Необхідна оборона

О. Антипенко

Январь, 2006 год

Наше життя дуже різноманітне і ми ніколи не знаємо, що з нами трапиться в наступну мить. Багато людей вважає, що лихо ніколи їх не зачепить – це гарна риса, але до певної міри.

Раптово опинившись з небезпечній ситуації, коли нашому життю (здоров'ю) чи життю іншої людини загрожує небезпека, дуже важливо знати яким чином можна захистити себе в межах закону. Особливо важливо знати й не забувати про це людям, які отримали право на володіння зброєю.

Буває так, що людина при необхідній обороні може завдати особі шкоду, яка не відповідає злочинному посяганню. В такому випадку наступає кримінальна відповідальність. Для того, щоб цього не сталося, важливо знати, що таке необхідна оборона та що ви маєте право зробити, якщо на вас напали, або серед ночі ви зрозуміли, що хтось проник в ваше житло і т.д.

Згідно статті 36 Кримінального кодексу України

1. Необхідною обороною визнаються дії, вчинені в метою захисту охоронюваних законом прав та інтересів особи, яка захищається, або іншої особи, а також суспільних інтересів та інтересів держави від суспільно небезпечного посягання шляхом, заподіяння тому, хто посягає, шкоди, необхідної, і достатньої в даному становищі

для негайного відвернення чи припинення посягання, якщо при цьому не було допущено перевищення меж необхідної оборони.

2. Кожна особа має право на необхідну оборону незалежно від можливості уникнути суспільно небезпечного посягання або звернутися за допомогою до інших осіб чи органів влади.

3. Перевищенням меж необхідної оборони визнається умисне заподіяння тому, хто посягає, тяжкої шкоди, яка явно не відповідає небезпечності посягання або обстановці захисту. Перевищення меж необхідної оборони тягне кримінальну відповідальність лише у випадках, спеціально передбачених у статтях 118 та 124 КК.

4. Особа не підлягає кримінальній відповідальності, якщо через сильне душевне хвилювання, викликане суспільна небезпечним посяганням вона не могла оцінити відповідність заподіяної нею шкоди небезпечності посягання чи обстановці захисту.

5. Не є перевищенням меж необхідної оборони і не має наслідком кримінальну відповідальність застосування зброї або будь-яких інших засобів чи предметів для захисту від нападу озброєної особи, або нападу групи осіб, а також для відвернення протиправного насильницького вторгнення у житло чи інше приміщення, незалежно від тяжкості шкоди, яку заподіяно тому, хто посягає.

Якщо на вас напали в транспорті, переході, на вулиці ви маєте право застосувати силу до особи, яка нападає, навіть якщо ви бажаєте це зробити без допомоги органів міліції. Але це не означає, що ви маєте право наносити тілесні ушкодження або застосовувати інший вид сили після того, як така особа припинила небезпечні дії.

Також якщо ви бачите поряд з собою ситуацію, де відбувається грубе порушення прав людини, яка потребує допомоги, ви маєте право захистити людину в момент такого порушення.

Кримінальної відповідальності за захист свого життя (здоров'я) честі та гідності при необхідній обороні ви не понесете. Але, якщо ви будете наносити тілесні ушкодження або застосовувати інший вид сили до злочинця після того як він припинив небезпечні дії, або позбавите його життя чи доведете своїми діями до самогубства, або відчуваючи свою перевагу над ним умисно будете наносити удари вас буде притягнуто до кримінальної відповідальності. У цьому правилі є винятки:

- по-перше, якщо ви вчинили хоча б одне з вище перерахованих дій в стані сильного душевного хвилювання викликаного протиправними діями, ви не підлягаєте кримінальній відповідальності;

- по-друге, якщо на вас напала група осіб або озброєна особа, або до вас проникають у житло чи в інше приміщення і ви вбиваєте цю людину чи людей, доводите до самогубства чи наносите тілесні ушкодження, ніхто не має право притягнути вас до кримінальної відповідальності.

Кожна людина має право захищати себе та інших людей від протиправних посягань. Ми маємо таке право, але найголовніше правильно їм скористатись. В такому разі ви ніколи не програєте, а тільки виграєте. Але, краще, нехай на Вашому життєвому шляху ніколи не виникне такої необхідності.