Сучасні технології й допуски під час виготовлення зброї

В*ячеслав Артеменко

Травень, 2017 рік

Рекламне використання терміна «ЧПУ» (CNC) щодо якоїсь особливої якості обробки на таких верстатах зазвичай не має сенсу.

«Комп'ютер із числовим програмним управлінням» існує вже дуже давно – з 1952 р. Із поширенням мікропроцесорів (просто подивіться на персональні комп'ютери, цифрові камери, смартфони) ціни на них різко впали. Однією з перших марок серед виробників верстатів з ЧПУ була американська «Цинциннаті Мілакрон» – лідер продажів на початку 1970-х. Німецькі фірми перевершили її наприкінці 1970-х, японські фірми, зі свого боку, перевершили німців. Зараз багато верстатів робить Китай. І всі верстати зовсім не ідентичні за якістю.

Просто через те, що рекламщик стверджує, що верстати на їхній фірмі, яка виготовляє дешеві рушниці, такі ж якісні, як і на інших, що виготовляють рушниці дорожчих марок, навряд чи означає, що так воно і є. Те, що у вас верстат з ЧПУ, навряд чи означає який-небудь конкретний рівень якості. Ваше програмне забезпечення, інструмент, оснащення мають бути якісними. Також має велике значення і якість сировини. Зношені, неправильно налаштовані інструменти, нестандартні матеріали також призводять до зниження якості виконання деталей. Приклад – оцінка китайських виробництв, що виготовляють вогнепальну зброю. «Зі слів одного зброяра, відправленого для налагодження деяких проблем на новому китайському заводі з використанням ЧПУ: «Перше, умови праці були низькими, зокрема погане освітлення, опалення й кондиціювання повітря. 2. Оплата праці була безпосередньо пов'язана з виробництвом, тому робітники поспішали працювати. 3. Контроль за якістю був поганим. 4. Сировина (сталь) була гарною. 5. Його (зброяра) CNC машинне устаткування було старим устаткуванням. 6. Навчання було обмеженим».

Проте, сучасні китайські «Кольти» (М 1911) мають менші допуски, ніж американські, виготовлені в 1940 рр. Просто вимоги до виробу змінилися – із бойової під «спортивну» зброю. А там, де вимоги старі, то й «помпи» брязкають… Такі розміри заклав розробник. Якісний сучасний верстат з ЧПУ може працювати з розділенням (точністю) і повторюваністю + - .0002" (0,005 мм). Але в такому режимі працювати складніше, дорожче, тому, щодо вимог до виробу, використовуватимуть і менш точний, наприклад, – .005” (0,125 мм).

Оскільки процес виготовлення деталі є автоматичним, а клієнт надає якісний дизайн, то якість буде гарантована. Якість у цьому випадку – це підтримання допусків якнайближче до конструктивних параметрів. Особливість конструювання муфти-моноблок і колодки полягає в тому, щоб мінімізувати напруги, які вносять до готового виробу під час оброблення різанням. Що вищі напруги, то вища ймовірність викривлення під час термообробки. Що більше викривлення, то більше ручної роботи потрібно для правильного припасування. Тому класичні методи контролю якості виробу – припасування стволів до колодки, залишаються актуальними й для сучасного виробу.

У цілому, у виробництві зброї більше значення грає економіка, ніж технології – власне, «відліхтарне» ціноутворення. Цікавий приклад замовлення на колодку рушниці з горизонтальним блоком стволів. Якийсь любитель зброї в США захотів зробити собі колодку Round Action із замками типу «Енсон-Ділей». Як він пише: «Плани було зроблено в тривимірній моделі, у якій було встановлено деталі замка, і все працювало за планом. Плани було введено в програму Solidworks, було зроблено прецизійну 3 D-модель, і функцію перевірили. Наступним кроком було – дізнатися про перехід до сталевого виробу. І тоді все стало незрозумілим…

Хоча дизайн було навмисно спрощено, було закладено використання мінімальної зміни інструмента, скрізь – стандартні радіуси, зрізання металу з якомога меншої кількості площин… Коли порахували, то скалькульована ціна роботи шокувала. Шість тисяч доларів для CNC-обробки, $1500 – для ручної, що вводить в оману, ураховуючи погодинні ставки для кваліфікованого машиніста (верстатника в США). Ці люди, здається, хочуть амортизувати свої витрати на верстати вже вчора… Саме в цей момент я почав порівнювати якість продукції (із ціною), і ситуація стала зовсім незрозумілою. Квест триває».