Відкриваємося!

Редакція

Август, 2011 год

Не дивлячись на те, що з недавнього часу такий тривалий та нудний для мисливця період міжсезоння значно скоротився – полювання на самця косулі починається з травня місяця, а з червня ще можна полювати й бабака, відкриття сезону на пернатих так і залишається для абсолютної більшості наших мисливців найвеличнішим та найбільш очікуваним Святом. Ну й справді, звідки візьметься бабак у поліських болотах, а про ціни на трофеї косулі краще і не згадувати.

Качка. Саме качка є тією жар-птицею, яка не дає спати не тільки нестримним безвусим юнакам, а й сивочолого мисливця вряди-годи заганяє в таке непролазне комарине болото, куди «нормальний» чоловік і за великі гроші не поліз би.

Отже, відкриваємося! І, якщо в останню мить така дорога в усіх відношеннях для нас влада знову не передумає, як це трапилося минулого року (а намагання були вже й цього), то абсолютна більшість мисливських господарств вже визначилися не тільки з днем початку відкриття на пернатих, але й навіть і з годиною. Потрібно зазначити, що по Україні ці терміни значно різняться. Загалом – це три дати – 6 серпня, 13 серпня та 27 серпня (див. таблицю внизу).

Але це ще не все. Не дивлячись на вдалу практику минулорічного відкриття зі світанку (коли люди дійсно виходять полювати на качку, а не на зелену зміюку) не уніфіковано годину з якої відкривається полювання. Скоріше за все багатьох наших ортодоксів ніяк не відпускає думка, що «це ж завжди було звечора», а значить «це добре й нетреба нічого міняти». За тією ж інформацією, наданою УТМР, це шість (!) відміток доби – зі світанку, з 9, 12, 14, 16 та 18 години.

Також потрібно сказати, що деякі господарства рознесли по термінах відкриття на різних пернатих – відкриваючи на перепілку й голуба раніше, а вже качку залишивши «на закуску» у пізніші терміни. Причини для такого рішення вагомі, і багато хто з мисливців знайде чималу вигоду з такого розмаїття термінів відкриття. Це ж, переїжджаючи з господарства в господарство, можна кілька раз поспіль влаштувати собі свято! Чому б і ні.

Ну і, на завершення, хотілось би коротко нагадати про техніку безпеки на полюванні, адже саме на день відкриття полювання на пернатих за статистикою припадає найбільше нещасних випадків. Пам‘ятайте, що стрільба на шурхіт, по нечітко видимій цілі абсолютно неприпустимі. Забороняється стріляти з моторних човнів, що рухаються, а також стрільба нижче зросту людини. Пам‘ятайте, навколо вас, особливо в цей день, чатують багато мисливців і непотрібно нікому псувати святковий настрій, адже всі ми так довго чекали цього дня.

Звичайно, безглуздо буде закликати не вживати алкогольні напої на полюванні, все одно пити будуть практично всі. Але ж пам‘ятайте, зловживання спиртним ні до чого хорошого не доводить, перебрав – залишайся в наметі (машині, базі…). Так буде краще самому мисливцю і всім оточуючим.

Ні пуху Вам, ні пера…