Матлачка з дикої качки

Ігор Ткач

Лютий, 2017 рік

 

Я люблю рідну природу та ціную її багатства. Мисливцем не став, проте захоплююсь риболовлею та фотополюванням, і все, що стосується дикої природи та фауни, мене завжди цікавить і приваблює. Минулого року мене запросили на відкриття полювання по перу в Київській області. На такого роду заході ще ніколи не був, тому залюбки погодився. Та й давно хотілось на собі відчути, що ж воно таке, оте знамените й оспіване відкриття полювання на пернату дичину.

У мисливців все майже так само, як у рибалок. Душевна компанія, мисливські байки, азартне полювання та, на завершення, приготування страви з добутих трофеїв. На цьому відкритті мисливці приготували страву під назвою «матлачка». Куштував я її вперше, і справила вона на мене неабияке враження. Саме рецептом цієї страви й хочу поділитися з вами, шановні колеги.

Як ви вже, мабуть, здогадалися, головною складовою страви є м’ясо дикої качки. Також знадобляться деякі овочі, зелень та приправи. Звичайно, спочатку потрібно качок обскубати, розібрати та порізати на шматки. Далі нарізаємо кружечками картоплю, цибулю, моркву, буряк, баклажани або ж можна взяти ще й кабачки. Перець нарізаємо смужками, кришимо петрушку та кріп.

Беремо казанок, ставимо на вогонь і добре розігріваємо. Додаємо трішки соняшникової олії і доводимо її до кипіння. Тепер шарами починаємо викладати приготовлені інгредієнти. Спочатку викладаємо шар буряків, на нього викладаємо шар м’яса, потім картопля, морква, кабачки, цибуля, перець. Посипаємо все заздалегідь накришеною зеленню, солимо та перчимо. Далі продовжуємо викладати все так само, як на початку. Шар буряка, м’яса, картоплі, моркви, кабачків, цибулі, перцю. Посипаємо зеленню та не забуваємо посолити та поперчити.

Згори викладаємо шар помідорів. Помідори потрібно розрізати навпіл по горизонталі. Викладені таким чином помідори не будуть давати пару виходити назовні. І ще, між помідорами вкладаємо зубки часнику. Так, здається, все. Накриваємо кришкою і готуємо на невеликому вогні близько години.

Страва тушкується без води у власному соку, а соку, повірте, буде багато, враховуючи кількість овочів. Приготовлене м'ясо качки так розм’якає, що просто тане в роті. Під хорошу компанію, скажу я вам, від такої страви і за вуха не відтягнеш. Не вірите? Спробуйте. Смачного!