Рушниці ТС - шедевр тульських зброярів.

С. СИНЧУК.

Ноябрь, 2004 год

Рушниці під маркою ТС в обмеженій кількості виготовлялися на Тульському зброярському заводі упродовж 1948-1950 років. Це була зброя високого класу, яка стала попередницею такої знаменитої моделі, як МЦ11.

Під індексом ТС було випущено дві моделі безкуркових рушниць із горизонтальним розміщенням стволів: ТС-1, які виготовлялися з 1948 по 1950 p., а також модель ТС-2, яка випускалася в 1950 р. і була нагороджена Малою золотою медаллю Московської виставки полювання та мисливського собаківництва в тому ж 50-му році. Це були штучні рушниці дванадцятого калібру, призначені для стрільби на траншейному стенді (марка ТС означала Тульське садочне), а також для спортивного полювання.

Стволи ТС-1 виготовлялися із ствольної сталі марки 50А і мали довжину 720 мм та патронники 70 мм, призначені під папкову гільзу. Дульні звуження: правого ствола 0,8 мм, лівого - 1,0 мм. Закриття потрійне: на два підствольних гаки рамкою Перде та болтом Грінера. Замки змонтовані на бокових дошках. Колодка рушниці виготовлена з боковими приливами. Прицільна планка висока з гільошировкою. Зведення курків і нагнітання бойових пружин в моделі відбувається при відкриванні стволів. Запобіжник замикає спускові гачки, із яких передній виготовлений на шарнірі. Встановлені також інтерсептори (перехоплювачі курків). Гільзи в ТС-1 висуваються за допомогою екстрактора. Ложа ставилася пряма з високоякісного горіхового дерева, без затильника (на ТС-1, на відміну від ТС-2, встановлювалися антабки для ременя). Ців'я - кнопкового зразка (типу Енсон). Вага моделі 3,6-3,8 кг.

Модель ТС-2, яка випускалася протягом 50-го року, була значно модернізована і, на відміну від своєї попередниці, мала довжину стволів 760 мм та дульні звуження правого ствола 1 мм та 1,25 мм - лівого. На місці екстрактора з'явився ежектор. Була змінена система закриття стволів - болт Грінера був замінений закриттям на прямокутний виступ стволів, який, входячи в паз щитка колодки, зачинявся на засув. Курки в ТС-2 зводилися при відкриванні рушниці, а нагнітання бойових пружин відбувалося при її закриванні, що, за задумом, мало подовжити терміни роботи бойових пружин. Вага моделі ТС-2 коливалася від 3,4 до 3,7 кг.

Слід відмітити, що рушниці під маркою ТС і сьогодні подеколи з'являються в мисливських магазинах та на різного роду аукціонах. Коштують вони чимало - в залежності від стану рушниці, більше десяти тисяч доларів (у часи виготовлення ТС-2 коштувало 6500 крб.). Це дійсно елітна та рідкісна зброя, яка, як правило, зберігається у приватних колекціях.