​Собівартість виробництва зброї та прибутковість торгівлі нею

В'ячеслав Артеменко

Лютий, 2017 рік

 

Вірні читачі «Полювання та риболовлі» продовжують передплачувати нашу газету, за що ми їм щиро вдячні. Зобов’язуємося й надалі публікувати ексклюзивні матеріали, які ви більше ніде так просто не знайдете, і це щира правда, яку підвердить вам будь-який наш давній шанувальник.

Наші читачі постійно запитують – скільки «накручують» на ціні зброї вітчизняні торговці? Час від часу ми публікуємо подібну інформацію, яка, до речі, дуже не подобається вітчизняним торговцям зброєю. Зрештою, ви самі можете відповісти на це питання – з нашою допомогою. Саме для цього ми вказуємо в публікаціях так звану рекомендовану виробником роздрібну ціну (manufacturer suggested retail price MSRP) зброї на ринку США.

Правда, американський ринок (не тільки збройовий) є доволі унікальним, система податків, що діє в Сполучених Штатах Америки, дозволяє доволі стисло розрахувати розмір націнок та рівень прибутковості в торгівлі зброєю. Наприклад, MSRP напівавтомата CZ 712 Practical становить $699, «бока» (рос. «вєртікалкі») CZ Canvasback - $786, карабіна Remington 700 SPS Varmint калібру .223 - $732.

За приклад для розрахунків візьмемо останню з наведених цін. Зазвичай, роздрібна MSRP-ціна вища на 30-40 % за гуртову. Поки що розрахуємо її для Remington 700 SPS Varmint як 471-550 дол. Вона визначається cost breakdown – аналізом видатків у цьому бізнесі. Та місцеві дилери можуть продавати зброю й за так званою вуличною ціною («street price») – з націнкою лише 15-20 % від гуртової, яку він сам платив. Це дає розрахунок роздрібної ціни в 541-660 дол., ближче до останньої. Дилер це робить, щоб конкурувати з іншими місцевими дилерами. Щоб відбити видатки цей дилер, як правило, буде продавати зуживану зброю з націнкою 30-35 % від закупівельної, та набої – з націнкою 50 % від гуртової. Такими є жорстокі закони ринку.

Гуртовик, що з ними мають справу наші дилери, продає зброю за ціною в середньому на 25-35 % вищою за ціну виробника. Відповідно до відпускної ціни гуртовика, що ми її обрахували в 470-550 дол., (найнижча) закупівельна гуртова ціна карабіну Remington 700 SPS Varmint від виробника може сягати 352-357 дол. за одиницю. Виробник, ви лишень не лякайтеся, зазвичай накручує відпускну гуртову ціну в 200% від собівартості. Це дає розрахунок собівартості карабіну Remington 700 SPS Varmint в 176-178 дол. за одиницю. Десь вони стільки й обходяться (але це виробнику, не плутайте його з продавцями). З цих видатків половину становлять матеріали, а половину – робота.

В Україні карабін Remington 700 SPS Varmint калібру .223 в одній з потужних торгових мереж пропонують в роздріб за 35140 грн. (1300 дол.). Проте ця цифра геть не свідчить про надприбутки: 1300 – 550 =?? українських торгівців. Слід пояснити, що поняття доданої вартості, що ним оперують марксиди (марксисти – ред.) є хибним, позаяк нема ніякої «ринкової вартості» - це помилка російського перекладу «Капіталу». Сам Маркс в статті пояснив російським марксидам, що в «Капіталі» йдеться про «ринкову ціну». Коли виріб не проданий, він не має жодної «вартості» – це знають всі, хто торгує на ринку. Важить лише ціна продажу/купівлі. Коли товар не проданий, з нього можливо нарахувати лише збитки.

Ми не знаємо, чи українські гуртовики купували партію цих карабінів від американського гуртовика, чи від гуртовика німецького. Останнє виглядає ймовірнішим. А податки в Німеччині є значно «соціальнішими», відповідно, і ціни на зброю вищі. Соціалістична держава має виконувати соціальні зобов’язання щодо утриманців. Про рівень відпускних цін самих європейських виробників зброї можливо судити за прикладом одного з італійських виробників рушниць. Років з десять тому найдешевшу рушницю «Фаусті Стефано» віддавали гуртом десь за 560 євро, при роздрібній в «П’ятій Сторожі» близько 870 дол.

Фактично, собівартість зброї – при проточному виробництві, є дуже низькою. Розглянемо приклад пістолетів «Глок», вони на ринку дуже давно – з 1985 р., принципових змін в технологію виробництва впроваджено не було. Згідно з публікацією в «Forbes» (2003 р.) ціна виробництва пістолету «Глок» становила 75 дол. На час написання тієї статті виробник мав прибуток до сплати податків (pretax margin) на ринку США на рівні 60 %. На рік надходження від продажів становили 100 млн дол., з них 2/3 - з американського ринку, при тодішній роздрібній ціні «Глока» - 500 дол. Зараз MSRP-ціна «Glok 19» становить 650 дол. Для порівняння, гуртова ціна 2014 р. на пістолети «Глок» для Словаччини (державна закупівля для поліційних сил) становила 300 євро. До речі, пістолети ЧЗ-85 віддавали за 250 євро.

А взагалі, високий рівень роздрібних цін на ринку зброї в Україні знаходиться десь на рівні цін в Пакистані чи на Філіппінах, і вказує, швидше, на довжину ланцюжка корупції в країні.