Браконьєри протягом 10 років знищили в Україні мільйони співочих птахів

А. Булатович

Червень, 2018 рік

Торговці з арабських країн протягом останніх 10 років вивезли з України приблизно півмільйона диких співочих птахів – синичок, снігурів, щиглів, чечіток, чижів – на загальну суму $2,5 млн, повідомив на прес-конференції заступник голови Державної екологічної інспекції. Лише протягом 2017 року через аеропорт Жуляни до Лівану й Оману вивезли понад 20 тис. щиглів.

«За нашими даними, це формування діє в Україні приблизно 10 років. За цей час було вивезено з України літаками орієнтовно півмільйона диких співочих птахів. Але під час вилову і транспортування гине ще більше, тобто насправді в Україні протягом 10 років було знищено кілька мільйонів диких співочих птахів. Якщо рахувати тільки вивезених, то Україні було завдано збитків у розмірі $2,5 млн», – розповів чиновник.

За його словами, на чолі угруповання стоять араби, які платять українським браконьєрам-птахоловам по 50 грн за птаху, а в арабських країнах їх продають по $30-50 і більше. Птахів ловлять зграями за допомогою спеціальних сіток, які закуповують у Китаї. Ці сітки, за його словами, в Україні заборонено. А вивезення диких птахів з України – порушення й українського, і міжнародного законодавства, оскільки для лову й вивезення диких тварин з України потрібно одержати дозвіл, який має видати Міністерство екології.

Насправді існує постанова Кабміну від 25 січня 1996 року №123 «Про затвердження Тимчасового порядку справляння плати за спеціальне використання диких тварин», у якій ідеться про те, скільки яка тварина коштує. Наприклад, синичка або щиглик коштують $6. Потрібно заплатити цю суму й одержати дозвіл, який свідчить, що цю тварину офіційно придбали.

Проте Міністерство екології жодного разу протягом 10 років таких дозволів ще не видавало. Водночас фітосанітарна служба не перевіряє наявності такого дозволу у людей, які приносять диких птахів із метою отримати документи на їх вивезення. Мало того, серед птахів, яких масово вивозять з України, є такі види, як щиглик, чечітка, чиж, синиця. Зазначені види взагалі заборонено відловлювати згідно зі ст. 6 Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі, підписаної в 1979 році, яку Україна ратифікувала у 1996 році.