Знайомтеся, фідерні вершинки

Микола Линник

Березень, 2018 рік

Сьогодні в моєму фідерному арсеналі є приблизно 20 додаткових вершинок. І це не рахуючи тих, що входять до стандартного набору моїх вудлищ. «Навіщо так багато?» – запитаєте ви. Охоче відповім. Сучасна фідерна вершинка – це більше, ніж сигналізатор клювання. Купуючи фідерне вудлище, багато з нас і не замислюється про те, що правильно підібрана вершинка помітно поліпшує якість риболовлі: допомагає добитися високої дальності й точності закиду, сильно полегшує процес виведення риби, дає можливість комфортно рибалити навіть під час сильної прибійної хвилі. Це раніше, коли купити запасну фідерну вершинку було практично неможливо, з метою економії рибалки ставили на вудлище найтвердішу з наявних у наборі вершинок. А щоб зробити снасть чутливішою до клювань риби, на бланк вудлища вішався ще й додатковий дзвіночок. Якщо вершинка ламалася, її міняли на іншу. Або просто викидали кінчик, що обламався, і продовжували рибалити все з тим же дзвіночком як головним сигналізатором клювання.

Але прогрес не стоїть на місці, і років 10 тому багато серйозних фірм-виробників фідерного спорядження почали пропонувати рибалкам різноманітний асортимент запасних фідерних вершинок. Я відразу почав експериментувати з різними моделями, і протягом цього часу зробив для себе кілька принципових висновків, про які зараз і розповім.

 Звертайте увагу на правильну довжину вершинки. Звичка – річ серйозна, і перше, на що ми звертаємо увагу під час купівлі вершинки, – це її потужність, яка найчастіше виражається в англійських унціях (oz). Деякі рибалки ще дивляться на матеріал, з якого ця вершинка виготовлена. А от про те, що правильна довжина вершинки є вирішальним чинником для рівномірного й чистого строю вудлища, замислюється мало хто. Шляхом проб і помилок я встановив, що з якого б матеріалу не було виготовлено вершинку, якщо вона виявляється занадто короткою, загальний стрій вудлища помітно псується. З короткою вершинкою під час навантаження з'являється виразний злам на бланку вудлища в місці штекерного з'єднання вершинки й вудлища, і рибалити стає некомфортно. Якщо ж вершинка занадто довга, вона стає нестабільною й значно погіршує кидкові якості вудлища через тремтіння. Та й у вітряну погоду довга вершинка поводиться непередбачувано, відповідаючи тремтінням на будь-який порив вітру. Так само дослідним шляхом я встановив, що оптимальна довжина фідерної вершинки коливається в межах 55-75 см. Це золота середина, за якої загальний стрій вудлища робиться найчистішим, а бланк вудлища працює стабільно навіть під час потужних силових закидів. Довжина м'яких (0.5, 0.75 oz.) вершинок зазвичай на кілька сантиметрів більша за довжину твердих (1.5-3 oz.) вершинок.

Такі різні вершинки. Найчастіше в арсеналах рибалок можна побачити склопластикові й вуглепластикові вершинки. Практично всі м'які (0.5, 0.75 oz.) вершинки виготовлені зі скловолокна. А серед твердіших квівертипів (1-5 oz.) можна зустріти як склопластикові, так і вуглепластикові моделі. Останнім часом деякі рибалки почали користуватися інноваційними: порожніми й комбінованими вершинками.

Склопластик – це найм'якший матеріал для фідерних вершинок. Під навантаженням склопластикова вершинка звивається по всій своїй довжині. Під час клювання така гнучка вершинка чинить дуже малий опір, і навіть найобережніші риби беруть принаду, не відчуваючи підозри. Окрім того, під час виведення склопластикові вершинки дуже добре гасять ривки великої риби, що запобігає вискакуванню гачка з рота риби або обриву повідця. Тому на коропових і методних вудлищах навіть потужні (3-4 oz.) вершинки виконані зі скловолокна. До вад, що обмежують використання склопластикових вершинок, слід віднести їхню невелику далекобійність. Максимальна дистанція, на яку мені вдавалося прицільно закидати годівницю зі склопластиковою вершинкою, становить приблизно 50 м. Окрім того, склопластикові вершинки «грішать» появою неправильних клювань у вітряну погоду, що виникають під впливом хвиль і поривів вітру.

Карбонові вершинки твердіші. І гнуться вони не так охоче, як склопластикові. Тому й далекобійність вудлища з такими вершинками вища. Завдяки тому, що під час закиду оснащення вигин карбонової вершинки дуже незначний, вудлище одержує приблизно 30 см додаткової довжини. У результаті чого годівниця летить на 15-20 м далі. Після закиду вуглепластикова вершинка відразу ж повертається у початкове положення. Ця властивість (особливо під час лові на далекій дистанції) забезпечує вищу купчастість закиду годівниць.

Однак під час виведення риби зайва твердість карбонових вершинок часто виявляється причиною обриву повідців, розгинання гачків та інших неприємностей, через які втрачається трофей. Щоб такі казуси траплялися якомога рідше, під час використання вуглепластикових вершинок між основною волосінню й повідцем я раджу ставити еластичну вставку Feeder Gum.

Одним із нових видів фідерних вершинок є так звані Hollow Tips. Це порожні вуглепластикові вершинки, які поєднують у собі позитивні властивості склопластику й вуглепластику. Під час закиду така вершинка поводиться так само стабільно, як і монолітна вуглепластикова. А під час розпізнавання клювання вона за чутливістю не поступається склопластиковим моделям. Водночас менший діаметр вершинки Hollow Tips дає можливість без особливих проблем рибалити у вітряну погоду. Небажані паразитні коливання в таких вершинок практично відсутні. А ще застосування вершинок Hollow Tips дає змогу значно зменшити вагу використовуваної годівниці. Дуже серйозною вадою карбонових вершинок, про яку не йшлося вище, є те, що особливо у вітряну погоду з ними дуже важко визначити момент, коли сила пружності в навантаженій вершинці починає переважати над вагою годівниці. Трохи перестарався з натягом волосіні, і годівниця зіскакує із загодованого місця. Щоб підстрахуватися, доводиться жертвувати загальною чутливістю снасті й збільшувати вагу годівниці. Порожні вершинки Hollow Tips можна навантажувати сильніше. Під навантаженням вони гнуться приблизно до середини, що відповідає параметрам склопластикових вершинок, і ваги годівниці можна не збільшувати.

Інший результат революції фідерних вершинок – поява комбінованої вершинки Spliced-Tip. Верхня частина цієї вершинки (приблизно 60% довжини) виконана із цільного вуглепластику, а інша частина порожня. Ця фідерна вершинка призначена для ще делікатнішого лову й добре розпізнає навіть найбоязкіші клювання. На жаль, у продажі таких вершинок практично немає, але багато майстрів виготовляє їх кустарним способом.

Діаметр кілець. Ви звертали увагу на те, що одні вершинки комплектуються кільцями великого діаметра, а в інших вони вузькі? І якщо з кільцями великого діаметра все більш-менш зрозуміло: великий діаметр кілець необхідний, щоб пропускати товсті волосіні й вузли шок-лідерів, то призначення тонких кілець можуть пояснити не всі. Свого часу я сильно намучився з такими вершинками. По-перше, через низьку пропускну здатність вузьких кілець за такі вершинки постійно чіплялося сміття. По-друге, вершинки з вузькими кільцями обмерзали на вітрі, що ускладнювало їхнє використання в передзимовий і ранньовесняний періоди. Іншими словами – суцільні хиби. Та водночас я розумів, що перший досвід завжди поверхневий, і не стануть серйозні фірми просто так оснащувати свої вудлища вершинками з тонкими кільцями. Я продовжував користуватися ними й звертати увагу на деякі тонкощі, які з першого разу були непомітними. Виявилося, що у вершинок з тонкими кільцями надзвичайна чутливість, і вони просто незамінні під час ловлі лина, карася й плотви. А обмерзання кілець можна легко побороти за допомогою будь-якого рідкого засобу для миття посуду або мила. Досить вмочити вершинку в засіб для миття посуду або натерти милом, і на найближчі кілька закидів проблему вирішено.

Тести фідерних вершинок. І, нарешті, потужність. На фідерних вершинках цей параметр вказується в англійських унціях (1 oz приблизно дорівнює 28 г). Усупереч розповсюдженій у рибальських колах думці, це не граничне навантаження, яке може витримати ця вершинка, а маса тягарця, необхідного для того, щоб вона зігнулася під прямим кутом. М'яка вершинка на одну унцію насправді витримує набагато більший тягарець, ніж 28 г. Ви будете приємно здивовані, але з вершинкою потужністю одна унція повна 40-грамова годівниця добре летить на малі й середні дистанції. А завдяки високій гнучкості, така вершинка добре реєструє навіть дуже обережні клювання. Проблеми почнуться, коли ви захочете зробити прицільний закид на відстань більше ніж 20 м. Через зайву гнучкість вершинки купчастість приводнення годівниці виявиться незадовільною. Щоб зберегти належну точність влучення в загодоване місце, зі збільшенням дальності закиду слід ставити твердішу вершинку. Однак водночас буде страждати загальна чутливість снасті. У теплій воді, коли активність риби максимальна, твердіша вершинка не дуже заважає риболовлі. На великім видаленні від берега риби поводяться не так обережно й атакують принаду азартно. Зовсім іншим має бути підхід з вибору вершинки під час ловлі в холодній воді. Зайва природна обережність риби змушує рибалки йти на рішучі заходи зі збільшення загальної чутливості снасті. Ос тут і з'являється необхідність у використанні порожніх або комбінованих вершинок. Однак водночас анітрошки не має постраждати основний принцип фідерної снасті, і купчастість закиду годівниць мусить залишатися максимальною. Досягти максимальної точності закиду із занадто м'якою вершинкою завжди важко, і великий розкид підгодовування, найімовірніше, виявиться фатальнішим, ніж зайва твердість вершинки під час реєстрування клювань. Про це слід пам'ятати. Але вихід є. Якщо у вашому арсеналі немає порожніх або комбінованих вершинок, раджу освоїти техніку закорму точки лову з рогатки. Такий спосіб доставки підгодовування не раз виручав мене в ситуаціях, коли встановлення найм'якшої вершинки було єдино правильним рішенням для того, щоб побачити клювання. А взагалі, під час вибору вершинки кожний рибалка має керуватися принципом: настільки м'яка, наскільки можливо, і настільки тверда, наскільки це необхідно. Рибальте із задоволенням!