства «Єгер», а особливо Михайлу Олексійовичу Реві, який узяв на себе більшу матеріальну частину витрат на день відкриття, на призи й кубки, а також розміщення третьої комісії у своєму мисливському господарстві з повним «пансіоном», а також директорові м/г Воробʼю М.В. Думаю, вчиню правильно, якщо висловлю їм подяку від усіх учасників змагань.

Святковий пафос параду відкриття був підтриманий гімном України, який заспівали не тільки всі учасники, але й академічний колектив Чернігівської філармонії. Перед учасниками виступили представники всіх регіонів. Єдність України, мир і реформування держави – основний лейтмотив усіх виступів. Поки проходило жеребкування учасників, хористи розважали народними піснями, байками й навіть запальними танцями.

Похідна кухня годувала козацьким кулешем з різносолами й овочами. Кожному учасникові вручали горщик і дерев'яну ложку з написами «Чемпіонат України. Гончі Захід-Південь-Північ разом, Чернігів 2015 р.» Деякі учасники відразу використовували сувеніри за призначенням, накладаючи в горщик куліш, але більшість сувенірів залишилися «незаплямованими», на пам'ять.

У перший день змагань погода не дуже відповідала роботі гончих, особливо в молодняках, де багато сухої трави й піску. На станції Мажугівка з 10 собак, які були пущені у двох комісіях, на диплом не розцінений жоден собака. Усі з підйомами, але роботи тривали максимум 20 хвилин. В Івангороді в цей день спрацювали два собаки з Луганська. Петренка П.І. Аліса, UKU.R.0018896, розцінка 7-5-18-7-15-6-2-4 - - 7-5=76 балів диплом ІІ ст. по зайцю. І його ж Дар-Гусляр UKU.R10022744, отримав диплом ІІІ ст. по зайцю. У цей же день був розцінений і Пилай, вл. Кукуянцев Ю.М., розцінений: 6-4-10-2-12-7-2-4 - - 6-5=58 балів, без диплома. Усього в комісії, де судили Бойко Г.А. і Кучерявий Н.А., за чотири дні були розцінено на дипломи шість собак. Англорус Октава, св. № 20476-ФМСУ, вл. Равчак Є.В. з Харківської області розцінено 7-5-17-7-13-7-3-4 - - 7-5=75 балів, диплом ІІІ ст. Приємний, породний, із частою віддачею голос.

Прекрасною роботою по лисиці порадувала англорус Альфа, св. № 16874-ФМСУ, вл. Теник В.В. Гарний, дуже сильний голос і висока майстерність дали можливість комісії розцінити собаку високими балами: 8-5-21-9-15-8-2-4 - - 8-4=84 бала, диплом І ст. по лисиці.

У четвертий день змагань отримали дипломи в цій же комісії ще два англоруса Теника В.В., дипломи ІІ й ІІІ ст. Тайфун 17325-ФМСУ розцінено 6-5-18-9-15-9-3-5 - - 6-5=79 балів, диплом ІІ ст. по зайцю і Колдун, св. 26019-ФМСУ, розцінка 9-3-17-7-14-8-4-4 - - 8-5=79 балів, диплом ІІІ ст. по зайцю. На жаль, мені не вдалося послухати ці роботи, але раніше я чув роботи собак В.В. Теника й можу підтвердити, що вони мають сильні голоси. Не завжди задовольняє частота віддачі голосу, можливо, у Тайфуна й Колдуна вона інша. Адже в останнього голос розцінено 8-4-4. А це, напевно, означає, що й частоти там, і музики хоч відбавляй.

Я отримав багато зауважень від гончатников з інших регіонів про те, що миколаївських собак судив експерт із Миколаєва, який і так їх увесь час судить. Усі хотіли, щоб їх «прекрасних» гончих відсудили голови комісій з інших регіонів. Анітрохи не применшуючи порядності й професійних достоїнств Геннадія Анатолійовича, приймаю докір на свою адресу, і надалі собак, що прибули з інших регіонів, разом з експертами будуть розводити по інших комісіях.

Три дні роботи комісій на іспитовій станції Мажугівка по суті пройшли без залікових робот. Усі собаки з підйомами, за поодинокими винятками. Такий стан справ засмучує не тільки власників, але й експертні комісії.

У неділю, четвертий день змагань, погода різко змінилася. Стало вітряно, часто зривалися дощі, вологість збільшилася, та найголовніше запрацювали собаки. За два дні, що залишилися, у двох комісіях було шість результативних робіт.

У комісії, де головою був В.В. Мельниченко, хорошу роботу показали англорус Пурга, св. 36452-ФМСУ, вл. Сотник В.М., розцінена: 8-5-18-7-14-7-2-4 - - 6-4=75 балів, диплом ІІ ст. по зайцю.

У цій самій комісії працювала й триколірний фінський гончак з Чернігівської області Ranniston Ria, № Fi32748/12, вл. Чечель І.Д., розцінений: 8-4-17-6-14-6-1-4 - - 7-4=71 бал, диплом ІІІ ст. по зайцю. Про цього собаку слід сказати, що він дуже надійний, у кожному пуску спрацьовує на диплом. Та й потенціал у цієї вижлівки не вичерпаний до кінця. Я вважаю, що в її активі будуть чесно зароблені дипломи й вищого ступеня.

Англорус Akush UKU 0025303, вл. Анюхін В. О. з Луганської області розцінений: 7-5-17-6-15-7-2-4 - - 6-4=73 бала, диплом ІІІ ст. по зайцю, це третій собака з Луганської області, який розцінений на диплом.

У третій комісії (це та, яка була додана перед початком) спрацювали в неділю три собаки.

Російський гончак Д-Буря, вс. 4170-ФМСУ, вл. Кийко А.М. з Київської області. Вижлівка вікова, але парата, іноді віддає зайвого, але в межах норми, що не псувало ні красу, ні рівність гону. Розцінена: 8-5-19-8-15-7-3-4 - - 8-4=81 бал, диплом ІІ ст. по зайцю.

Англорус Водило, св. 9697-ФМСУ, вл. Костирко А.М., розцінений: 7-5-16-6-12-7-2-4 - - 7-3= 69 балів, диплом ІІІ ст. по зайцю.

Естонський гончак Барс, св. 12301-ФМСУ, вл. Шемчук І.В. з Хмельницької області, розцінений: 8-5-16-6-12-7-2-4 - - 6-2=68 балів, диплом ІІІ ступеня по зайцю.

В останній день змагань ішли собаки, яким потрібен був перепуск, тому що в першій роботі була перешкода. Узагалі-то мали брати участь 7 собак, але залишилися тільки 4. Інші поїхали в основному через те, що були зв'язані й залежні від чужого транспорту.

Ранок понеділка видався морозним, температура -7. Після дощу усе примерзло, але безвітряно. Першим ішов російський гончак з Івано-Франківська Буран, св. 5963-ФМСУ, вл. Зорій Є.Н., розцінений: 6-5-16-6-15-7-2-3 - - 6-3= 69 балів, диплом ІІІ ст. по лисиці. Умови були складні, особливо в низині між лісами. Лисиця дуже довго ходила уздовж річки по кризі, заходила в ліс і знову через річку. Вижлець часто ходив за нею, ламаючи лід і провалюючись. Потім знову виходив на гору в ліс, у молодняки. Було в голосі трохи лишку, але це не зашкодило йому зробити залікову роботу.

Швидко все розмерзлося й уже о 8:30, коли накидали російську гончу Розку, 3414/11, вл. Рева М.А., було десь +3˚, сонячно. Розцінена: 9-5-19-8-15-7-3-4 - - 9-5 = 84 бала, диплом ІІ ступеня по зайцю. Вона стала в результаті переможцем змагань в особистому заліку з присвоєнням титулу «Польовий переможець». Накинута вона в тому місці, де всі дні працювала комісія експерта національної категорії В.В. Мельниченка. У полазі вижлівка дуже швидка на повних ногах. Пошук осмислений, видно як вижлівка захоплює місця, де зазвичай лягає заєць. Іде широко й глибоко, але постійно в контакті. Заєць вигулькнув на підйомі як пляма посірілого снігу. Відразу повела рівно, без сколів. Перші 15 хвилин узагалі тільки невеликі перемовчки. Заєць зайшов у густий молодняк, зробив 3 кола й на виході заліг. Вижлівка скололася, але через 2 хвилини виправила, а заєць почав ходити великими колами. Веде впевнено, заєць щоразу, повертаючись, западає. Сколів після 40 хвилин роботи небагато, усього 5 хвилин. Заєць знову зробив коло й заліг. Вижлівка ходить недалеко від нього, але заєць не вискакує. Іноді видно як з трави піднімається вухо. Уже 11 хвилин як вижлівка не може розплутати скол і все-таки вона підходить до двох сосен, за якими заліг заєць, той не витримує й вилітає буквально за півтора метри від вижлівки. Здавалося, вона зараз заловить вуханя. Однак гони продовжилися, і знову пішла рівна й часта віддача приємного породного голосу. Зробивши коло, заєць, почав іти лісовим яром. Контрольний час вийшов. Поглянули на годинник, минула година й три хвилини з початку роботи. Дали трубу «відбій», годинна робота, 16 хвилин сколів, гарний сильний голос, часта віддача.

Зрозуміло, що потенціал вижлівки дозволяє показати й більш класну роботу. Хотілося б відзначити, робота гідна. Вижлівка осениста, але дуже парата. Багато хто може сказати, що при полюванні на зайця паратість нікому не потрібна й, можливо, будуть праві, але, повірте, на змаганнях, де стріляти не треба, а просто спостерігаєш, це створює певну атмосферу змагання, надає стрімкості подіям.

Друге місце в особистому заліку у російської гончої Д-Бурі, 4170-ФМСУ, вл. Кийко А.М.. пгт Березань, Київської області, у неї 81 бал. Третє місце посів англорус Тайфун 17325-ФМСУ, вл. Теник В.В., Миколаїв, вижлець набрав 79 балів.

У командному заліку переможцем стала команда Чернігів – 3, у складі:

- Англорус Пурга, св. 36452-ФМСУ, вл. Сотник В.М., диплом ІІ ст. по зайцю, 75 балів;

- Російський гончак Водило, св. 9697-ФМСУ, вл. Костирко А.М., диплом ІІІ ст. по зайцю, 69 балів;

- Фінський гончак Ranniston Ria, № Fi32748/12, вл. Чечель І.Д., ІІІ ст. по зайцю, 71 бал.

Друге місце в команди Луганської області, у якій дали залік два російські гончаки Павленка П.І.:

- Alisa, диплом ІІ ступеня по зайцю, 76 балів;

- Дар-Гусляр, диплом ІІІ ступеня по зайцю, 72 бали.

Третє місце посіла команда Чернігів – 1. Парадокс, що в цій команді чернігівчани зібрали найсильніших собак, а спрацював тільки один – Розка, вл. Рева М.А.

Як підсумок, слід зазначити високий рівень участі наших гончатників, за що їм дяка. Отримано на випробуваннях 14 дипломів, що становить майже 22% від виставленого поголів'я. Враховуючи погоду в перші три дні, результат можна вважати задовільним. Той факт, що не всі собаки, які брали участь, були добре підготовлені, свідчить про недоопрацювання власників гончих.

Достатня кількість зайця й особливо хороша типовість угідь на іспитовій станції «Мажугівка», «Придеснянського» мисливського господарства – тішить. І це означає, є ще одне місце, де гончим можна показати себе на повну силу.

Також допомога в організації заходу керівництвом двох приватних господарств і особливо М.А Реви свідчить про те, що не всі приватні угіддя очолюють «свинопаси», і що залишилися ще ті, хто любить і цінує красу й кураж полювання з гончаком по зайцю й лисиці. Розводять зайця, відводять місця, куди міг би приїхати будь-який гончатник і дати досхочу попрацювати своєму гінцеві.

Хотів би висловити свою думку, що такі заходи, для більшої кількості собак, слід проводити протягом 5-10 днів, за записом, щоб усі гончі працювали в одних угіддях, для створення їм рівних умов. Ну, а якщо вже з'являться в нас собаки, які в достатній кількості показуватимуть гідні роботи (думаю, що таких все одно в Україні буде не більше 10-15), свого роду «ліга чемпіонів», от для них можна провести змагання й на 2-3 дні. Буде затратно, але справедливіше, красиво й ефективно.

Можна ще відзначити, що рівень наших собак зовсім не гірший, ніж у північних сусідів. Нехай приїдуть, хоч найвідоміші, і спрацюють у нас, у наших умовах і по русаку. Поки охочих показати роботу своїх собак в Україні по русаку не спостерігається. Так, там вище поставлена робота з підготовки гончих до змагань, краще налагоджене взагалі польове дозвілля гончих. Більше приділяється уваги правильній нагонці гончих, на що нашим гончатникам раджу звернути увагу.

А в цілому в нас хороше поголів'я й російських гончих, і англорусів, потрібна тільки вдумлива, розумна селекційна робота й польове дозвілля.

М. Соловей, голова комісії гончих України, експерт Національної категорії