Плотва на фідер

Владислав Харченко

Травень, 2017 рік

Вода кличе! Із кожним днем весна набирає усе більшої сили, провокуючи рибалок на ратні подвиги.

Першою рибою, яка попадається на гачки фідеристів і полавочників, є плотва. Вона збивається у величезні зграї й рухається до нерестовищ. У цей період у рибалки є шанс як потрапити на масовий хід риби й отримати хороший улов, так і просто не побачити жодного клювання. Зразу після танення льоду на нерест рухаються найбільші особини, саме тому в таку пору улови тут будуть малі за кількістю, але хороші за якістю. Потім, коли температура води сягне семи градусів, на нерест піде середня та мала риба, і тоді рибалці залишається лише потрапити в правильне місце в правильний час…

У перші тижні весни риба не буде триматись на широких ділянках із сильною течією, так званих прогонах. Найімовірніше вона буде в якихось затоках, закритих від основної течії. Трохи згодом і на прогонах почнеться хід риби, яка буде активно клювати, але не буде довго затримуватись у таких місцях.

Отже, що потрібно для успішної ловлі весняної плотви на фідер? Жодна фідерна риболовля не обходиться без прикормки, тому розпочну з неї. Серед рибалок побутує така теорія, що під час ловлі весняної плотви використання прикормки непотрібне, бо риба на ній не затримується. Я вважаю, що це неправильно. Так, звичайно, у весняний період риба не затримується надовго на одній точці, але завдяки прикормці ми зможемо привабити рибу, активізувати її й затримати хоч на незначний час, тому і улов з використанням прикорму буде значно більшим. Прикормка для ловлі плотви має бути активною і мати хороші механічні показники. Вона повинна мати велику кількість спливаючих частинок, які приваблюватимуть рибу із усіх шарів води. І ще бажано, щоб прикормка мала темний колір і не дуже різкий запах. Найкраще у мене навесні працюють запахи спецій.

Зволоживши прикормку й давши трохи часу їй настоятись, не зайвим буде пропустити її через сито. Це наситить прикормку киснем, покращить механіку, а також розіб’є грудки. Готова прикормка має ліпитися в кулю і легко розпадатися під час натискання. Найкращий спосіб перевірити роботу прикормки – кинути маленьку кульку неподалік у воду й подивитися, як вона почне діяти. Правильна прикормка має дійти до дна і там почати розпадатись і пускати шлейф, привабливий для риби.

Замішавши прикормку, можна приступати до вибору точки ловлі. Угадати, де сьогодні буде проходити риба, дуже складно, тому і дистанцію ловлі, можливо, доведеться постійно змінювати. Я починаю ловити на брівці, оскільки там є велика кількість черепашок, серед яких буде збиратись і затримуватись корм, а, отже, найімовірніше, риба буде проходити саме там. Закинувши маркерний тягарець у воду, протягую його доти, доки не знайду місце, в якому тягарець почне застрягати – це буде так звана брівка. Потім я обираю орієнтир на тому березі й роблю стартову загодівлю. Робити масово стартову підгодівлю сенсу немає, і п’яти годівниць буде цілком достатньо.

Під час ловлі плотви важливо дотримуватись високої динаміки ловлі. Якщо об’єкт ловлі невелика плотвичка, то перезакиди варто робити не рідше одного разу в 2-3 хвилини. Велику рибу потрібно чекати, тому під час її ловлі перезакиди потрібно робити кожні 5-10 хвилин. Зазвичай я роблю так: починаю ловлю в швидкому темпі й ловлю дрібну рибу, а потім шляхом збільшення пауз між перезакидами й додаванням до годівниці живої складової збільшую рибу.

Із оснасток я обираю патерностер. Плече під годівницю роблю завдовжки 10 см. Плече під повідець має опускатися трохи нижче від годівниці, таким чином оснастка не буде плутатись. Незважаючи на всю різноманітність оснасток, патерностер для мене у фаворитах, оскільки це проста й ефективна оснастка.

Особливу увагу потрібно приділити повідцю. Повідець для ловлі весняної плотви має бути з максимально тонкої волосіні й з максимально малим гачком. Довжину повідця варто корегувати під час ловлі: якщо риба неактивно клює або клює й не засікається, то потрібно ставити довший повідець. Якщо риба далеко заковтує, то потрібно скорочувати. Я зазвичай починаю з метрового повідця, а потім або збільшую, або укоротшую повідець відповідно від умов.

Діаметр волосіні коливається від 0,01 до 0,16 мм, усе залежить від величини риби. Зазвичай на початку весни, коли в основному ловлять великі екземпляри, використовую товщі діаметри, а коли на нерест ідуть менші особини, використовую тонші. Щодо гачка, то він має бути з тонкого дроту з довгою цівкою. Зазвичай я використовую гачки №16-12. Багато рибалок боїться дрібних гачків, думаючи, що вони погано засікають рибу. Але це не так, вони чудово засікають, і з такими гачками буде більше реалізованих клювань. Також із маленьким гачком кращим буде подавання приманки, що призводить до більшої кількості клювань.

Варто згадати й про фідергам, який допоможе згладити ривки великої риби й зберегти тонкі повідці, а, отже, і рибу.

А тепер про вибір місця ловлі. Спочатку риба рухається в місця, де вода швидше прогрівається. Це можуть бути мілини, піщані коси…

Рибалці варто розуміти, що зупинити навесні плотву прикормкою неможливо. Можна її тільки привабити й упіймати більше, ніж ми б ловили без прикормки.  Тому важливо знайти дистанцію, на якій буде проходити плотва. Можливо, вам доведеться змінити кілька дистанцій. Найкращим варіантом буде відразу знайти для себе декілька дистанцій і закліпсувати на катушці. Спочатку потрібно закліпсувати дальню дистанцію, а потім ближчі. Таким чином ми спочатку ловимо на найближчій дистанції і поступово за потреби переходимо на дальні, допоки не знайдемо, на якій дистанції є риба. Половивши певний час на одній дистанції і не отримавши клювання, можна переходити на дальню дистанцію. Зазвичай плотва рухається схожими маршрутами, і якщо його знайти, то уловом можна буде пишатись.

Другим важливим моментом є товщина шнура. Навесні течія на річках дуже сильна, тому, щоб комфортно ловити, варто використовувати тонкі шнури, які розсікатимуть течію, і годівниця буде триматися на дні. Але варто розуміти, що дуже тонкі діаметри будуть рватися під час закиду. А оптимальним для себе вважаю шнур діаметром 0,14–0,16мм.

Із наживок, як на мене, навесні найкраще працюють опариш, мотиль і пінка (маленький опариш). Також інколи виручає червоний черв’як. Варто зазначити, що хорошим прийомом, який сприяє клюванню риби, є підсаджування до наживки пінопластової кульки, яка буде підіймати гачок із насадкою трохи вгору, де його атакуватиме риба. Спочатку надягаємо пінопластову кульку на гачок, а потім уже наживку.