Мисливський карабін-“свинобій”. Огляд ринку

В. Артеменко

Июль, 2008 год

Сьогодні в Україні найбільш популярними залишаються “універсальні” моделі нарізної зброї. Проте, з точки зору мисливствознавства наші мисливці насамперед потребують так званий «свинобій».

Кабан є найчисленнішим копитним в наших мисливських угіддях. Станом на 25 березня 2006 р, згідно офіційної статистики Держкомлісгоспу, чисельність кабана дещо перевищувала 40 000 голів. На папері поголів'я кабана лишається стабільно низьким вже багато років. І це при щорічному прирості не менше 30 %… Залишається припустити, що значна частина поголів’я стає здобиччю браконьєрів.

Натомість в країнах ЄС численність кабана стрімко зростає. Якщо 198283 рр. в ФРН було добуто 123 165 голів, то через двадцять років на 380 000 німецьких мисливців припадало вже 512 050 добутих хрюшок. Як наслідок, німецькі мисливці все більше практикують замість індивідуального – групове облавне полювання на кабана. Відповідно, на нові запити споживача реагують і виробники зброї.

Першим «свинобоєм» на європейському ринку став Mauser М 66 пристосований для облавних полювань. На початку 1980 рр. з’явився Heym SR 20 “Keilerbuechse” (німецькою «карабін на сікача»). Зараз практично кожен значущий виробник карабінів в Європі: Benelli, Blaser, Mauser, Mannlicher, Sako, Sauer, Voere має в асортименті спеціалізовану модель для облавних полювань.

До «свинобоїв» слід віднести й новинку сезону 2008 р. карабін Mauser M03 Trail, презентований на цьогорічній IWA. Ця “професійна” модель призначена для пошуку та добирання підранків.

Всі “свинобої”, незалежно від конструкції, мають ряд спільних рис. У них відразу впадає в око короткий ствол довжиною 500 – 520 мм. Починаючи з моделі 2001 р у Blaser R 93 “Semiweight” трендовим для цього напрямку є ствол більшого, в порівнянні зі стандартним, діаметру. Якщо Steyr Classic Mannlicher моделі Goisserer Druckjagd має ствол близького до стандартного діаметру – 15,5 мм, то Sauer 202 Forest – вже 19,5 мм. По ідеї, приріст маси ствола має компенсувати зменшення його довжини та сприяти збереженню балансу короткої зброї, а також її інерції при супроводженні рухомої цілі. Відносно короткий ствол обмежує вибір калібрів до .308 Win., 8x57 IS, 9,3x62. А потенціал таких потужних калібрів як 7х64 або .30-06 не може бути сповна реалізований в зброї з коротким стволом.

У цьому виду зброї привертають увагу й прицільні пристрої. Адже використання навіть спеціалізованого “облавного” оптичного прицілу зі збільшенням 1,1-4 на дистанціях 25-50 м буде зайвим. А на вузьких просіках або при пошуку підранка він взагалі заважає. Але вадою відкритих прицільних пристроїв залишається їх мала контрастність. Шукати чорну мушку на чорному звірі, навіть коли вона там є – не найкраще рішення.

Вже кілька сезонів найбільш відповідною моделлю відкритих прицільних пристроїв для облавного полювання вважається RAZ-SFV (нім. приціл Рьотца для дичини, що швидко пересувається). Такі приціли мають моделі карабінів Sauer 303, Steyr-Mannlicher та Sako MA 05 Druckjagd. Зброяр Фердинанд Рьотц створив RAZ-SFV з розрахунку що трикутний – вершиною догори, щиток прицілу перекриває ціль значно менше ніж щитки-“метелики” традиційних прицілів для сафарі. При хороших навичках, прицілом Рьотца цілком можна користуватися на дистанціях 50-70 м. До речі, його також можна коригувати по висоті, наприклад при переході на інший набій.

Приціл зі щитком-“метеликом” конструктивно призначений для використання на короткій відстані. Велика мушка гармонізована з широкою V-подібною проріззю прицілу. Завдяки кольоровим вставкам прицільні пристрої контрастують з темним фоном цілі й легко коригуються по висоті. Переваги такого прицілу відчуваються на дистанціях до 20 м. А вже метрів з п’ятдесяти «крила метелика» перекривають ціль. Також деякі моделі «свинобоїв», наприклад: Voere M98, Benelli Argo, мають прицільні планки до яких звикли користувачі гладкоствольної зброї.

Як правило, карабіни для облавних ловів мають спускові механізми рушничного типу без шнелера.

Слід сказати кілька слів й про півавтоматичні карабіни. На вітчизняному ринку вони складають альтернативу класичним для європейських облавних полювань магазинним карабінам з ручним перезаряджанням з повздовжно-ковзаючим затвором. У нас на пострадянському просторі ще не склалося упередження до півавтоматів, як «неспортивної» нищівної зброї. Швидше навпаки, «Сайгам» та «Вепрям» надають перевагу саме через їх подібність до зброї військового зразка. Імовірно, звідси й бере початок уподобання вітчизняних користувачів до калібрів .223 Rem. та .308 Win.

Із усього асортименту спеціалізованих та універсальних калібрів, наявних в комплектації таких моделей як Benelli Argo (7 x 64; .30-06; 9,3x62; .300 Win. Mag.) чи Sauer 303 (7x64; .30-06; 8х57 IS; 9,3x62; .300 Win. Mag.) наші співвітчизники вперто віддають перевагу .308 Win. Напевно праві менеджери мисливських магазинів, з якими Автор постійно обговорює специфіку попиту: вітчизняний споживач просто не інформований про можливості та призначення багатьох калібрів.

Окремо слід сказати про Benelli. Так, карабін калібру 9,3х62 в комплектації Comfortech є ідеальним «свинобоєм». Власне Argo, незалежно від калібру й був створений для облавних полювань. Запобіжник, зупинка затвору та затиск магазину розміщені поруч – на спусковій скобі. Об’єктивності заради слід вказати, що окремі фахові часописи в США висловили свій сумнів щодо безпечності такого розміщення затиску магазину. Мовляв, під дією віддачі зброї на затиск (!?) магазин може випасти з гнізда. Але, який же стрілець використовуватиме затиск магазину для утримання зброї при стрільбі…

Прийоми зміни магазинів у цій зброї також звичні користувачеві «Калашнікова». Спускові характеристики (зусилля спуску в 2 з лишком кг.) звичні не менш. Із таким спуском та рушничною прицільною планкою зброя сповна придатна для швидкої стрільби по рухомих цілях на дистанції 25-50 м. Правда, тут дещо незвичні прицільні пристрої з пластмаси. Але, зрештою, не в штикову атаку з ним ходити…

Не слід забувати що Argo аж ніяк не є зброєю среднього класу, якою його позиціонують в Україні. При ціні в 1500 Євро Argo Comfortech обходиться європейскому споживачеві на 20 % дешевше, ніж Sauer 303 Classic в базовій комплектації. Це типово «робоча» зброя з обмеженим ресурсом, не призначена для довготривалого вкладання коштів. Тут слід розуміти різницю. Без сумніву – Argo зараз цілком заслуженно позиціонується на світовому ринку як найбільш елегантний півавтоматичний карабін. Але, існують й інші тенденції, ніж глобалізація. Ринок мисливської зброї дедалі більше спеціалізується, позаяк виробник мусить реагувати на вимоги окремих споживацьких груп. Така модель як Sauer 303 була розроблена з урахуванням вимог не лише німецьких, але і французьких та іспанських споживачів. Насправді, вимоги європейського мисливця, за винятком хіба що законодавчих обмежень залишаються для нас абстрактними. Наприклад, ручне зведення ударника в напівавтоматичному карабіні (!) для того, щоб всі маніпуляції зі зброєю, як перед, так і після пострілу, відбувались зі спущеним ударником. Формально, це зроблено задля безпеки. Хоча, як би такий пристрій, навіть коли б його мав Benelli Argo, попередив би один відомий нещасний випадок на полюванні в Україні, лишається незрозумілим. Культура в нас інша.

Ну і ще декілька слів про стандарти безпеки, згаданих в цій статті моделей карабінів. З трипозиційним «коліщатком» на шийці ложі «Маннліхера» доводиться миритися – його хоч можна завчасно перекрутити. Але розділений за функціями запобіжник «Зауэра» 202 викликає у нашого мисливця тиху лють. У порівнянні з ним, кнопка запобіжника в «Бенеллі», просто радує. До неї користувач хоча б міг призвичаїтися на помпових рушницях. На тлі такого розмаїття починаєш розуміти для чого потрібне ручне зведення ударника.

Загалом, різниця характеристик Sauer 303 та Benelli Argo вказує нам критерії їх «суспільного становища». Запобіжник у «німця» тихий, спускові характеристики ліпші, купчастість вища. Але все це в стані розрізнити лише чутливе вухо кабана та вправні стрільці, але ніяк не рядовий мисливець. А те, що дорожчий Sauer на відміну від дешевшого Вenelli вимогливіший до якості набоїв – він надає перевагу таким солідним маркам як Norma чи RWS, в той час, як Benelli перетравлює й набої Seller&Bellot, має неабияке значення для вітчизняного споживача. Але ж якщо ви бажаєте вкласти гроші в ліквідну зброю, яку можна буде за двадцять років продати за її ціну, все-таки має сенс розглянути комплектації моделі Sauer 303 у виконаннях 3-10.

Серед моделей з поздовжно-ковзаючим затвором найбільш придатним для швидкісної стрільби є Blaser R 93 Semiweight, двотактний – без повороту, затвор якого має найбільшу швидкість оперування. Виробник пропонує навіть власний «свинобійний» калібр .45 Blaser – на зразок американского “свинобою” .450 Marlin. Виключне, через відсутність конкуренції в цьому сегменті, положення на ринку надало фірмі Blaser відчутну превагу. Про його комерційний успіх виразно свідчать сто тисяч проданних станом на 2007 рік карабінів R 93 різних модифікацій.

Реальну конкуренцію моделі R 93 за практичною швидкострільністю може скласти новий карабін фірми Kriеghoff моделі Semprio, що з’явився на ринку в 2007 році. Це абсолютно оригінальна конструкція, принцип якої названий по-американськи загадково «In-Line». Головна відміна від вже звичного для нас Pump Action, полягає в тому, що коли в Pump Action рухомим є затвор, то в In-Line на нерухомий затвор доводиться насувати ствол разом з підців‘ям, магазином та оптичним прицілом. Рух ствола відбувається по напрямній розміщеній в колодці під стеблем затвору. Сам затвор складається з нерухомого стебла та личинки, поворотом якої відбувається замикання ствола. Які переваги надає дана конструкція в порівнянні з Pump Action? При відсутності на вітчизняному ринку «помпової» моделі карабіну, Semprio дійсно виглядає цікаво. Це реально швидкострільний карабін великого калібру (7х64; .30-06; 8х57 IS; 9,3х62; .300 Win. Mag) для поширених в Україні облавних полювань на копитних. При хороших навичках з нього легко можна зробити чотири постріли за чотири секунди. Також його модульна будова дозволяє легко переходити з калібру на калібр, необхідно лише змінити ствол та магазин. Справедливості ради слід вказати що безпечне користування такою зброєю вимагає певного досвіду.

У якості “бюджетної” альтернативи R 93 зброярі з Австрії та Швейцарії, не без успіху пропонують споживачу різноманітні «блазери» для незаможних» – мисливські модификації військових систем с двотактним затвором: Маннліхер М 95 та Шмідт-Рубін К 31. Невисока ціна військових карабінів в Австрії та Швейцарїї особливо сприяє такій конверсії.

У системах з «чотиритактним» – з поворотом, затвором для пришвидшення перезаряджання слугують різні паліативи. Вирішальне значення тут має компоновка, ручка перезаряджання має бути відігнута вниз та наближена до спускового гачка. У «свинобоях» типово манліхерівська «ложка» - ручка перезаряджання пласкої форми, поступається першістю ручці с масивною кулястою голівкою. Така форма дозволяє швидко «пересмикувати» затвор, взявшись за неї трьома пальцями, що трохи незвично для вітчизняного користувача, який звик братися за ручку перезаряджання мізинцем в бік стебла затвору.

Суто теоретично, пришвидшенню практичної скорострільності на облавному полюванні мають слугувати й змінні магазини. Але на практиці навіть одного магазину місткістю 4-5 набоїв буває більш ніж достатньо. Адже слід дбати й про відновлення поголів’я. Не в Німеччині ж живемо.