Лиття тягарців

Павло Старий

Травень, 2018 рік

Так чи інакше, але для рибалки, який активно ловить джигом, тягарці – це витратні матеріали, і від цього нікуди не дінешся. Тому що більшу частину часу доводиться ловити рибу в корчах, і відривання оснащення з принадами трапляються досить часто. Для того щоб хоч трохи зменшити їхню кількість, потрібно відповідальніше підходити до риболовлі в плані вибору снастей. Тобто не намагатися пробивати корчі тонкими, абразивно нестійкими шнурами без використання повідців з того самого флюорокарбону або металу. Але й на міцних шнурах втрати все одно будуть, тому необхідно мати постійний запас тягарців і доукомплектовувати його після кожної риболовлі.

Звичайно ж, особисто я, як і багато моїх друзів-спінінгістів, робимо закупівлі тягарців партіями й потім поступово докуповуємо ті, які розходяться найшвидше. Але не завжди виходить придбати тягарці про запас. Саме для таких моментів деякі рибалки, і я також, замовляють алюмінієві або сталеві форми для лиття тягарців. Так, форму можна зробити й самому з того ж гіпсу й досить успішно нею користуватися. Але я не прибічник ювелірної точності у використанні гіпсових форм і після двох-трьох розбитих під час лиття вирішив проблему алюмінієвою формою, що не боїться випадкового падіння або постукування по ній, якщо чомусь не розкривається.

Ні, я не ллю тягарці у великих масштабах для власного використання або продажу, тому що не маю спеціально обладнаного приміщення для таких цілей (витяжка, газове обладнання), але відлити десяток-другий тягарців, яких бракує у якийсь момент, – завжди можу й на кухні під побутовою витяжкою. Для таких цілей мені цілком досить форми всього на чотири тягарці, які є основними для моїх умов лову й перекривають увесь діапазон, який мені необхідний під час ловлі джигом. У мене це вага на 30, 40, 50 і 70 грамів – для місць із досить потужною течією, як правило, під час весняного водопілля. Основна робоча вага на 30 і 40 грамів – цілком улаштовує для лову на всіх ямах і закорчованих ділянках, де відбувається більша частина риболовель джигом. Для лиття тягарців використовую або балансувальні грузики із шиномонтажа, або переплавляю старі грузила, ваги яких я не використовую. А оскільки робити це доводиться не так і часто, то цілком вистачає п'яти кілограмів свинцю на рік.

Для фурнітури використовую сталевий дріт діаметром 1 мм, чого цілком досить для виведення абсолютно будь-якої риби. Принаймні, тягарці, які виготовляю сам, за всі роки риболовель жодного разу не зламалися на рибі. Та й для того, щоб відлити кілька десятків тягарців, цілком вистачає метра дроту. Тобто витрати практично мінімальні.

Для того щоб безпечно працювати з відливанням, досить мати невелику металеву ємність для плавлення свинцю, хб-рукавички, дошку, на якій буде стояти форма, і гострозубці, за допомогою яких обкушують облой на грузках (напливи свинцю, що залишаються в горловині для заливання).

Перед процесом лиття спочатку роблю із дроту необхідну кількість вушок для грузил, а потім розплавляю свинець. Закладаю вушка у форму й заливаю свинець у горловину форми до наповнення. Усе це роблю під витяжкою і з відкритим вікном. Водночас усі продукти на кухні ховаю в шафки і холодильник (про всяк випадок). Далі відкриваю (обов'язково в рукавичках) форму, пассатижами виймаю з неї готові тягарці, складаю їх на дошку остигати й знову повторюю процедуру.

Маючи певні навички, щоб відлити кілька десятків тягарців, досить півгодини часу. Потім ще хвилин п'ятнадцять, для того щоб обкусати зайвий свинець, потім на кілька годин поміщаю готові для риболовлі тягарці в розчин оцтової кислоти (на пів-літрову банку води три столові ложки оцту). Витримую їх кілька годин у цьому розчині, поки вони набудуть темного кольору. Є таке припущення, що хижа риба не любить блискучих тягарців і краще реагує на темніші з матовою поверхнею.

Тягарці можна лити як для оснащення їх кільцями, так і зі знімною фурнітурою, так звані розбірні тягарці, але мені більше подобається ловити з кільцями. На мою думку, принада на кільцях має набагато більшу рухливість, ніж принада на розбірній «чебурашці», але це, так би мовити, мої думки.

Рекомендую всім колегам по захопленню мати про запас схожу (на фото) форму для лиття тягарців, яка може виручити у важку хвилину й дасть можливість поповнити відсутню вагу у вашій коробочці навіть перед самою риболовлею.