Три в одному

Сергій чорноус

Грудень, 2017 рік

Будь-яка тема, коли в неї починаєш заглиблюватися й вивчати, відкриває велику кількість шарів, прихованих від поверхневого погляду. Так відбувається і з ножами.

Здавалося б, що нового можна придумати в ножах? Але якщо відкрити каталог будь-якого ножового виробника, подивитися сайт ножового майстра або зайти до збройового магазину, може вразити те, скільки всього нового, незвичайного й інноваційного там є. Наше мислення достатньо стереотипне, і після слова ніж у нашому мозку виникає картинка, що являє собою максимально просту конструкцію – клинок і рукоять. Тобто своїм внутрішнім поглядом ми бачимо саме той стереотип, який відклався на нашій підкірці завдяки книгам, фільмам, телебаченню й іншим джерелам інформації. Хоча саме поняття ножа дуже широке й глибоке, тому що різноманіття форм і видів таке велике, що якось усе впорядкувати й класифікувати буває дуже й дуже складно.

Але розмова в цій статті не про класифікацію ножів, а про одого із цікавих представників ножового царства – спеціалізовані набори інструментів для мисливців і рибалок. Ринок ножів, орієнтованих на мисливців або рибалок, великий і містить, окрім класичних і звичних ножів, сучасні тенденції. І якщо класичні ножі – це, як правило, ножі з фіксованим клинком і рукояттю із природних або штучних матеріалів або ж складані ножі з невеликою спеціалізацією (до якої можна віднести наявність додаткових допоміжних інструментів, таких як: екстактор для гільз або рибальських гачків, пилку, інструменти для чищення луски, спеціальні клинки для патрання або оброблення), то сучасні тенденції відкривають набагато більшу спеціалізацію. Багато ножових компаній випускає мультитули (або багатофункціональні ножі), що являють собою кишеньковий набір інструментів – тут тобі й пасатижі, і бокорізи, і набори різних викруток, і ножівка по металу, і пилка по дереву або кістці, і багато чого ще. Для рибалок випускають більше варіантів, ніж для мисливців, але ті й інші можуть використовувати як класичні мультитули, так і спеціалізовані під них.

Але тільки одними мультитулами, складаними ножами або ножами з фіксованим клинком ножовий ринок для мисливців і рибалок не обмежується. Окремо варто сказати про набори, орієнтовані на цю категорію споживачів. Звичайно, у всякому разі, ті, які я бачив «вживу» або в каталогах, являють собою рукоять зі змінними інструментами – це звичайна рукоять (може, трохи збільшена в розмірі, але яка не втрачає водночас своєї функціональності й ергономічності), куди вставляються й кріпляться спеціальним механізмом такі інструменти: клинок ножа, пила й сокира. Зрозуміло, що такий «універсальний» набір не зможе вирішити всіх завдань, що постають перед мисливцями або рибалками, але з відносною легкістю допоможе впоратися із завданнями з оброблення здобичі або облаштування табору.

Варто сказати, що ці набори інструментів було розроблено й орієнтовано, насамперед, для туристів, але прижилися вони в мисливців і рибалок. У мене досить багато знайомих, які захоплюються риболовлею або полюванням, мають у своєму арсеналі такі набори. У когось вони дорожчі, у когось дешевші, у когось якісніші, у когось менш яксні, але люди, які експлуатують їх, задоволені. Основний аргумент, який вони наводять «за» – це зменшення ваги й габаритів усього того, що тобі доводиться тягти із собою. А в багатьох випадках кожні зайві 100 грамів – це надзвичайна розкіш.

Зрозуміло, що все універсальне гірше, ніж спеціалізоване, і ці набори не є винятком. Розберімо плюси й мінуси таких наборів. Почнемо із плюсів:

- вага й габарити – завдяки універсальній рукояті, куди вставляються клинок ножа, пилка або сокира, ви зменшуєте загальну вагу своєї «поклажі», тому що тут до розрахунку береться тільки вага й габарити робочої частини інструмента;

- зручність транспортування або перенесення: увесь комплект упаковано у єдиному чохлі й є під рукою – за необхідності вам треба тільки від'єднати клинок і поміняти його на пилку або сокиру;

- зручність і ергономічність у роботі, тому що рукоять орієнтована, насамперед, на роботу в парі із клинком, вона має всі зручності ножової рукояті, що робить досить комфортною роботу ножівкою або сокирою після заміни інструмента;

- після незначних маніпуляцій ви одержуєте повноцінний і придатний до роботи інструмент – ніж або пилку;

- зручність транспортування й перенесення, а також варіативність – у деяких моделях чохол дає змогу кріпити його на пояс, рюкзак або інше спорядження.

Варто зазначити, що в деяких наборах сокира може бути чимось середнім між сокирою й тесаком, а також може бути додатковий клинок-скінер, оснащений ще й гаком для розпорювання очеревини. Ці набори зустрічаються трохи рідше й можуть позиціонуватися як чотири в одному.

А тепер мінуси:

- досить обмежений функціонал сокири через її масо-габаритні показники – на мою думку, це швидше сокирка для оброблення м'яса;

- надійність – кріплення до рукояті відбувається за допомогою замка back lock, хоча сам замок на ножах використовують давно й він не викликає (за умови належного технічного виконання) нарікань, усе-таки піддавати його ударним навантаженням ідея не з найкращих, будь-яке з'єднання – це слабка ланка й місце потенційного ушкодження цілісності конструкції.

Але відразу акцентую на тому, я не прихильник тих наборів, у яких є ще й лопата, тому що весь інструмент кріпиться на рукоять невеликої лопати (за своїми габаритними розмірами порівнянної з армійською малою піхотною лопатою), а працювати ножем або пилкою, прикріпленими до лопатного держака, – ще те задоволення й комфорт.

Питання ціни та якості, як завжди, відносне і залежить від товщини вашого гаманця. Зрозуміло, що якщо ви будете купувати такий набір від іменитого виробника, то питань до виконання, якості матеріалів і надійності буде набагато менше, нід до no name виробників, чиїми товарами завалені ножові розкладки або деякі інтернет-магазини, але й тут не буває винятків. Як засвідчує практика, дуже багато виробників із країн Південно-Східної Азії протягом останнього часу «підтягли» якість своїх виробів, і серед них трапляються гідні експонати. Проблема в тому, чи дістанеться такий вам?

Загалом, на мою суб'єктивну думку, такі універсальні набори, орієнтовані на рибалок, мисливців і туристів, заслуговують на увагу й мають право на життя, тільки з одним «але» – за умови вдумливого й ретельного добору кандидата.