Про ціни на цуценят

Р. Суховецький

Март, 2013 год

Мисливець без собаки – пів мисливця, мисливець з собакою – повноцінний мисливець!

Рано чи пізно практично кожен мисливець, мріє завести собі друга та вірного помічника на полюванні. Яку саме породу собаки обрати: лягаву, норника чи гончака, кожен вирішує сам, виходячи з вподобань до різних видів полювань, можливостей утримання і тому подібне.

Зазвичай, пошуки мисливського пса, починаються з обдзвонювання різних оголошень про продаж цуценят. Саме тут перед майбутнім повноцінним мисливцем постає ряд пропозицій з різними ціновими категоріям. При цьому, ціни коливаються в досить широких межах. Особливо ця різниця відчутна, якщо порівнюючи ціну на собак з документами та без.

В цій статті ми спробуємо розібратись в формуванні цін на цуценят на ринках України, порівняємо їх з Європейськими та подамо середні вартості собак отриманні на основі моніторингу.

Так, проводячи моніторинг (в моніторингу брали участь лише заводчики собак з відповідними документами) цін на цуценят та запитуючи у заводчиків на основі чого склалась подібна ціна, приведемо деякі дані з опитувань (в опитуванні взяли участь близько 80 заводчиків):

Лягаві. Пойнтери 300 – 800 євро. Курцхаари 160 –500 євро. Дратхаари 120 – 650 євро.

Лайки. ЗСЛ 160 – 400 євро. РЄЛ 150 – 500 євро. КФЛ 150 – 300 євро. ЗСЛ 240 євро.

Гончаки. РГ 50 – 250 євро. Англоруси 50 – 200 євро. ЕГ 50 – 350 євро. Бігль 200- 500 євро. УКГ 40 – 200 євро.

Норні. Гл. фокстер’єр 200 - 450 євро. Ж. фокстер’єр 160 – 400 євро. Ягдтер’єр 120 – 600 євро. Гл. і Ж. такси 150 – 500 євро.

Спанієлі 200-350 євро.

Лабрадори 300 – 800 євро.

При пояснюванні своєї цінової політики заводчики собак опирались на такі фактори як: ступінь і кількість дипломів у батьків цуценят, їх класність, походження, імпорт, універсальність. Але траплялись випадки, коли ціну від посередніх плідників на цуценят ставили таку ж саму як і від елітних. А пояснювали такі заводчики свою цінову політику так: «…бо ціна така…» або «…бо дешевше не віддам…».

Один з опитаних заводчиків дотримується такої системи форування цін на цуценят. Головним фактором, що вплаває на ціну цуценяти виступає собівартість цуцика. Вона включає: вартість в’язки та супроводжуючих її документів, супроводжуючі витрати (дорога, готель), вартість високоякісного корму витрачену на період вагітності суки та в період її лактації, оформлення потомства (щенячки, ветеринарні паспорти), клеймування, щеплення та антигельмінтні процедури. Загальна сума ділиться на кількість народжених цуциків. До собівартості додається певна сума за старання господаря в вихованні прекрасних плідників і отримується вартість цуцика.

Також при моніторингу цін, був прослідкований ще і такий момент, що ціни на ту чи іншу породу в кожному регіоні різні (судження ведуться лише з опитувань). Так, до прикладу, найдешевші гончаки продаються в Полтавській області, а найдорожчі в Хмельницькій та Чернігівській (порівнювались ціни від рівноцінних плідників). Лягаві були найдорожчі в південних областях, Криму та Київській області. Норні, особливо ягдтер’єри, найвижчу цінову планку тримали в центральних областях країни.

Тепер розглянемо моніторинг цін на цуценят в Європі (промоніторинговані оголошення брались з іспанських сайтів, оскільки ця країна має середній соціальний статус серед європейських держав).

Лягаві. Пойнтери 150 – 800 євро. Курцгаари 120 – 600 євро. Дратгаари 60 – 650 євро. Ландхаари 250 – 650 євро. Епаньйол-бретон 150 – 400 євро. Англійський сеттер 300-500 євро.

Гончі. Голубий гаксонський гончак 600-800 євро. Басетгаунд 350-500 євро.

Поденко 60-250 євро.

Норні. Ж/ш такса 150-350 євро. Ягдтер’єр 250 – 500 євро. Ж/ш фокстер’єр 120-350 євро.

Спанієлі 100 - 250 євро.

Лайки ЗС 200 – 400 євро.

Якщо порівняти ціни на цуценят в нас в Україні та у Іспанії, то різниця не дуже відчутна. Але якщо врахувати середню заробітню плату у нас (270 євро) та у них (2250 євро) до середньої вартості цуцика то відношення аж ніяк не рівні! Так при моніторингу цін, не враховуючи приналежність породи до якоїсь групи порід, найпоширеніша ціна була в Україні на цуценя 200 євро, а в Іспанії 320 євро. Відповідно, відношення заробітної плати до ціни цуценят в Україні буде 1,35, а в Іспанії 7. З цього виходить, що купівельна спроможність мисливців Іспанії більша за нашу в 5,2 рази!

Саме через низьку платоспроможність багатьох наших мисливців, дуже часто спостерігається придбання собі в помічники собак без документів, тим самим вони поповнюють лави браконьєрів. Ситуація пояснюється тим, що якщо брати вартість цуциків в Україні без документів, то вона коливається від 20 до 100 євро. В Європі ця різниця майже відсутня (ціна цуцика з документами і без практично однакова), можливо, через те, що там не заборонене полювання з собаками без документів. Тому ціну на цуценят з документами в Україні частково диктує і Закон.

Звичайно, з вищенаведених фактів не можна говорити, що ціни у нашій країні на цуценят аж надто завищенні. Але ні один заводчик не буде продавати цуциків собі в збиток.

Від себе хочу додати, що не можна рівняти всіх цуценят під одну лінійку. Адже є кращі і гірші плідники за різними показниками. Також є різні фінансово спроможні покупці. І якщо мисливець має можливість і бажання заплатити, до прикладу, за достойного цуцика 500 євро, то він заплатить і буде використовувати його за призначенням. Тут лише питання в платоспроможності та бажанні. Людина керується тим, що якщо вона може заплатити 500 євро і купити хороше, то вона ніколи не заплатить, умовно візьмемо 200 євро, і завідомо буде купувати гірше!

Звичайно, трапляються горе-ділки та заводчики які правдами і неправдами намагаються продати своїх цуциків по завищених цінах. Але для того і існують родоводи, бонітувальні відомості де можна пересвідчитись чи тебе не обманюють. Тому, коли вважаємо, що купуєм цуцика за завищеною ціною, потрібно пам’ятати що ми доплачуємо не тільки за відмінний екстер’єр, а й за робочі якості предків. Кров – не вода!

І найголовніше, ціни на цуценят, як і на будь що інше, будуть залежати від попиту. Адже попит формує пропозицію і відповідно ціну.