Поролонки – ефективно й дешево

Павло Старий

Липень, 2018 рік

Перебираючи вкотре рибальські принади, в одній з коробок наштовхнувся на парочку старих поролонових рибок, куплених ще років десять тому, які так і лежали мертвим капіталом, не будучи розловленими. Очевидно, зіграло роль минуле, у якому, окрім коливалок і вертушок, не було місця іншим принадам. А потім прогрес пішов уперед семимильними кроками, і силіконові принади на час витиснули «залізо» з моїх коробок. Потім була хвиля воблерної риболовлі, але в підсумку знову все повернулося до джигу й силіконових принад як найзручніших і найуловистіших.

Усьому настає своя черга. На одній із риболовель на Десні, вірніше навіть на двох, силікон не дав практично жодного результату ні в мене, ні в напарника по човну. А колеги, які ловили на поролон, узяли по кілька залікових судаків і понад десяток окунів досить товарного вигляду. На першій риболовлі це списали на «мабуть, тиск», а от на другій, такий само розгромній із результатом у нуль, змушений був переглянути свої погляди й вирізати кілька рибок до знайдених у коробці для випробувань.

До процесу виготовлення підійшли творчо. Тобто спочатку переглянули певну кількість роликів в інтернеті, перечитали необхідну літературу, вибрали відповідний поролон і підходящі за розміром гачки, узялися до виготовлення. Перші поролонові рибки вийшли короткуватими й злегка товстуватими. Але для проби їх, звичайно, залишили. Наступних рибок уже зробили за начерками спортсменів – довгими й тонкими. Так, я не помилився. Саме спортсмени-спінінгісти частенько на змаганнях використовують для ловлі поролонових рибок. І неодноразово змагання виграють саме завдяки поролону. Особливо це спрацьовує під час ловлі повнорозмірної риби, такої як судак і щука. Але не варто забувати й про роль поролону в мікроджизі й ловлі на відвідний повідець. Тут він теж іноді дає фору модним принадам з їстівного силікону.

Та повернімося до наших поролонових рибок. Тому що особливо впиратися в поролон бажання не було, але й пролітати на риболовлі більше не хотілося, виготовивши кілька десятків поролонових рибок двох-трьох розмірів, вирішили розпочати нетривалий, як нам здавалося на той момент, експеримент. Рибок робили у формі морквини, що виглядом нагадували живих рибок, зі зразків, які випускає відома компанія «Контакт». Розфарбовувати особливого бажання не було, але кілька смужок по спині, очі і хвіст усе-таки розмалювали чорним маркером. Деяких узагалі не розфарбовували, тому що вони були з кольорового поролону. Монтаж використовували звичайний для нашої ловлі джигом у корчах, тобто розбірний тягарець-чебурашка і двійник із притиснутими жалами гачка до тіла поролонової рибки. Це дало можливість суттєво знизити кількість мертвих зачепів за гілки, точніше їх узагалі практично не було. Якщо принада сідала намертво, то це тягарець потрапляв між гілками так, що не вдавалося його дістати, навіть спустившись на човні нижче за течією.

Риболовлі відбувалися як із човна, так і з берега в різних точках на Десні. Але переважно ловили уздовж круч, на течії й глибинах від чотирьох до семи метрів. Періодично на чистому дні й брівках, але частіше між корчів і безпосередньо в корчах. Протягом місяця риболовель із використанням поролонових рибок і звичайного силікону статистика пійманих риб розділилася приблизно порівно. Але в деякі дні поролон начисто обігравав силіконових рибок і червʼяків. До того ж це не залежало від якоїсь конкретної погоди. Особливі трофеї піймати на поролонові рибки не вдалося, але судаки й щуки вагою приблизно два кілограми попадалися досить часто. Також хочу зазначити, що кількість порожніх клювань на поролон було трохи вищою, ніж на їстівний силікон.

Зупинюся на основних достоїнствах, які властиві поролоновим рибкам, на мою думку, і які потрібно використовувати максимально в різних умовах.

Вартість. Напевно, дуже важко, якщо не неможливо знайти дешевшу принаду для ловлі джигом, ніж поролонова рибка. Її можна виготовити самостійно за допомогою ножиць і краплі клею з будь-якого шматка поролону. Тобто купити потрібно тільки гачок.

Дальність закиду. У цьому плані теж практично немає конкурентів. Хіба що невеликі (1-2 дюйми) твістери можна порівняти з далекобійністю поролонових рибок.

М'якість і еластичність. Просочений водою поролон стає досить м'яким і еластичним. Рівно настільки, що практично не викликає в риби побоювань під час клювання. Найімовірніше, вона сприймає поролонову рибку як живий об'єкт, і клювання часто відбуваються досить упевнено. Водночас рибка заковтується глибоко, і за умови вчасно зробленого підсікання сходи мінімальні.

Плавучість і пористість. Ці дві якості знову-таки, на мою думку, дають поролоновій рибці значну перевагу перед багатьма іншими принадами. Маючи позитивну плавучість, після опускання на дно поролонова рибка не лежить на дні, а перебуває у вертикальному положенні й за наявності течії постійно ворушиться й погойдується, чим викликає в хижака бажання атакувати її. А пористість поролону дає можливість пухирцям повітря поступово виходити з тіла принади, тим самим додаючи їй гучності. Ну і, звичайно, головний плюс для любителів використання різних атрактантів і барвників. Тіло поролонової рибки дуже легко просочити будь-яким запахом і пофарбувати в будь-який колір, просто замочивши її перед риболовлею на кілька годин у потрібному вам барвнику з додаванням атрактанту.

Що стосується проведень, то виділити якусь особливу, на яку вдалося одержати максимальну кількість клювань, не вийде. Переважно використовували три-чотири проведення в різних умовах. Єдине, на що хочеться звернути увагу, то це паузи. Рекомендую під час будь-яких проведень поролонової рибки робити паузи трохи довші, ніж зі звичайними силіконовими принадами. Це в більшості випадків дає позитивний приріст клювань. Пов'язано, найімовірніше, із плавучістю й рухами поролонки на паузах. Ну й кілька слів про проведення, які застосовую.

Класичне проведення. Не вигадуючи велосипед, закидаємо принаду й, дочекавшись її опускання на дно, робимо паузу на кілька секунд довшу від звичайної, потім два-три оберти котушкою й знову пауза. Під час паузи можливі легкі короткі посмикування кінчиком спінінга, не втрачаючи натягу шнура. Іноді можна застосувати після паузи недовгі протягування принади по дну, якщо ловимо не в корчах, а, наприклад, на брівці або чистому просторі на дні. Після протягування знову кілька обертів котушкою і пауза.

Скочування або проведення на знесення. Нечасто доводилося застосовувати таке проведення, але в деяких випадках, особливо коли є руслова брівка або перекати із судаком, що годується, цей спосіб давав досить непогані результати. Найважливіше в цьому випадку, як і в риболовлі на покаток, правильно дібрати вагу тягарця. Закид робимо поперек течії, і при правильно підібраному тягарці поролонова рибка буде рухатися по дну ріки слідом за тягарцем, що підніматиме хмарини каламуті, водночас постійно перебуваючи дещо над ним у вертикальному положенні. Це дуже нагадує рибку, що годується. А короткі ривки вудлищем під час проведення тільки додають руху принаді. Якщо в цей момент хижак перебуває поблизу, йому дуже важко встояти перед такою здобиччю, що пливе просто йому в рот.

Протягування по дну з підривом. Можна застосовувати як на річці із чистим дном, так і у водоймах зі стоячою водою. Після закиду вибираємо слабину шнура, після опускання принади на дно протягуємо принаду по дну й наприкінці протягування різко смикаємо вудлищем угору, тим самим підкидаючи принаду над дном, і робимо паузу. Під час паузи, після трьох-п'яти секунд, можна зробити кілька різких, коротких ривочків вершинкою. Далі знову протягуємо й ривок. Непогано відпрацювало таке проведення на брівках Десни на початку звалу у глибину.

Під час використання поролонової рибки на відвідному повідці застосовував усі звичайні ривкові проведення, які використовував і для твістерів із силікону. Єдине, що іноді доводилося робити, це безпосередньо перед поролоновою рибкою на волосіні затискати невеликий тягарець у вигляді дробинки, якщо хотілося, щоб принада грала безпосередньо над дном, а не виштовхувалася течією у верхні шари води. Гра над дном особливо важлива під час ловлі на руслі окуня. Коли із дна вдається зачепити справжніх кабанчиків, а за метр-півтора над дном уже трапляються менші особини. У результаті тестів дійшов висновку, що найоптимальнішою формою й за зручністю виготовлення, і за уловистістю все-таки залишається поролонова рибка у вигляді морквини. Фото таких поролонок повно в інтернеті на різних форумах про риболовлю. А із клеїв цілком підходить «Момент», якого потрібно лише одну краплю для склеювання рибки, а після висихання він не тврдіє і залишається еластичним.

Що ж стосується підсікання, то рекомендую робити його відразу, як тільки відчули клювання, і досить жорстко, особливо під час ловлі судака. Двійник непогано пробиває пащеку ікластого, але під час млявих або запізнілих підсіканнях у судака з'являється час, щоб виплюнути принаду. Адже хай як ми стараємося, а зробити принаду, в ідеалі схожу на живу рибку, ще нікому не вдалося. Та головне те, що поролонова рибка, незважаючи на велику кількість різних принад, усе-таки залишається в тренді й дає часом досить непогані результати, залишаючись найдешевшою принадою з усіх відомих.