«Єгер». Приклад для наслідування

Володимир Нижник

Квітень, 2018 рік

Завершився мисливський сезон 2017/2018. Мисливці зачохлили зброю. Мисливські господарства провели таксацію, підбивають підсумки сезону, будують плани на майбутнє, найбільш передові – уже склали й частково погодили проекти лімітів відстрілу на наступний сезон. Не є винятком і мисливсько-рибальське підприємство «Єгер», угіддя якого розташовані в Ічнянському і Борзнянському районах Чернігівської області. Скажу прямо, два роки тому авторові цих рядків довелося взяти активну участь у боротьбі згаданого мисливського господарства проти рейдерів, що переховуються під личиною «скривджених місцевих мисливців УТМР». Тоді спільними зусиллями професіоналів, справжніх місцевих мисливців і небайдужих людей господарство «Єгер» удалося відстояти – дати йому можливість продовжити ведення мисливсько-господарської діяльності на закріплених за ним мисливських угіддях. Але саме з тих бойових подій подальша доля МРП «Єгер» стала для мене небайдужою, а точніше – чи виправдає колектив мисливського господарства довіру колег, які стали в ту важку годину на його захист? То чим же, якими досягненнями може похвалитися МРП «Єгер» сьогодні, що збережено, що збільшено, наскільки комфортно почувається звір в угіддях, чи задоволені місцеві мисливці, чи привільно браконьєрам?

Для початку сухі цифри статистики: від моменту одержання угідь у користування й на сьогодні чисельність основних видів мисливських тварин в угіддях «Єгеря» зросла: лося – майже втричі й сягнула оптимальної, що дало навіть можливість відкрити полювання на цей вид у попередні сезони; чисельність кабана до приходу африканської чуми свиней зросла більше ніж утричі, і попри катастрофічне зниження їхньої чисельності загалом по Чернігівській області в угіддях «Єгеря» у 2017 році було відстріляно 6 кабанів; чисельність козулі зросла майже удвічі, що дає можливість з року в рік стабільно одержувати ліміти на відстріл цього виду.

Нехай і нешвидкими темпами, але в господарстві зростає чисельність дрібної дичини – зайця-русака, качок, узагалі пернатої дичини і, що показово – сірої куріпки. Ще б пак, яке господарство може похвалитися цілеспрямованою роботою з відновлення цього воістину цінного й престижного мисливського об'єкта, а в угіддях «Єгеря» 20 підгодівельних майданчиків саме для куріпок.

Протягом періоду роботи на закріплених угіддях власники МРП «Єгер» майже утричі збільшили капіталовкладення в біотехнію, охорону угідь, підгодівлю дичини, значно підвищили зарплату єгерській службі.

Не секрет, сьогодні більша частина мисливських господарств не особливо напружується відстрілюванням шкідливих хижих і бродячих тварин, адже на це потрібні значні кошти, техніка й люди. Тому боротьбу зі шкідниками мисливського господарства – вовками, лисицями, єнотоподібними собаками, сірими воронами, бродячими собаками й котами – багато господарств веде абияк, а точніше – що мисливці випадково відстріляють на полюванні по пернатій дичині й хутровому звірові, за те й спасибі. А от «Єгер» не шкодує коштів на стримування чисельності лісових розбійників, щорічно з угідь вилучається (відстрілюється): приблизно 20 лисиць (хтось скаже, що це дуже мало, але не поспішайте, справа в тому, що основна маса хижаків була знищена на початку господарювання. Наприклад, в перший сезон було відстріляно 330 голів лисиці), 10 єнотоподібних собак, 25 сірих ворон, десятки бродячих собак і котів, протягом періоду роботи господарства добуто 7 вовків. Тому і є зайці, козулі й різна перната дичина в угіддях.

Не церемоняться в МРП «Єгер» і з двоногими злодіями – браконьєрами, на початку роботи господарства єгері складали 5-7 протоколів на рік, були й кримінальні справи, і конфіскація браконьєрської зброї, і браконьєрські машини на штрафмайданчиках, і не один конфлікт, як з окремими браконьєрами, так і з цілими браконьєрськими бригадами. Власне, саме на ґрунті зʼясовування стосунків із браконьєрами й рейдерами проти ОРП «Єгер» мені й довелось познайомитися із цим мисливським господарством.

А що сьогодні, як справи із браконьєрством в угіддях «Єгеря»? У 2017 році єгері мисливського господарства не склали жодного протоколу на порушників правил полювання! Що, може, у господарстві замінили принципових єгерів на ледарів? Ні, усі на місцях, жоден єгер не пішов, зміни кадрів немає, а це дуже важливий показник ставлення власників господарства до єгерської служби. І зарплата в єгерів гідна. І принциповості, і спритності, і досвіду в них не зменшилося. Просто це результат п'ятирічної війни із браконьєрством. Так, саме війни, унаслідок якої настав перелом – місцеві браконьєри, хто мріяв повернути угіддя під утмрівську анархію, змирилися з дійсністю й думкою, що ОРП «Єгер» – це надовго, і з ним краще не воювати, а дружити. Звичайно, браконьєрство повністю викорінити не вдавалося ще нікому, але, як і в будь-якому іншому прогресивному, потужному й оснащеному мисливському господарстві, де є дичина, там завжди знайдуться зірвиголови й хапуги, які бажають ризикнути й поласувати дармовою лосятинкою або козулькою. Але це вже не те – махрове, повсякденне, масове й нахабне браконьєрство на межі повного винищування дичини, що було до приходу ОРП «Єгер».

Хтось із опонентів зазначить, ну добре, створили собі заможні люди особисте мисливське господарство, ну навели в ньому лад, викорінили браконьєрство, стримують чисельність хижаків, і лосі в них ситі, і козулі добре живуть і розмножуються, і навіть куріпки стали приростати, а що з того райського куточка рядовому місцевому мисливцеві, на чиїх землях той рай побудовано? У цьому місці ми й підійшли до найголовнішого питання цієї статті. Як працює «Єгер» – зрозуміло, а хто, власне, користується плодами його праці, хто полює в угіддях «Єгеря»? Найкращою і найпереконливішою відповіддю будуть сухі цифри звітів. У 2017 році в угіддях ОРП «Єгер» було добуто за ліцензіями – 5 козуль, із них 4 – місцевими мисливцями; 6 кабанів, із них 2 відстріляли місцеві колективи (нехай це навіть і в межах депопуляції, але все одно – на полюванні); 29 зайців, зокрема 20 зайців – місцевими мисливцями; 18 лисиць, із них 12 добули місцеві мисливці; 8 єнотоподібних собак, із цієї кількості 6 добули місцеві мисливці; понад половину пернатої дичини – качок, голубів, перепелів – так само добувають мисливці місцевих колективів. Скажіть, у якому приватному мисливському господарстві України 80% ліцензій на козулю передають у розпорядження місцевих мисливських колективів?

І це ще не все, якщо в попередні роки місцевим мисливцям, а таких було до 50, виписували винятково разові відстрільні картки на пернату дичину й хутрового звіра (за символічну 1 гривню), то у 2017 році місцевим мисливцям уже виписували безкоштовні сезонні відстрілки, 50 на пернату дичину й 75 сезонок на хутрового звіра! Підкреслюю – сезонок! Що це значить? Усі сільські мисливці, хто полює в так званих приватних господарствах, добре розуміють – з'явилася довіра до місцевих мисливців із боку єгерської служби й власників господарства. А це – дорого обходиться. Отримуй сезонку й виходь на полювання, коли тобі зручно, але не порушуй. Довіру важко заслужити й дуже легко втратити.

Слід зазначити, що й місцеві мисливці правильно оцінили терпіння, довіру й переваги взаєморозуміння, стали активніше співробітничати з мисливським господарством і допомагати в біотехнії. Місцевими мисливцями у 2017 році для підгодівлі дичини в угіддях «Єгеря» було заготовлено понад 3 тисяч кормових віників, обладнано приблизно 30 солонців і проведено ще безліч різних дрібних біотехнічних заходів (про участь у відстрілі шкідливих хижаків було згадано вище).

Не можу не згадати в цій статті й про добрі відносини місцевої громади із власниками ОРП «Єгер», тут і допомога технікою (насамперед – снігоприбиральною), і закупівля спортивного реманенту для сільських шкіл, і багато інших, для когось, можливо, і незначних, але добрих справ.

Для чого це все ми тут розповідаємо. Дуже хотілося б, щоб і інші мисливські господарства узяли на озброєння їх досвід роботи. А ще й тому, що починали вони дуже важко, перші п'ять років – як на війні. Але завзятість, принциповість, професіоналізм у комбінації з розумінням інтересів місцевої громади дали свій результат. Сьогодні ОРП «Єгер» – мисливське господарство, що стабільно зростає.