Зимовий спінінг

Владислав Харченко

Лютий, 2018 рік

Зима цього року виявилася пізньою, і в любителів спінінгової ловлі була гарна нагода не закривати свого сезону. Слід зазначити, що в багатьох рибалок навіть із приходом справжніх морозів є можливість ловити на спінінг завдяки водоймам, які не замерзають узимку. Зазвичай це якісь тепловодні канали, з’єднані з певними спорудами, які в процесі виробництва нагрівають воду. Яскравими прикладами є Бурштинський канал у Львові або Обвідний канал у Києві, узимку вони майже ніколи не замерзають. Також наприкінці зими вже є можливість вийти зі спінінгом на відкриту воду на великих ріках. Але зимова ловля на спінінг сильно відрізняється від літньої насамперед низькою активністю риби. Про секрети зимової ловлі на спінінг і піде мова.

Судаки, окуні та щуки в цей період, найімовірніше, будуть на глибоких ямах. Тому добре, якщо маєте човна, але якщо його немає, то виручить тяжка, дальнобійна снасть. Якщо говорити про джигову ловлю, то тут краще працюватиме лайтова снасть, звісно, якщо її використання можливе і немає сильної течії. Лайтова снасть дає можливість ловити легкими тягарцями (6-8 г), які тонуть повільніше за тяжкі (скажімо 20-25 г), а отже, пасивна риба буде охочіше ними цікавитися. Але малий тягарець зовсім не означає маленька приманка. Із маленькими тягарцями чудово працюють навіть чотиридюймові приманки. Така приманка, оснащена на шарнірному монтажі із тягарцем 6-8 г, може бути надзвичайно ефективною.

Власне приманки можуть бути найрізноманітнішими, як класичні твістери й віброхвости, так і рачки та слаги. Особливо слаги були ефективними в мене. Проведення може бути як проста «сходинка» із тривалими паузами, так і протягування по дну із підкиданнями.

Узимку я використовую спінінг із верхнім тестом до 12 або 14 грамів. Шнур бажано намотати найтонший 0,08 мм або 0,10 мм, а повідець потрібно вибирати з урахуванням риби, яку будете ловити. Якщо шансів упіймати щуку мало, то варто використовувати флюорокарбоновий повідець діаметром 0,25 мм. Якщо шанс нарватися на зубату великий, то можна скористатися флюорокарбоном більшого діаметру, скажімо 0,40 мм. А ось коли основний об’єкт ловлі – щука, то тут без стального повідця вже не обійтися.

Ще одним помічником для ефективної ловлі пасивної риби буде відвідний повідець. Варіантів монтажу цієї снасті безліч. Наведу один варіант, яким користуюся й який є найпростішим. Потрібно взяти відрізок волосіні чи флюорокарбону діаметром 0,20-0,025 мм і завдовжки 120 см. Потім відміряти 20 см і зробити петлю, у подальшому до неї буде прив’язуватись основний шнур. До коротшого відрізка волосіні потрібно прив’язати тягарець потрібної маси, а до довшого – офсетний гачок, на який зазвичай надягається слаг. Найкраще в цій снасті те, що можливе використання будь-яких тягарців, а отже, і особливих вимог до спінінга немає. Він може бути будь-якої цінової категорії та мати будь-який тест.

Проведення в такій ловлі нескладне. Після закиду потрібно дочекатися, доки тягарець дійде до дна, і розпочати рівномірне протягування з посмикуваннями, інколи з паузами. Варто зазначити, що це все потрібно робити повільно, щоб у пасивної риби був час зорієнтуватися і зацікавитися приманкою. До речі, у мене така ловля буває особливо ефективною на течії.

Інколи є потреба ловити щуку взимку на воблери. Спінінг на такій ловлі має бути коротким та жорстким і підходити за тестом під ваші воблери. Найкраще у мене виходить рибалити воблерами класу міноу. Проведення твічінг, але дуже повільне – це може бути два повільні ривка, пауза й іще ривок. Або ж послідовні повільні одиночні ривки із наступними паузами.

На жаль, далеко не завжди є можливість ловити гідну рибу взимку, у такому разі ситуацію рятує окунь. Найефективнішою його ловля буває на мікро- та наноджиг. Мікроджигова ловля передбачає використання спінінгів легкого класу. Це можуть бути спінінги з верхнім тестом до 7 або 5,4 грама. Такі спінінги оснащуються маленькими котушками з розміром шпулі 1000 або 1500. З власного досвіду скажу, що з такими котушками часто бувають проблеми: вони можуть неякісно намотувати шнур, також можуть скидати петлі. Саме через це я відмовився від таких котушок і віддаю перевагу розміру шпулі 2000 або 2500. Такі не скидають петель, гарно укладають волосінь і мають чималий запас міцності для вивуджування трофея.

Також зручно, коли котушка має низькопрофільну шпулю, що дає можливість намотати шнур без бекінга. Найбільш ходовими тут будуть шнури завтовшки 0,08 мм або 0,06 мм. Повідець під час такої ловлі використовую флюорокарбоновий діаметром 0,18-0,20 мм. Використання товстіших може бути виправдане тим, що товстий флюорокарбоновий повідець завдяки своїй парусності робить так, щоб приманка тонула повільніше, а це, зі свого боку, добре працює з пасивною рибою.

Знову-таки з власного досвіду скажу, що приманки взимку краще використовувати пасивні. Тобто ті, які не мають власної гри, й анімація здійснюється кінчиком вудлища. Вони зазвичай бувають «фантазійними» й нагадують різноманітних личинок, рачків… Оснащувати таку приманку краще шарнірним монтажем. Гачок має бути офсетним або одинарним із великим вушком. Тягарець – розбірна «чебурашка» вагою 2-3 г.

Проведення може бути як по дну, так і в товщі (все залежить від місця розташування риби). У товщі приманку потрібно проводити маленькими ривочками, інколи уповільнюючись, інколи прискорюючись. Не зайвими будуть короткочасні паузи. Проведення має бути доволі повільним для того, щоб приманка поводилася ліниво, і окунь неодмінно нею зацікавиться. По дну проведення може бути рівномірним протягуванням із підкиданнями приманки кінчиком вудилища. Можна робити підрив від дна, кілька підкидань у товщі і пауза, на якій тягарець торкається дна, а тоді все спочатку. Таке проведення є доволі ефективним, хоч і складним і вимагає від рибалки певних навичок.

Вид ловлі, що має назву наноджиг, було винайдено не так давно, але він уже встиг набути популярності. Він, за певних умов, може бути дуже уловистим і вигравати навіть у класичного мікроджигу. Якщо характеризувати його по-простому, то це – ловля спінінгом на мормишку. Замість мормишки можуть також використовуватися шарнірні монтажі з вольфрамовим тягарцем вагою, не більшою від одного грама. Приманками під час такої ловлі є нарізані із великих силіконових приманок продовгуваті шматочки. Добре, коли приманки, які розрізаються, є їстівними. Також тут можливе використання силіконового мотиля.

Вудлища для такої ловлі специфічні. Наприклад, підійдуть ті, що призначені для ловлі форелі на озерах, так званий аріафішинг. А взагалі палиця для наноджига – коротке вудлище з верхнім тестом до трьох грамів. Проте комплектувати його я все ж радив би котушкою з двотисячною шпулею (причини вже вказано вище).

Для наноджига бажано використовувати волосінь, підійде діаметром 0,10-0,12. На кінець жилки прив’язується мормишка, надівається нарізка або штучний мотиль і… починається ловля. Проведення під час такої ловлі схоже на проведення, яке здійснюється кивком зимової вудки – це рівномірне крутіння котушки із постійними активними посмикуваннями вудлищем. Така ловля може бути дуже ефективною, зокрема і під час цілеспрямованої ловлі білої риби. Єдиною проблемою тут може стати вітер, який заважатиме ловлі або ж унеможливить.

Варто зазначити, що великою проблемою під час спінінгової зимової ловлі є обмерзання шнура. Щоб запобігти цьому, можна змастити шнур силіконовим змащенням або гліцерином. Особисто я користуюся силіконом і роблю це кілька разів.