MP – нова форма для старого змісту.

С. СИНЧУК.

Июль, 2004 год

Свого часу, коли тольятінські автомобілі почали відправляти на експорт, перед виробниками «жигулів» постала незвична, як на радянську ментальність, проблема. Полягала вона в неблагозвучності назви радянського легковика для ніжних слухових нервів примхливих буржуїв. Невдовзі це питання легко вирішили, «перехрестивши» експортні варіанти «жигулів» на «лади».

Подібна історія повторилася на початку 90-х років XX ст. із продукцією Іжевського механічного заводу. Як там було насправді — одному Богові відомо, але, як кажуть, маємо наявний факт — нові моделі рушниць, попередниці яких гордо носили марку «ИЖ» (із цифровими додатками), були вже названі «МР» (також із додатком цифр). За поясненням обізнаних осіб, «ноги» нової назви «ростуть» із того-таки експорту, а вся причина заключається у звукові «Ж», який просто відсутній у багатьох мовах світу.

Хай би там як, але сьогодні на полицях збройових магазинів вже вишикувалося біля десятка моделей із незвичним для наших мисливців маркуванням МР. За однією версією, ці літери позначають словосполучення «Mechanical Plant» (механічний завод). Для прихильників російської національної ідеї, «МР» розшифровують як «Мехзавод-Ружья», разом із цим залишивши й позначення «ИЖ» для старих моделей рушниць, які все ще випускає Іжевський механічний.

Нагадаємо, що до 1960-х років назва моделей заводу складалася із абревіатури «ИЖ» і цифри, яка позначала рік запуску моделі в серійне виробництво (ИЖ-54, ИЖ-49...). Приблизно з 1961 р. цифра в назві перестала відображати рік запуску моделі у серію й позначала номер проекту (ИЖ-12, ИЖ-27...).

У 90-і система позначень знову змінюється, втискуючись у світові стандарти. Нове позначення моделей стало більш інформативним і вказує на тип та деякі конструктивні особливості рушниці. Кількість цифр у маркуванні обмежується трьома: дві перші позначають конструктивні особливості; остання вказує на номер моделі. Так, наприклад, марка МР-233 означає: механічний завод; 2 — двоствольна рушниця; З — гладкоствольна, з вертикально розміщеними стволами; 3 — порядковий номер моделі. Існує також ряд модифікацій, які мають літерні індекси після цифр. Так, літера А означає модифікацію з одним спусковим гачком і змінною послідовністю пострілів. В — модифікація з універсальним замком. С — з універсальним УСМ комплектується додатковим односпусковим механізмом. Е — модифікація з селекторним ежектором.