Заміна посвідчення мисливця. Юридична консультація

Володимир Яковлєв

Червень, 2018 рік

У редакцію звернувся мисливець із запитанням: чи потрібно у разі зміни місця проживання обмінювати посвідчення мисливця, у якому є реквізит «Місце проживання», де вписується точна адреса особи, яка його отримує?

Мисливець уже давно проживає за іншою адресою, за якою обміняти щорічну контрольну карту обліку добутої дичини та порушень правил полювання складно чи взагалі неможливо. А щорічно їздити в область, у якій він отримував посвідчення мисливця, для обміну контрольної картки незручно й дорого. Коли він звернувся із таким запитанням до лісників за місцем нового мешкання, їх здивувало таке бажанню і вони назвали мисливцю таку вартість нового посвідчення, що він утратив бажання щось обмінювати. Працівники лісгоспу, до якого він звернувся, запропонували йому жити та полювати зі старим посвідченням мисливця.

Також він цікавиться чи видаються сьогодні юніорські посвідчення мислився?

Спочатку відповім на останнє запитання: юніорського посвідчення мисливця не існує. І наразі, згідно із чинним законодавством, бути не може.

Річ у тому, що згідно із приписами ст. 12 закону України «Про мисливське господарство та полювання» (надалі – Закон) право на полювання мають громадяни України, які досягли 18-річного віку. Видавання посвідчення мисливця і контрольної картки визначено «Порядком видачі посвідчення мисливця і контрольної картки обліку добутої дичини й порушень правил полювання», затвердженим наказом Міністерства аграрної політики. Пункт 1.4 цього Порядку повторює норму Закону, яка встановлює, що посвідчення мисливця видаються особам, які є громадянами України, досягли 18-річного віку і склали екзамен.

Тепер розберемося із основною частиною запитання. Спочатку хотілося б укотре висловити читачам свою особисту думку, що вищезазначений Порядок виписано дещо невдало та неповно, і це викликає запитання, на які в ньому відповіді знайти важко.

Але спробуємо розібратися! Так, п. 2.11 Порядку встановлює, що «у разі зміни місця реєстрації особи вона може отримати нові контрольну картку та посвідчення мисливця у відповідному органі за умови пред’явлення паспорта громадянина України з відміткою про реєстрацію в цій адміністративно-територіальній одиниці та подання нею відповідної заяви, анкети мисливця та повернення посвідчення мисливця, яке було одержане нею за попереднім місцем реєстрації». Повернене посвідчення мисливця анулюється. Тобто саме зміни місця мешкання для отримання нового посвідчення мисливця не зовсім достатньо: вам необхідно спочатку офіційно зареєструватися за новим місцем проживання у встановленому законодавством порядку з метою отримання відповідної відмітки у вашому паспорті. І вже із таким паспортом звернутися до обласного управління лісового та мисливського господарства за місцем нового поживання, де написати відповідну заяву та заповнити анкету. Думаю, що вам знадобляться ще дві кольорові фотокартки розміром 3х4 см – одна для нового посвідчення, інша – для анкети.

Екзамен вам складати знову не потрібно, але доведеться здати старе посвідчення мисливця (та, найімовірніше, хоча у Порядку про це не йдеться! – й наявну щорічну контрольну картку обліку добутої дичини та порушень правил полювання). Безумовно, бланки посвідчень мисливця та щорічної контрольної картки мають свою ціну, тому доведеться сплатити через установу банку їхню вартість на реквізити, які повідомлять у новому обласному управлінні лісового та мисливського господарства, де ви хочете отримати зазначені документи. Банківські квитанції після сплати ви здасте разом зі старими бланками посвідчення та контрольної картки. Замість старих бланків ви отримаєте нові, заповнені на ваше ім’я та поточний сезон полювання. Нагадаю: без екзаменів!

Ще один нюанс, який слід урахувати під час обміну документів. Як ви маєте пам’ятати, посвідчення мисливця є документом, який діє безстроково. А ось щорічна контрольна картка обліку добутої дичини та порушень правил полювання, відповідно до приписів п. 1.3 Порядку, видається з 1 травня поточного року до 30 квітня наступного року і діє з дня видавання до 30 квітня включно. Тобто якщо сезон полювання ще не закінчився, у вас є чинна щорічна контрольна карта, то вам не треба, на мою думку, поспішати із обміном документів: ви вже сплатили на поточний сезон полювання кошти за контрольну карту, сплатили державне мито за право полювання і повторно за це сплачувати сенсу немає. Ви ж пам’ятаєте, що згідно із приписами п. 2.7 Порядку посвідчення мисливця та контрольну картку мисливець отримує після сплати державного мита, плати за видавання посвідчення мисливця та контрольної картки. Квитанції про сплату державного мита та про плату за видавання посвідчення мисливця і контрольної картки громадянином надаються до Державного агентства лісових ресурсів України, його територіального органу. Контрольна картка видається за умови повернення мисливцем попередньо одержаної контрольної картки.

А ось коли щорічна контрольна картка втратила (чи втрачає) свою дію, тоді і є сенс провести обмін документів, сплативши встановлені кошти за нову щорічну контрольну карту та державне мито за право полювання на новий мисливський сезон.

Тепер спробуємо розібратися, чому нашого дописувача працівники лісгоспу, куди він звертався, лякали великими сумами коштів, які треба було б заплатити під час обміну. Той же п. 2.7 Порядку визначає, що розмір державного мита та плати за видавання посвідчення мисливця і контрольної картки та їхніх дублікатів встановлюється у порядку, встановленому законодавством. Ось тут і виникають різночитання, пов’язані з тим, що цей момент не прописано в Порядку. Порядок визначає лише одну можливість безкоштовної заміни посвідчення мисливця та контрольної картки – у разі виявлення в цих документах помилок (це прописано у його п. 2.8).

Водночас п. 2.9 Порядку встановлює, що у випадку втрати, крадіжки контрольної картки мисливець звертається із заявою про нову контрольну картку до органу, який здійснює її видавання. Розгляд заяви та видавання контрольної картки проводяться в строк не більше ніж 30 днів із дня подання заяви. Підставою для відмови видати нову контрольну картку є відсутність факту одержання посвідчення мисливця в органі, до якого звертається громадянин. У п. 2.10 Порядку йдеться, що у разі втрати посвідчення мисливця чи приведення посвідчення мисливця або контрольної картки в стан, непридатний до використання, мисливець подає заяву про видавання нового посвідчення мисливця та/або контрольної картки. Орган, який видає посвідчення мисливця та контрольної картки, протягом 30 днів із дня подання заяви ухвалює відповідне рішення та за умови відсутності підстави для відмови видає посвідчення мисливця та/або контрольну картку. Підставою для відмови у видаванні посвідчення мисливця та/або контрольної картки є відсутність факту одержання посвідчення мисливця в органі, до якого звертається громадянин (тобто якщо мисливець раніше взагалі екзаменів не складав та таких документів не одержував).

Ще раз нагадаю приписи п. 2.11 Порядку, які визначають, що у разі зміни місця реєстрації особи, вона (ця особа) може одержати нові контрольну картку та посвідчення мисливця у відповідному органі за умови надання паспорта громадянина України з відміткою про реєстрацію в цій адміністративно-територіальній одиниці та подання нею відповідної заяви, анкети мисливця і повернення посвідчення мисливця, яке вона одержала за попереднім місцем реєстрації. Повернене посвідчення мисливця анулюється.

Згадаємо, що у п. 2.7 Порядку визначається, що розмір плати за видавання посвідчення мисливця і контрольної картки та їхніх дублікатів встановлюється у порядку, установленому законодавством. Конкретний розмір плати за вказані документи чи їхні дублікати визначено у «Переліку платних адміністративних послуг, які надаються Державним агентством лісових ресурсів…», що є додатком до розпорядження Кабінету Міністрів України від 6 червня 2011 року № 491-р. У цьому Переліку встановлено, що видавання посвідчення мисливця коштує 50 грн, а видавання його дубліката – 100 грн. За щорічну контрольну картку обліку добутої дичини і порушень правил полювання мисливець має сплатити 10 грн, а за дублікат – 30 грн.

Тут слід звернути увагу, що Перелік, який ми розглянули, було затверджено у червні 2011 року, а Порядок, у якому з’явилася норма, визначена п. 2.11, яка дозволила у разі зміни місця реєстрації особи одержувати нові контрольну картку та посвідчення мисливця у відповідному органі, було затверджено у жовтні 2014 року на заміну «Порядку видачі посвідчення мисливця та контрольної картки обліку добутої дичини і порушень правил полювання», затвердженого наказом Міністерства лісового господарства України від 21 березня 1997 року №32. Тобто Мінагрополітики України пішло назустріч мисливцям, але, на мою думку, дещо не доопрацювало нової редакції Порядку. Наприклад, чітко не вказано, нові посвідчення мисливця та контрольна картка видаються як нові, які отримуються вперше, чи як дублікат замість загублених. Ну, а Перелік, який було затверджено раніше, такої можливості не передбачав узагалі.

Найімовірніше, зазначені працівники лісгоспу, коли натякали дописувачу, що йому треба буде сплати більшу, ніж під час першого одержання вказаних документів, суму, виходили з того, що мисливець під час заміни документів через зміну відомостей про місце проживання повинен заплатити як за дублікати нових документів.

Проте це не так. У розмові із заступником начальника Київського обласного управління лісового та мисливського господарства, той розтлумачив, що у разі заміни документів через зміну місця проживання мисливець має сплатити як за одержання не дублікатів посвідчення мисливця та щорічної контрольної картки обліку добутої дичини та порушень правил полювання, а лише в однократному розмірі, як у випадку, коли він уперше одержував ці документи. Для того, щоб у працівників лісового господарства не було проблем із видаванням документів, у них залишаються квитанції про сплату та вилучені старі документи.

Отже, мисливець у разі потреби замінити старі посвідчення мисливця і щорічну контрольну картку обліку на нові (із новими відомостями у реквізиті «місце проживання»), має сплатити 50 грн за новий бланк посвідчення мисливця, 10 грн за нову щорічну контрольну картку обліку, 1 грн 70 коп. за сплату державного мита на право полювання, ну і, безумовно, певну суму за банківські послуги (розмір яких залежить від конкретного банку).

Чи необхідно міняти старі документи на нові, чи продовжувати користуватися старими після зміни місця проживання, вирішувати самому мисливцю! По-перше, багато людей зараз переїжджає на нові місця, але вони не роблять про це відмітки у паспорті (а це – одна із умов для отримання права на заміну посвідчення!). Водночас щорічний обмін контрольної картки обліку, яку можуть обміняти лише за місцем видавання посвідчення мисливця, – проблема, пов’язана із передаванням коштів і старої контрольної картки на старе місце проживання й одержанням нової картки на новому місці. Але повторю – вирішувати самому мисливцю! Мінагрополітики України із 2014 року таку можливість хоч якось, але дозволяє.