Турнір святого Трифона

Зоя Мєдвєдєва

Березень, 2018 рік

28 жовтня 2017 року під Києвом, у зеленій зоні біля Харківського масиву відбувся черговий Турнір св. Трифона. Такі змагання по підсадному фазану кияни почали проводити вже давно. Називали його тоді «Кубок закриття сезону», і це було дійсно останній для лягавих собак захід у році. Проводили його завжди в листопаді, іноді під снігом, іноді під дощем, але завжди було холодно. Тому цього року вирішили провести на кілька тижнів раніше.

Ідея проведення такого змагання прийшла після того, як досить велика кількість власників лягавих собак протягом трьох років брала участь у Турнірі св. Хуберта, який проходив у Херсонській області з ініціативи мисливського клубу «Олексіївський» і безпосередньо завдяки Миколі Кулешову. Положення й правила турніру розробляв професор Дмитро Дандаринов, який приїжджав для цього з Болгарії та ще й привозив команду болгарських мисливців із собаками для проведення повноцінної командної першості. Я всі три рази брала участь, як у частині організації, так і в суддівстві турніру й дуже вдячна організаторам і Д. Дандаринову за науку. Саме йому спала на думку ідея присвятити такий турнір святому Трифону.

Такі турніри міжнародного рівня проводять за незмінними правилами, але під час проведення змагань національного рівня й нижче в правила можуть вносити зміни, що відбивають як різні умови полювання, вид дичини, природні умови, так і просто побажання учасників. Оскільки Турнір за правилами св. Хуберта не є племінним заходом, тобто диплом, здобутий на ньому, не йде в залік собаці як робочий, наші мисливці з лягавими швидко втратили до нього інтерес. Тому для Турніру св. Трифона ми перекроїли правила так, щоб була можливість оцінити робочі якості собаки повноцінним дипломом, а крім того, оцінити в балах мисливця й собаку як робочу одиницю. Тут ураховується: зовнішній вигляд мисливця, правильність його поведінки як під час безпосередньо випробування, так і під час його спілкування з іншими учасниками й із собакою, правильно підібрані набої, безпека під час поводження зі зброєю й під час відстрілу дичини, дбайливе ставлення до природи. Мисливець має на вимогу суддівської комісії надати всю необхідну для участі в полюванні документацію, мати ніж, воду для собаки, гачок для чищення дичини й лопатку. Мисливець має право відстрілу двох птахів, спрацьованих його собакою, водночас враховується влучність стрілянини й правильність вибору відстані. Собака, окрім виконання вимог Правил випробування, має продемонструвати правильне подавання всіх відстріляних птахів. Усе це оцінюється в балах і визначається як найкращий собака зі званням «Польовий переможець», так і найкращий мисливець турніру. Крім того, таке свято мисливця із собакою є певним мисливським ритуалом, учить дбайливому ставленню до природи. А нашим мисливцям, на мою думку, на відміну від закордонних, не вистачає деякого відчуття свята під час проведення полювань, і такі ритуали допомогли б зробити полювання не просто добуванням м'яса, а святом.

На турнір цього року записали велику кількість собак, але, як завжди, багато тих, хто записався не з'явилося. У підсумку змагалося 19 мисливців із собаками. Новинкою цього року була участь спанієлів і лабрадорів. Маю сказати, що протягом останніх двох років ретривери стали брати активну участь у наших робочих заходах. Результати їхньої участі, чесно кажучи, просто вражають. Попри невелику кількість собак цієї групи порід, один-двоє з них обов'язково посідають призові місця. А їхні власники просто заражають своїм ентузіазмом і вірою в можливості своїх вихованців. Слухняність, яку демонструють ці собаки, можна оцінити тільки найвищим балом.

Враховуючи несприятливий прогноз погоди на другу половину дня, було вирішено проводити польову експертизу двома комісіями, а найкращого собаку визначити за допомогою баражу (фінального виступу за довільними правилами). Першу комісію очолив експерт національної категорії Голубченко А.К., другу – я. Мені допомагала, як завжди, грамотно й старанно Катя Борисюк.

У моїй комісії були також три лабрадори й російський спанієль. Після жеребкування обидві комісії розійшлися по своїх полях і почали роботу.

Треба сказати, що ці змагання з відстрілом і подаванням завжди були непростими для собак і мисливців. Адже для того, щоб собака здобув повноцінний польовий диплом, від нього під час зльоту птаха потрібна залізна витримка, щоб не погнати протягом хоча б півхвилинки. А мисливцеві, зі свого боку, потрібно як слід прицілитися, щоб правильно відстрілятися, а тут ще треба й за собакою стежити, щоб вчасно запобігти угонці. Крім того, підсадний фазан цього разу виявився, м'яко кажучи, не на висоті – погано літав, а якщо й літав, то тягнув над самою землею, провокуючи собаку на те, щоб він кидався ловити його. Та й стріляти через голову собаки по цілі, що низько летить, деякі мисливці просто не стали, що знизило їм бали за стрілянину. Отже, відсоток собак, що спрацювали, виявився невеликим. Із дев'яти собак у моїй комісії спрацювало три. Два лабрадори із трьох і один досвідчений дратгаар. Інших шістьох собак зняли за угонку, тому що «без зустрічі» у нашому випадку бути не могло.

Двоє собак (найкращий собака від кожної комісії) змагалися у фінальному баражі. Бараж – цей фінальний виступ за довільними правилами, які можуть відразу придумати судді. Анатолій Костянтинович Голубченко, який був і головним експертом змагань, вирішив, що в поле підсадять двох фазанів, і обоє собак будуть працювати одночасно. Той, який спрацює швидше й першим подасть відстріляну дичину, і буде найкращим.

Бараж завжди проходить дуже азартно, із уболівальниками двох сторін, що змагаються, і, звичайно, тут хвилюються й собаки, і їхні власники. Цього разу не все склалося однозначно, на мою думку, але рішення було ухвалене. Зрешто, місця розподілилися так:

1 місце – «Польовий переможець» – пойнтер «Карбон», власник А.Н. Черепан, 85 балів. Диплом II ступеня.

2 місце – дратгаар «Аміна-Бар», власник І.В. Троян, 81 бал. Диплом II ступеня.

3 місце – курцгаар «Шейх-Султан», власник С.А. Линник, 77 балів. Диплом II ступеня.

Серед ретриверів і спанієлів найкращими стали:

1 місце – лабрадор ретривер «Soft Dream», власник П.С. Недачин, 78 балів. Диплом II ступеня.

2 місце – лабрадор ретривер «Міллісента», власник І.Н. Белендик, 69 балів. Диплом III ступеня.

На жаль, лабрадора «Latisa» Максима Золотова із Черкас, яка на багатьох змаганнях демонструвала прекрасні результати, було знято за угонку. Фазан, по якому вона працювала, ледве піднявся й потягнув над самою землею, чим спровокував собаку на гоньбу. Ну, тут уже нічого не вдієш і з правилами не посперечаєшся.

Серед мисливців найбільше балів набрали: 1. А.Н. Черепан; 2. І.В. Троян; 3. П.С. Недачин.

Вітаю всіх найкращих мисливців і власників найкращих собак з успішними виступами. Хочеться сподіватися, що труднощі виступу на таких змаганнях не зашкодять їхній участі в них у майбутньому. Кожний з учасників здобув ще порцію досвіду й знає, чого йому не вистачило, щоб виступити краще. Попереду цілий рік для виправлення помилок.

На закінчення хочу описати роботу собак, які виступили успішно в моїй комісії.

1. Лабрадор ретривер «Міллісента», чорна, власник Белендик І.Н. Собаку вперше виставили на польові випробування. Власниця собаки поки не є мисливцем і, згідно з Положенням про змагання, провести відстріл було дозволено мисливцеві. Допомагав у цьому Золотов М.Ю.

9-15. Собака в пошук пішол нешвидким галопом, характерним для цієї породи, із частим переходом на рись. Човник далекий від ідеалу, занадто безладний, із частим обнюхуванням якихось слідів, неширокий. Потрібні постійні команди для корегування роботи, які, щоправда, добре виконуються. Робота переважно «низом». На краю високого очерету причуяв фазана й після дуже короткої потяжки й підведення «зблизька» підняв фазана. Зупинено командою. За посиланням правильно подав птаха.

9-23. Знову пущений у пошук. Після зустрічі із птахом собака помітно надихнувся й став працювати зацікавленіше, ширше й наполегливіше.

9-34. Причуяв у високій траві птаха й аналогічно першій роботі, «зблизька» підняв птаха. Зупинено командою. Подавання правильно виконане.

Розцінка: 16+6+6+5+4+3+4+10+15=69 балів. Диплом III ступеня.

2. Лабрадор ретривер «Soft Dream», палевий, власник Недачин П.С.

9-45. У пошук пішов нешвидким галопом із періодичним переходом на рись, упевнено. Човник у межах 20-25 метрів, але не завжди правильний, із повторними проходами обшуканих місць. Працює наполегливо й зацікавлено.

9-52. Причуяв фазана у високій траві й з нечітко вираженими потяжкою і підведенням підняв птаха під постріл. Подав птаха не зовсім правильним прийомом.

10-07. У рідкому чагарнику причуяв птаха й, показавши прийоми, аналогічні першій роботі, подав птаха під постріл. Подавання правильне.

Розцінка: 18+7+7+6+4+4+5+8+17=78 балів. Диплом II ступеня.

3. Дратгаар «Аміна-Бар», кав-пег., у сивині, власник Троян І.В.

12-46. Досвідчена «Аміна» у пошук пішла на швидкому галопі з головою вище від лінії спини. Човник досить правильний, але неширокий. Добре користується вітром. Контакт із власником повний, команди практично не потрібні.

12-52. Після короткої потяжки твердо стала по птахові й по команді енергійно подала. Фазан злетів не ближче як за 12 метрів чітко по носу. Після пострілу залишилася на місці, а після команди безпомилково подала відстріляну дичину в руки.

13- 02. Упевнено й зі знанням справи аналогічно відпрацювала й другого птаха. Але цей фазан практично не міг відразу злетіти, і собака після підведення майже піймав його, у чому не можу його звинувачувати. Фазана все-таки змусили злетіти, після чого він був відстріляний і бездоганно поданий собакою.

Розцінка: 7+8+4+7+7+5+5+7+5+5+5+7+9=81 бал. Диплом II ступеня.

Хочу ще додати, що після змагання всіх нагодували чудовою юшкою, яку майстерно приготувала Оксана Миколаївна Середюк, а також смачнющою гречаною кашею зі свинячими вушками… Усе це учасники й експерти з апетитом з'їли, обмінюючись враженнями.