Спорядження набоїв "Магнум"

С. Синчук

Август, 2006 год

Обійшов у Києві всі відомі мені мисливські магазини й так і не знайшов порох «Сунар Магнум». Сьогодні переді мною постало питання: як спорядити 76-міліметрові гільзи дванадцятого калібру («Магнум») порохом «Сокіл», скільки потрібно пороху і шроту?

Ігор, Рівненська обл.

Із недавнього часу в наших мисливських магазинах стала з'являтися зброя для стрільби посиленими зарядами магнум. Разом із цим зброярські магазини пропонують набої «Магнум», як правило, з довжиною гільзи 76 мм, замість звичної нашим мисливцям 70 мм. Відразу потрібно наголосити на тому, що стрільба посиленими набоями припустима тільки зі спеціальної зброї, у якої довжина патронника відповідає довжині використовуваної гільзи, тобто у нашому випадку 76 мм (також існують набої «Магнум» для зброї з довшим патронником).

Не вдаючись у подробиці переваг набоїв «Магнум», коротко зазначимо, що на рівних дистанціях у порівнянні зі звичайними набоями, за рахунок більшої маси снаряду, вони дають значно більше дірок у мішені. Але призначені набої «Магнум» зазвичай для автоматичної (напівавтоматичної) зброї з довжиною патронника 76 мм. Постійно стріляти посиленими зарядами зі звичайних двостволок, навіть із патронником 76 мм, м'яко кажучи, не бажано (хто хоче спробувати — будь ласка, але, в такому випадку, якщо після відкриття полювання на пернатих синяки на плечі експериментатора посходять до Нового року, то це ще буде добре).

Для самостійного спорядження набоїв «Магнум» потрібно мати відповідні гільзи довжиною 76 мм. У продажу, як правило, бувають пластмасові гільзи з різною довжиною металевого стаканчика (з довгими та звичайними донцями).

Також у продажу бувають спеціальні пижі-контейнери для спорядження 76 мм гільз, вони довші, ніж контейнери для 70 мм гільз. Якщо таких знайти не вдалося, можна використовувати звичайні контейнери. При цьому стовпчик шроту буде підніматися над пелюстками контейнера, але це не так суттєво, адже найбільша деформація шроту відбувається в нижній частині заряду. Для спорядження набоїв «Магнум» використовують шріт, не менший № 4 (3,25 мм).

Слід зазначити, що звичайний капсуль «Жевело» для набоїв «Магнум» не годиться, потрібно користуватися імпортними капсулями, які дають більше полум'я для запалювання пороху. Закриття гільзи може бути як «зірочкою», так і завальцовкою.

А тепер про головне — про наважки, які, власне, і цікавлять нашого читача. Для спорядження набоїв «Магнум» 12-го калібру використовують 2,4-2,5 г пороху «Сокіл» (звичайного) і 50-52 г шроту. При цьому швидкість снаряду буде в середньому становити 353-358 м/с, тиск порохових газів сягатиме 696-710 кгс/см.