Юридична консультація

В. Яковлєв

Сентябрь, 2011 год

Як погодити мисливські угіддя

До редакції «ПР» звернувся мисливець із Мелітополя із запитанням, яким чином правильно оформити погодження власниками та користувачами земельних ділянок надання у користування мисливських угідь для ведення мисливського господарства.

На жаль, слід відмітити, що порушене питання дещо поверхнево визначено у Законі України «Про мисливське господарство та полювання» (далі Закон). Так, статтею 22 Закону, якою визначено порядок надання у користування мисливських угідь, встановлено: «Мисливські угіддя для ведення мисливського господарства надаються у користування Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими радами за поданням територіального органу спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань лісового і мисливського господарства та полювання, погодженим з Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями, територіальними органами спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища, а також власниками або користувачами земельних ділянок».

Таким чином, подання територіального органу спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань лісового і мисливського господарства та полювання до Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських рад про надання у користування мисливських угідь певному претенденту повинно бути погоджено (залежно від місцезнаходження мисливських угідь, що надаються у користування) з Радою міністрів Автономної Республіки Крим, відповідною обласною, міськими державними адміністраціями, відповідним територіальним органом спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища, а також власниками або користувачами земельних ділянок.

На жаль, Закон лише визначає процедуру, але не розписує її порядок. У той же час, існує «Примірна інструкція з діловодства у міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих органах виконавчої влади», затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.97 № 1153 (із змінами), у якій пунктом 4.5 встановлюється порядок погодження документів, у тому числі – зовнішнє погодження проекту документа за межами установи, якою розробляється документ.

Згідно із підпунктом 4.5.5 Примірної інструкції, зовнішнє погодження проектів документів оформляється відповідним грифом. Гриф погодження ставиться, нижче підпису на лицьовому боці останнього аркуша проекту документа і включає в себе слово "ПОГОДЖЕНО", найменування посади особи, з якою погоджується проект документа (включаючи найменування установи), особистий підпис, ініціали, прізвище та дату погодження, наприклад:

«ПОГОДЖЕНО

Начальник Державного управління

Охорони навколишнього природного

середовища у Київській області

(Підпис) (Ініціали, прізвище)

Місце печатки

Дата».

Підпунктом 4.5.7 Примірної інструкції визначається, що у разі коли зміст документа стосується більше ніж трьох установ, складається «Аркуш погодження», про що робиться відмітка у самому документі на місці грифу погодження, наприклад: «Аркуш погодження додається».

Аркуш погодження оформляється за такою формою:

АРКУШ ПОГОДЖЕННЯ

Проекту Подання Київського обласного управління лісового

та мисливського господарства про надання у користування

мисливських угідь … районній організації УТМР

Найменування посади

(Підпис) (Ініціали, прізвище)

Місце печатки

Дата

Окрім зазначеного, погодження може оформлюватися у довільній формі у вигляді листа органу або власника чи користувача земельної ділянки, у якому зазначається який орган або власник чи користувач земельної ділянки погоджує надання у користування мисливських угідь відповідному претенденту.

Враховуючи, що іноді територія мисливських угідь, які плануються надати у користування одному претенденту, перебуває у власності чи користуванні у багатьох землевласників та землекористувачів, із усіма ними потрібно пройти процедуру погодження. У багатьох випадках це потребує погодження із десятками, а то й сотнями землевласниками чи землекористувачами, що занадто ускладнює процес. З метою його спрощення, було підготовлено проект відповідних змін до Закону. Але, наприклад, Міністерство юстиції України, посилаючись на вимоги Конституції України та інші законодавчі акти, заперечує проти їх прийняття.

Таким чином, на цей час усі претенденти на користування мисливськими угіддями повинні дотримуватися вимог статті 22 Закону.