Технічний прогрес і браконьєрство

В. Нижник

Травень, 2016 рік

Якби в часи моєї мисливської юності мені сказали, що на браконьєрку можна успішно ходити з пневматичною гвинтівкою, я б, звичайно, посміявся. Не було тоді в широкому обігу тих потужних пневматичних гвинтівок і тих куль, які з'явилися за останні 15-20 років. І сьогодні вже не до сміху.

Сьогодні браконьєрство з пневматичною гвинтівкою – нехай ще й не розповсюджений, але такий, що набирає обороти й майже цілорічний вид незаконного полювання на дрібну й середню дичину, в першу чергу, на водоплавних птахів, фазана, голубів, і навіть зайця. Та більше насторожує той факт, що подібним видом браконьєрства захопилася просунута молодь, і не тільки мисливці, цей контингент вважає таке неподобство легкою розвагою, тренуванням у влучності по живих мішенях, але аж ніяк не видом незаконного добування державного природного ресурсу. Щоб у читачів не виникав сумнів щодо серйозності порушеної проблеми, коротко наведу характеристику мисливських пневматичних гвинтівок за найбільш ходовими калібрами.

4,5 мм – найпопулярніший калібр. Маса стандартної кулі – 0,48 гр. Енергія пострілу може сягати 40 Дж. Ефективна дистанція стрільби – 55-60 м. Кулі такого калібру найкраще підходять для полювання на дрібну дичину (птахи масою до 1,5 кг).

5,5 мм – наступний за поширенням калібр. Маса стандартної кулі – 0,88 гр. Енергія пострілу до 75 Дж. Дистанція стрільби – до 70 м. Калібр ефективний для полювання на дичину до 4 кг.

6,35 мм – енергія пострілу до 110 Дж. Дистанція стрільби – до 70 м. Підходить для полювання на середню дичину – на лисиць і навіть вовків.

9 мм – дуже потужний калібр. Дулова енергія сягає 300 Дж. Такими кулями можна добувати практично будь-яку дичину вагою до 80 кг.

Для скептиків, які не дуже вірять рекламі, і мисливцям старої школи, які визнають лише міць вогнепальної зброї, наведу порівняльний аналіз забійних характеристик пневматичного й дробового заряду. Для порівняння: вага однієї дробини діаметром 4,5 мм (№00) для гладкоствольної рушниці становить приблизно 0,55 г, забійна дальність такої дробини (при швидкості понад 190 м/сек) – близько 55 метрів. Одна дробина діаметром 5,5 мм (старе позначення СРСР - №6/0) має вагу близько 0,95 г, при швидкості польоту 190 м/с має забійну силу до 75 м. А початкові швидкості кулі з потужних пневматичних гвинтівок становлять 300-375 м/с, що відповідає швидкості дробового заряду рушниці на відстані 5-10 метрів від дулового зрізу.

Ви зазначите, що для впевненого ураження дичини бажане влучання 4-5 дробин на швидкості не менше 150 м/с. Так, справді, перевага дробового пострілу по фазану, качці або зайцю на дистанції до 50 м полягає в можливості влучення 4 і більше вражаючих елементів (дробин) і стріляьбі по об'єкту, що біжить. То що, не можна однією дробиною №00 (або однією пневматичною кулею) добути зайця або фазана? Запросто, тим більше при можливості прицілювання по забійному місцю. А потужна пневматика з відстані в 50 метрів, та ще й з оптичним прицілом, дозволяє влучити зайцеві в голову. А при пострілі по корпусу куля прошиває його наскрізь. До того ж, не забувайте, що ця куля випущена з нарізного ствола, з усіма наслідками, що звідси випливають. Бувалі мисливці не раз чули, а то й самі були свідками вдалих пострілів, коли від однієї картечини в шию падав олень або кабан, від однієї дробини №00 у шию падала козуля. Траплялися й у мене подібні вдалі постріли по лисицях і зайцях. Однак ми говоримо не про поодинокі вдалі постріли, а про практично гарантоване забійне влучення на дистанціях до 50 м по відносно нерухомій цілі: усіх мисливських видів птахів (крім гусей), дрібних і середніх хутрових звірів.

Може, я марно панікую, і немає ніякої масової загрози й втрат дичини від браконьєрів з пневматичними гвинтівками? Адже статистика затримань порушників правил полювання не переповнена пневматичними гвинтівками. У тому-то й лихо, ми - мисливці старої школи й традицій, а з нами і єгерська служба, недооцінюємо технічний прогрес, і причин цього декілька. Перша – ми не маємо статистики й навіть не здогадуємося про масштаби незаконних полювань і втрати дичини від браконьєрів із пневматикою. Чому? Єгерська служба користувачів угіддями й державні інспектори або не стикаються в угіддях з такими випадками незаконного полювання, або не приділяють їм належної уваги. А в тих поодиноких випадках, коли пневматика й потрапляє в поле зору перевіряючих, ставляться до неї, як до дитячої забавки, і відпускають правопорушників, навіть не перевіривши їх на предмет добутої дичини й не складаючи протокол.

Вирахувати порушників із пневматикою складніше. Щоб зрозуміти чому, треба розібратися: хто, в яку пору року й час доби, у яких місцях, на яку дичину проводить незаконне полювання з пневматичними гвинтівками. Зрозуміло, що полювання з пневматикою передбачає постріл із засідки по дичині, що відпочиває, прийшла на підгодівельний майданчик, мирно пасеться, по пернатій дичині, що повільно пересувається, або хутровому звіру. Звідси й види полювання.

Полювання на качку й іншу водоплавну дичину. Для початку маленький екскурс в історію. На початку 80-х, будучи ще студентом, влаштувався я черговим на плавучий готель, який на той час був пришвартований на острові на Дніпрі біля пішохідного мосту – практично в центрі Києва. З жовтня до грудня, як і годиться, йшла північна качка на південь. На території міста ця качка майже не летить, відпочиває й пливе по Дніпру, до того ж у межах міста вона значно довірливіша до людей, ніж за містом. Отож я добре пам'ятаю – був тому свідком під час чергувань і чув про таке від колег, що з деяких суден, дебаркадерів та інших плавзасобів ночами стріляли качок з малокаліберних гвинтівок. І це в центрі Києва! Чому з мілкашок? А тоді не було потужної пневматики, а з гладкоствольної рушниці – привабили б увагу.

Якщо ви пропливете по Дніпру сьогодні й підрахуєте на берегах: усілякі бази, причали, будинки відпочинку, дебаркадери, стоянки, плавучі готелі й ресторани, насосні станції та інші плавучі й не плавучі об'єкти, зрозумієте, що сотні й сотні людей щодня чергують (ночують) на берегах Дніпра. Причому це за мізерну зарплатню. Це особливий, загартований, продутий усіма вітрами контингент людей, які не змарнують нагоди скористатися дарунком природи. На кожному з зазначених об'єктів можна знайти кілометри сіток. Будь-який рибінспектор вам підтвердить, що кожний другий, хто працює на річці, – рибний браконьєр. А я додам, кожний четвертий з них – ще й порушник правил полювання, і на кожному другому подібному об'єкті або плавзасобі можна знайти незаконний ствол. Постріл із пневматики з ілюмінатора дебаркадера вночі на річці навряд чи хтось з інспекторів почує. А якщо й почують, знайти зброю на величезному дебаркадері й довести причетність до порушення правил полювання практично неможливо. Єгері перевіряти подібні об'єкти, тим більше в межах населених пунктів, взагалі не мають ніякого права. Про те, скільки щорічно незаконно добувається качок і лисух зі згаданих річкових об'єктів, можна тільки здогадуватися.

Полювання на зимуючих качок. З кожним роком, у зв'язку з загальним потеплінням і появою різних незамерзаючих або таких, що частково вкриваються льодом, водойм, усе більше качок залишаються на зимівлю в Україні, вони освоїли всілякі більш-менш не замерзаючі взимку водні об'єкти. Та що міцніші морози, то менше відкритої води, то більше качок збиваються на відкритих ділянках. Зробити засідку й відстріляти скільки завгодно качок не є проблемою, складніше забрати їх з ополонки, але й це можна вирішити. Ніякі єгері взимку, у люті морози, о першій годині ночі не охороняють ополонки, тим більше в межах міста.

Ще один вид браконьєрів із пневматикою, назвемо їх умовно так – чи то рибалки, чи то мисливці. Як полюють? У чохли для вудок, крім власне рибальських снастей, ховають пневматичні гвинтівки. На перший погляд – звичайний рибалка, часом навіть з малим сином або дружиною, випливає на водойму, запливає в очерети й розкладає вудки. Не причепишся, він і насправді ловить рибу. Через годину-другу птах до нього звикає, не бачить у ньому небезпеки, тим більше мисливський сезон ще не почався, птах не стріляний, і підпливає до рибацьких човнів на 20-30 метрів, а в очеретах навіть ближче. Тихий полясквід пострілу й качка залишилася на воді, треба – підплив відразу, забрав і заховав, немає потреби, якщо це в очереті, – залишив на воді до від'їзду. Через п'ятнадцять хвилин птах заспокоюється й на постріл підпливає наступний. Вирахувати такого браконьєра, та ще й на тлі десятка човнів законослухняних рибалок, майже неможливо, тим більше поза сезоном полювання єгерям і на думку таке не спаде – перевірити вміст рибальського чохла. Хто з мисливців їздить зі зброєю, підтвердять, скільки разів їх перевіряють на вокзалах і метро, а рибалок – ніхто й ніколи. Я спеціально загострюю увагу єгерів на цьому елементі – перевіряти потрібно всі предмети, куди можна сховати зброю. У жодному разі я не закликаю трусити усіх рибалок, але за наявності непрямих ознак: пір'я, шерсть або кров у човні чи машині, не завадить зазирнути в рибальський чохол, у якому, до речі, можна сховати не тільки воздушку, але й звичайну рушницю або карабін.

Щоб підкреслити серйозність питання додам - в Інтернеті є гори фото й відео під темою «особливості полювання на качку з пневматичною гвинтівкою».

Та якщо полювання на водоплавну дичину за допомогою пневматичної гвинтівки можна вважати якоюсь браконьєрською розвагою, то полювання на фазана з застосуванням пневматики стало сьогодні в південних областях уже промислом, причому набагато безпечнішим для браконьєра, ніж полювання з рушницею. Методів декілька: відстріл фазанів, що прийшли на підгодівельні майданчики; відстріл фазанів, піднятих собаками на дерева; відстріл фазанів у місцях близького контакту птаха й людини - на городах, поблизу ферм і різних сільськогосподарських об'єктів, на краю сіл, на дачних ділянках, там, де фазан завдяки хорошим захисним і кормовим умовам підходить близько до людських будівель і до людини звикає.

Усі перераховані методи вже відточені й отримали широке поширення. Якщо з першими двома методами незаконного полювання на фазана хоч і складно, але можна боротися, то з останнім практично ніяк. А на дачах браконьєрам взагалі нічого не можна зробити. Наприклад, я в себе на дачі можу добути фазана прямо з вікна, щоранку й увечері вони ходять по саду. Навіть якщо й буде чутно постріл, ніхто на дачах не зверне на те увагу, а єгерська служба не те, що на мою ділянку, навіть на територію кооперативу заїхати з перевіркою не має права.

Зі зрозумілих причин я не стану описувати тонкощі браконьєрського полювання з пневматикою на дачних ділянках, єгерям від такої науки користі не буде, а ще недосвідчені браконьєри знань наберуться. Фактично, на території дачних ділянок і фазани, і зайці залишилися беззахисними проти браконьєрів.

Полювання на зайця. Добувати зайців із пневматики хоч і складніше, ніж фазанів, але також можна, і не тільки на дачах, і не тільки вдень. Сьогодні в південних областях багато фермерів (самі або наймають людей) сторожують свої поля. Ночують, як правило, у времянках або пересувних вагончиках. Майже в кожному такому вагончику є стрілецька зброя, і це не секрет для єгерів. Сторожі божаться, що зброя винятково для охорони. Восени, коли врожай на полях дозрів, складений у бурти або ящики, підготовлений до відправлення, охороняти від злодіїв його справді треба, і одному беззбройному сторожу тут не впоратися. От люди й тримають на полях і в садах усіляку зброю в сторожках і вагончиках. Зайці й фазани звикають до сторожок і сторожів, уранці й вечорами пробігають дуже близько… Приблизно така сама картина й з вивізними пасіками, після яких на околицях дичина, буває, зникає повністю.

Полювання на голубів. Простіше простого – їздить автомобіль по дорогах уздовж ліній електропередач, краще в не мисливські дні, і з вікна автомобіля здійснюється стрільба по голубах, що сидять на дротах. Також роблять засідки на водопоях, коли птах п'є, він практично нерухомий, підстрелити його просто.

Полювання на куницю. Поки що рідкісний вид браконьєрства з воздушкою, але досить прийнятний і трохи відрізняється від усіх інших видів полювання з такою зброєю. Мисливець не сидить у засідці й не чекає куницю, він її активно шукає з собакою. Собака знаходить звіра, заганяє на дерево й обгавкує до підходу мисливця. Куниця не весь час рухається, у якісь моменти зупиняється, оцінює обстановку й небезпеку, у цей момент її зручно стріляти.

Навіщо, запитаєте ви, іти на полювання з воздушкою, якщо набагато результативніше взяти дробовик. Справді, але постріл з вогнепальної зброї, залежно від погоди, чутний на відстані 2-5 кілометрів, а з пневматики - на дистанції до 50 метрів уже складно зрозуміти, що це було. А якщо пневматична гвинтівка оснащена глушителем, то й на 10 метрів ви не зрозумієте нічого. Безшумність - ця головна перевага (для браконьєрів) мисливської пневматичної гвинтівки проти гладкоствольної й нарізної мисливської зброї. І ще одна перевага пневматики – значно дешевші кулі порівняно з набоєм для вогнепальної зброї.

Якщо спробувати класифікувати браконьєрів, що застосовують пневматичні гвинтівки, за родом занять у звичайному житті, матеріальним становищем і віком, то, на моє переконання, на даному – початковому етапі розвитку, за винятком полювання на фазана, першість тримають молоді, відносно просунуті люди середнього статусу, для яких полювання з пневматикою - більше розвага, скоріше – варіант потренуватися в стрільбі, ніж справжнє полювання. Але це на даному, повторюся – початковому, етапі розвитку пневматичної зброї. В Україну завозиться все більше потужних пневматичних гвинтівок, у тому числі з хорошою оптикою, глушителями й усе більшою точністю бою й вражаючою здатністю, з різними модифікаціями куль. У що переросте ця «забава» через 10 років, коли й сільські браконьєри розпробують технічну новинку? Яку кількість дичини ми будемо втрачати? Навіть не беруся судити, але дозволю припустити, що 10-15% від загального незаконно добутого фазана по Україні (а це тисячі голів) сьогодні припадає на браконьєрство з застосуванням пневматики. Скажете – перебільшую, роздмухую проблему. Тоді з якою метою в нас усе більше купуються дуже недешеві мисливські пневматичні гвинтівки?

Єдине, що тішить – рідкісний випадок у нашому мисливському законодавстві, свого часу, при розробці Закону «Про мисливське господарство й полювання», фахівці передбачили це зло, і внесли базові положення, які в загальному дозволяють боротьбу з цим правопорушенням. Власники пневматики, майте на увазі, що наявність у вас якої-небудь стрілецької зброї при знаходженні в мисливських угіддях прирівнюється до полювання, незалежно від того, мисливець ви, рибалка чи грибник, ваша це пневматика чи вашого сина. Знайшли у вас в автомобілі – на вас складається протокол по факту незаконного полювання! І будь-які ваші здивування, незнання закону, розповіді про те, що виїхали на природу всього лише потренуватися в стрільбі по бляшанках – вас не захистять від неприємностей.

Тож для боротьби з цим злом є можливість і законні підстави, шкода, що наші єгері здебільшого це зло недооцінюють.