За коропом у Скоморошки.

В. Андрієнко.

Июнь, 2003 год

Вже багато років я їжджу до тещі в село Скоморошки. В кінці городу біля хати знаходиться став, довжиною приблизно 600 м та шириною 200 м. Більше 40 років став не спускали. Ставок замулений, приблизно 1 м мулу, а сама глибина ставу від мулу до поверхні 2 метри. Як розповідають старі люди, останній раз, коли спускали став, риби було дуже багато, але виловити її було дуже складно, тому що вся риба ховалась у мул. В ставку б'є багато ключів, а вода до ставу надходить з полів, де також є багато ключів. В ставку водяться черепахи, які попадалися на черв'яка (я їх відпускав), через велику кількість раків неможливо ловити рибу рибалкам, які ловлять з берега. Водяться тут і вужі. Постійно плавають білі лебеді, качки. Повітря над селом дуже чисте, за сотні кілометрів нема заводів, які б викидали шкідливі речовини у повітря та воду. Вода в ставку навіть в спеку не буває теплою (із-за ключів), хоча глибина й невелика. На жаль, на сьогоднішній день розвелось багато браконьєрів, які ставлять сітки. Але така обережна риба, як короп, а тим більше великих розмірів (понад 5 кг) рідко коли попадеться, хоча ставлять по три сітки підряд, одна за одною.

Я був свідком того, як великі коропи перестрибують через сітку або йдуть під сіткою по мулу. Тому, окрім малечі, в сітки нічого не попадається. Це підтверджує думку, що короп — риба не тільки дуже обережна, а й розумна. Разом з коропом у цьому ставку водиться карась, вага якого близько 1 кг (особисто ловив), а також окунь з верховодкою.

Хотів би поділитися власним досвідом ловлі великих коропів, які досягають ваги до 24-26 кг. Буває, вранці я виловлюю чотирьох великих коропів по 5,8,11 кг. На 9 травня я спіймав коропа приблизно 24-26 кг. Хоча самому мені не довелося його зважувати (я заніс його до хати і знов побіг рибалити), його зважували мої родичі та сусіди, які збіглися подивитися на це "теля" (як вони сказали). І багато людей приходило дивитися на це диво, бо раніше ніхто такого не виловлював у цьому ставку. Людей у селі не здивуєш коропами по 10-16 кг. Ці ловляться постійно, ламаючи спінінги рибалок. Тому про те, як мені вдалося витягти коропа вагою 24-26 кг, не поламавши при цьому вудку, трохи далі.

Як ви знаєте, короп — риба обережна і близько до людини не наближається. Щоб спіймати великого коропа, потрібно якнайдалі закинути наживку, не вставати у човні, не ходити по березі. Краще всього для цього підходить вудка, що витягується на довжину 4,5 м з кільцями для безінерційної котушки. Цією вудкою можна чудово закидати на відстань до 30 м з невеликим грузилом, приблизно до 30 г, бо вудка гнучка, а також нею добре підсікати. Твердіший спінінг не підходить по декільком причинам: 1) неможливо закинути наживку на далеку відстань при малому грузилі; 2) ловлячи одночасно на спінінги і вудки, я дійшов висновку, що риба краще бере на такі гнучкі вудки, хоча волосінь, гачок, поплавок — все наче однакове. Тому зараз я ловлю виключно на ці вудки з безінерційною котушкою. Поплавок повинен бути дуже легким і тонким, але дуже високим, щоб при хвилі його було добре видно. Поплавок повинен кріпитися обов'язково тісно до волосіні (не бути бігаючим), тому що при різкому закиданні наживки може збитися глибина, а цього не можна допустити, оскільки обов'язковою умовою є те, що грузило повинно лежати на дні так, щоб поплавок на воді майже лежав, а волосінь не повинна бути натягнутою від вудки.

Котушку бажано мати хоча б з трьома підшипниками, а краще з чотирма, з обов'язковим регулятором (це дуже важливо), щоб не порвалась волосінь, коли візьме великий короп. Завдяки регулятору мені вдається гратися з такими великими рибами. Бували випадки, коли при ловлі на надувному човні у мене виникало бажання, щоб короп покатав човна зі мною по ставку. І це, повірте, реально. Ловлячи на моєму човні, сусід упіймав коропа, який (це бачили всі присутні рибалки) тягав сусіда разом з човном за вудку по ставку, хоча потім і зірвався.

Волосінь використовую діаметром 0,35, обов'язково прозору. Пробуючи ловити на волосінь та капронові нитки (дуже дорогі) різних відтінків, переконався, що короп вибирає прозору. Тому я замінив усю волосінь на прозору. Відстань між грузилом та гачком повинна бути не меншою 15 см, щоб короп міг спокійно розпробувати наживку. Враховуйте, що великий короп зразу не бере. Він спочатку пробує наживку, при цьому поплавок декілька разів легенько похитується, наче від вітру, потім короп полишає наживку і декілька хвилин поплавок "мовчить", наче риба його вже покинула. Але це не так. Це і є той момент, коли рибалці треба бути дуже уважним, в жодному разі не чіпати вудку і не смикати волосінь. Після цього ви побачите, як поплавок потихеньку піде в сторону і зовсім сховається під водою. Тому клювання коропа можна розділити на два періоди: 1) він пробує наживку, таким чином перевіряючи її, але не захоплюючи; 2) захоплює повністю, якщо рибалка не злякав його, смикнувши вудкою, при першому клюванні.

Із власного досвіду скажу, що після цього короп уже не зірветься з гачка. Гачок може бути з 4 по 8 розмір з жалом набік, але він не повинен ламатись. Я користуюсь французькими гачками (вони коштують на базарі "Рибалка" в Києві 8 гривень за 10 штук), бо вони дуже надійні.

Ловлячи коропів на різних ставках, хотів би відзначити, що короп в основному бере на картоплю, мостирку, чорний хліб з макухою. Я вважаю, що краще все-таки ловити на картоплю чи мостирку. Потрібно багато часу, щоб короп засмоктав гачки з макухи, а на маленький шматочок картоплі потрібно небагато часу. До цього висновку я дійшов, ловлячи разом з іншими рибалками на ставку, де всі питання жваво обговорюються нами після риболовлі. Рибалки в селі дружні і завжди йдуть на допомогу один одному, діляться власним досвідом та спостереженнями.

Короп — дуже сильна риба. Я кілька разів був свідком того, як два рибалки на спінінг не могли і витягнути коропа, а деякі залишалися тільки з ручками від металевого спінінгу. Волосінь діаметром 0,8 короп може порвати. Тому ловля великого коропа безінерційною котушкою з регулятором на тяжіння волосіні не приносить бажаного результату. Рибалка це зрозуміє тоді, коли короп все порве або поламає. При витягуванні великого коропа я користуюсь тільки регулятором: спочатку відпускаю коропа під натяжку, потім підтягую, знову відпускаю, знову підтягую, таким чином трохи його втомлюючи, але це ще не все. Короп, відчуваючи, що його підтягують до човна чи берега, знову починає з великою силою натягувати волосінь, тому доводиться знову його відпускати. Дуже тяжко підвести його до підсаки та попасти в неї. Підсака повинна бути діаметром не менше 50 см з негнучким ободом. Таку підсаку мені зробили старі рибалки в селі.

Хотів би відзначити, що при ловлі коропа на червоного черв'яка гачки повинні бути з довгим вушком, а на картоплю — з коротким. Шматочок картоплі повинен бути не більшим за гачок, але таким, щоб майже не було видно гачка. При закиданні на черв'яка потрібно бути дуже обережним, щоб жало гачка не вийшло на поверхню. Картопля тримається надійніше, але дуже різко не потрібно закидати. Цей процес можна відслідковувати очима (злетіла картопля чи ні) до самої води.

Короп дуже добре бере при великій хвилі, але. багатьом рибакам це не подобається, тому що не видно поплавка. Тому потрібен високий і тонкий поплавок, щоб вітер його не зносив. Дуже гарно короп ловиться у дощ. Він не клює за день до дощу, але після нього бере дуже добре.

Короп ловиться з 5.00 до 8.00, а інколи — з 8.00 до 10.00. Буває, що короп клює тільки з 10.00 і до 13.00, інколи з 16.00 і дотемна. Визначитися точніше дуже складно.