Грабельки – страшна зброя грибника

С. Гладкевич

Ноябрь, 2010 год

Тихе полювання – часто саме так називають збирання грибів. Власне, зовні, що може бути невинніше? Ходять собі люди, збирають грибочки, просто ідилія... Мисливці й рибалки за їхньою пристрастю все постріляти та повиловлювати традиційно вважаються «ворогами» природи, особливо завдяки поверхневому еколого-журналістському погляду. Однак не все так просто, як здається на перший погляд і щодо мисливців-рибалок, але це тема окремої розмови, а ось деякі грибники при близькому знайомстві з обсягами і масштабами не просто дивують, а шокують.

Гриби, як відомо, не ростуть всюди, а лише в певних місцях. Саме ці заповітні місця і зазнають найпильнішої «уваги». Як же це виглядає? А ось як. Уявіть собі тихий, забутий людьми і Богом лісочок серед боліт. Машина тут – рідкість. Та ось настає час маслюків і здається, що це не просто лісок з маслюками, а якась золотоносна жила в Ельдорадо. У місцях, де за місяць не проїжджало жодної машини, раптом утворюється стоянка з 30-50 авто. З них виходить армія, інакше не скажеш саме армія шукачів, і це вже не можна назвати тихим полюванням, це вже промисел. Ба більше, поняття «милування природою» тут зовсім недоречно, точніше, є люди які і природою милуються, і гриби збирають, а є такі, які просто гребуть. Бачили, як на городі працюють? Ось точно так само: як став лицем чи мордою (у кого що) донизу і пішов... Яке вже тут милування природою? Аби нагребти, набрати побільше. Особливо дивує винахідливість хапуг-грибодобувачів. Тут уже хто на що здатний: і навіть грабельки як засіб для збирання грибів (і не просто грабельки, а вже модифіковані, садові) вже нікого не дивують у лісі.

Пожежі. Пам\\\\\\\'ятаємо, що один сірник чи цигарка – і всім забезпечено задоволення відчути себе героями, але це потім. Цікаво, а скільки людей притягнуто до відповідальності за розкидання сірників-цигарок по лісу і чи узгоджуються штрафи і рівень шкоди?

Звісно, можуть сказати, а в чому, власне, проблема? Ну, збирають люди грибочки, ну, гребуть, хто собі в льох, хто на базар. Та кого сьогодні здивуєш жадібністю? Стало вже звичкою гребти все під себе, не думаючи ні про ближнього, ні про майбутнє. Це стало проблемою, хворобою нашого суспільства.

Розглянемо, яка ж шкода може бути від цих грибникових десантів? Як відомо, фактор турбування – один з найбільш згубних для диких тварин. Саме він і є головним при масовому заході в ліс грибників і співчуваючих, тварини змушені йти, змінювати звичні місця проживання. Ось що мені розповідав знайомий єгер. Щоранку, виїжджаючи на роботу, на узліссі неподалік від дому, він бачив зайця, той або просто сидів, або чалапав своєю заячою ходою у своїх заячих справах. І дорога була просто всіяна «доріжками» слідів вуханя. Та щойно з’явилися грибники, заєць зник і навіть слідів його не стало. Та це, як кажуть, видимі результати, а скільки в природі непомітних для людського ока речей, які і навіть не кожен фахівець зможе оцінити і зрозуміти? Великі тварини ще обережніші щодо людини. А хто був надто довірливий, уже поїхав на чорному джипі у багажнику. І для цієї групи тварин вплив людей, що тиняються лісом, ще більш згубний, оскільки вони мусять іти зі звичних місць відпочинку, змінювати кормові поля, місця водопоїв, тобто «любитель природи» з кошиком може дуже попсувати життя козулі, лосю чи іншій лісовій звірині.

А тепер повернімося до згаданих грабельок, які буквально перевертають, піднімають усю лісову підстилку. Навіть студент-першокурсник знає, що підстилка – це місце, в якому живе, ховається, зимує величезна кількість живності, від найпростіших трипсів до комах. Та спробуй це поясни дядькам і тіткам, що приїхали на машині відпочити на природі. Купа народу, накупивши дорогих авто, преться на них, куди очі дивляться, через ліси, болота. Стало набагато більше місць, куди можна проїхати-пролізти на сучасних авто, хоча часто рівень культури обернено пропорційний вартості машини. І багато хто ще дивується, чому це деякі власники угідь намагаються обмежити в\\\\\\\'їзд і вхід в угіддя, аби запобігти турбуванню тварин.

Безумовно, служба охорони лісу, єгері та здоровий глузд, у кого він є, мають регулювати кількість приїжджаючих в лісові угіддя. І не тільки грибників, але й відпочивальників. Так, звісно, повинно бути, а поки що... Природа живе сама по собі, закон сам по собі, чиновники теж, а здоровий глузд... Він десь за горизонтом, в іншому часі, в іншій країні, в головах інших людей.