Відкриваємося!

S

Июль, 2014 год

Перед здачею липневого номера ми обдзвонили більшість обласних організацій УТМР з наміром дізнатися, коли в регіонах планують відкривати полювання на пернатих.

Відсутність вчорашньої влади та прохолодна (поки що) погода в цьому сезоні дають нашим мисливцям можливість хоч якось планувати відкриття наймасовішого полювання – на пернату дичину. Правда, в цей процес може втрутитися зі своїми корективами набагато серйозніший за янучарських перестраховщиків з їх пожежонебезпечним періодом чинник – війна, яка все страшніше розгортає свої чорно-криваві крила.

Як це не дивно, але в Луганській області (до Донецька ми не змогли додзвонитися) мисливці навіть і не думають відмовляти собі в задоволенні зустріти вечірню зорю разом із усіма побратимами в Україні. Відкриття вони так само планують на 18 годину 2 серпня…

Щодо інших регіонів, то в обласних організаціях, куди вдалося зателефонувати, нам повідомили про такі терміни, на які вже підписаний наказ про відкриття (або на яку дату планують його затвердити): Львівська область – 9 серпня на 18 годину; Полтавська область – 2 серпня 16 година (на 20.06 наказ ще не підписаний); Харківська область – 9 серпня; Херсонська область – 16 серпня з 5 ранку; Тернопільська – 9 серпня 16 година (на перепілку з 14.08); Сумська область – 2 серпня 18 година; Дніпропетровська область – 9 серпня 18 година (наказ ще не підписаний); Волинська область – 9 серпня 16 година (наказ не підписаний); Чернівецька область – 9 серпня 18 година.

Найоперативнішою організацією УТМР цього року (так само, як і минулого) знову стала Київська обласна організація. Наказ вони підготували ще наприкінці квітня, й у травні затвердили його. Власне, пропонуємо нашим читачам з ним і ознайомитися, адже приблизно саме так виглядають усі інші накази про відкриття на пернатих:

«Наказ про проведення полювання на пернату дичину в мисливський сезон 2014 року на території мисливських угідь Київського обласного мисливсько-рибальського виробничого об'єднання Київської обласної ради УТМР в:

Баришівському, Богуславському, Броварському, Володарському, Згурівському, Іванківському, Кагарлицькому, Макарівському, Обухівському, П.-Хмельницькому, Рокитнянському, Сквирському, Ставищанському, Таращанському, Тетіївському, Яготинському районах.

Відповідно до Закону України «Про мисливське господарство та полювання наказую: 1. Установити такі строки полювання:

1.1. Норця великого, качок (крім гоголя, черні білоокої, савки, огара, нерозня, лутка, гаги звичайної, крохалів), лиску, курочку водяну, пастушка, куликів (крім кулика-сороки, кроншнепів, чайки, лежня, поручайника, крем'яшника, чорниша, перевізника, фіфі, баранця великого (дупеля), зуйків малого, великодзьобого, галстучника), голубів (крім голуба-синяка), на гусок: крім гуски малої (гуски білолобої малої), сіру, білолобу велику, гуменника – з 18-ї години 9 серпня до 23 листопада 2014 року включно, а на території водно-болотних угідь Київського обласного МРВО Київської обласної ради УТМР Канівського та Київського водосховищ – до 28 грудня 2014 року включно;

1.2. На перепілку – з 2 серпня до 29 жовтня 2014 року включно (для мисливців - власників собак лягавих порід і спанієлів з 2 по 9 серпня під керівництвом єгерської служби користувача угідь, за окремими відстрільними картками).

1.3. На пернату дичину, вирощену на фермах і випущену в мисливські угіддя «під постріл» - з 2 серпня до 28 грудня 2014 року включно.

2. Установити, що:

2.1. Днями полювання є:

- на пернату дичину - субота, неділя та середа, а для мисливців власників собак лягавих порід і спанієлів індивідуально або групою мисливців (не більше 3-х чоловік) та за наявністю відповідних документів на собаку, додатковий день полювання - четвер;

- на вирощену на фермах та випущену «під постріл» пернату дичину - усі дні тижня (за умови наявності спеціально відведених для цієї мети, наказом користувача мисливських угідь, ділянок) за окремими відстрільними картками;

2.2. Полювання на пернату дичину проводити за відстрільними картками, у межах встановленої пропускної спроможності угідь, з обов'язковою реєстрацією мисливців і обліком добутої дичини.

2.3. Норма добування пернатої дичини одним мисливцем за день полювання не повинна перевищувати: норців великих – 2; гусей – 3; куликів -10; качок – 5; перепілок – 15; лисок – 6; курочок водяних - 4; голубів - 10; пастушків - 3. Перната дичина, вирощена на фермах та випущена «під постріл» - не лімітовано.

2.4. Полювання на ставках та риборозплідниках проводити в терміни та періоди доби, у відповідності з графіками та виробничими циклами рибних господарств.

3. Заборонити:

3.1. Проведення полювання на пернату дичину в лісових угіддях, а також розведення багать в пожежонебезпечний період року.

3.2. При проведенні полювання на пернату дичину знаходження в угіддях з нарізною зброєю та набоями для гладкоствольної зброї, споряджених кулями і шротом діаметром більше 5 мм (№ 0000), (ст. 20 Закону України «Про мисливське господарство та полювання»).

3.3 Проведення полювання на дичину, вирощену на фермах і випущену «під постріл», за межами спеціально визначених для цієї мети ділянок та без відповідних дозволів на добування, без присутності відповідальної особи користувача угідь…».