Ловимо на віброхвіст

Павло Старий

Липень, 2018 рік

Лов хижої риби на штучні принади популярний уже давно. Однак рибалці, перед тим як їхати в магазин і закуповувати все необхідне для риболовлі, варто трохи розібратися й зрозуміти, що саме йому потрібно взяти. Для цього не обов'язково передивлятися купу відео й перечитувати масу всілякої рибальської літератури. Цілком досить визначитися з тим, де й що саме ви хочете ловити: у стоячій воді чи на течії, на глибині чи косі, восени, улітку чи навесні, далекий закид чи ловля зблизька у схил у корчах. Якщо вибір зроблено – набагато простіше вибрати саме те, що підійде для риболовлі, яку плануєте саме ви.

Успішна ловля на силіконові принади залежить не тільки від наявності великої кількості пластикових рибок у коробці із принадами, а радше від правильного їх добору. Тому всім любитлям такої хижої риби, як судак і щука на джиг, рекомендую починати ловлю з віброхвостів або ріперів. Останніми роками віброхвости пережили справжній бум і в сучасній ловлі хижих риб, безумовно, стали принадою номер один й далі тішать своїх шанувальників трофеями.

Слід розуміти, що принади, виготовлені з різного силікону, мають зовсім різні властивості. М'які принади завжди будуть рухливішими, однак це зовсім не означає, що дуже м'яка принада неминуче приведе до кращих результатів лову. Рибалки віддають перевагу віброхвостам з інтенсивними плавальними рухами. Що жвавішою є гра штучної принади у воді, то більше в них довіри до неї. Але іноді трохи твердіший матеріал принади виявляється кращим, особливо на течії. Рух води дуже інтенсивно впливає на принаду й змушує її активніше рухатися під час проведення. І зазвичай твердіша принада в таких умовах виграє. Тоді як у нерухомій воді, безумовно, буде у фаворитах м'якший пластик.

Також необхідно добирати до кожної принади вантаж. Це дуже важливий фактор, про який не потрібно забувати. Адже правильно обтяжена принада працює не тільки під час підмотування котушкою, але й під час вільного падіння в товщі води. Вантаж тягне принаду до дна, і якщо його підібрано правильно – розкриваються всі потенційні можливості ріпера, він починає активно відігравати, перевалюватися з боку на бік і саме це не залишиться поза увагою судака або щуки. Адже саме на цікаву гру принади на падінні припадає левова частка клювань хижака. Важливо затримати під час вільного падіння принаду якомога довше в полі зору риби. Тому в нерухомій воді краще використовувати ріпери з великим, плоским хвостом. Під час опускання у воді плоска тарілка хвоста стримує принаду як парашут, збільшуючи час падіння, що під час ловлі закидом є вирішальним чинником. Їхня гра настільки розгониста й цікава – наскільки це взагалі можливо. А плавні погойдування не залишають хижакові шансу залишити принаду без атаки.

Зовсім по-іншому все відбувається на течії. У швидкій воді до сили ваги додаються ще тиск води, вири й підводні течії. Їх необхідно враховувати під час подавання принади. У таких умовах не потрібно робити різких ривків вудлищем та інтенсивних підмотувань котушкою. Течія сама подбає про гру принади. Оскільки в ріці занадто енергійна принада, яка перекидається й обертається, навряд чи спокусить хижака на клювання. Немає необхідності в тому, щоб принада створювала великий опір у воді й виляла задньою частиною, оскільки може вийти штопор, що вкрай небажано. Краще, якщо принада буде вібрувати всім тілом. Для цього необхідно добирати принади з невеликою хвостовою лопатою й прогонистим корпусом. Краще, якщо хвостова лопата буде розташована під кутом до корпуса принади – це краще працює на течії й надає принаді деренчливого складника – принада активно рухає корпусом із дуже швидким рухом хвоста. Віброхвости для лову на течії мають товстіший живіт, широку спинку й зроблені з твердішого матеріалу. Типовим прикладом можна назвати всім відомі принади від компанії Bass Assassin Sea Shad або Swimbait. Що стосується розміру принади, то формулу довжини дібрати нескладно. Як правило, навесні й улітку працюють дрібніші принади завдовжки до 7-8 см. Восени варто вибирати принади від 8 до 14 см. Але якщо полюєте саме на трофей, то все-таки більша принада завжди має залишатися в пріоритеті. Для мене це 11-14 см ріпери під час ловлі великого судака й щуки. Можна сказати, що довжина 12 см залишається найуніверсальнішою в усі сезони й дає досить результативні клювання великої риби.

Але розібравшись із розміром принади, не варто забувати й про глибину лову, що теж відіграє вирішальну роль під час вибору принади. Уважається, що й на мілководній ділянці водойми принада теж має падати не менше ніж дві секунди на паузі. Їй це вдається завдяки зростанню опору води, так званому парашутному ефекту хвостової лопати й правильному вибору маси тягарця або джиг-голівки. Коли знайдено правильний баланс між джиг-голівкою й силіконовою принадою, тоді навіть у мілководних водоймах із глибинами приблизно метр можна ловити успішно. Якщо доводиться ловити на великій глибині, де фаза падіння принади в середніх шарах води не відіграє істотної ролі, краще ловити з невеликим перевантаженням і пригальмовувати падіння принади, плавно опускаючи вершинку спінінга під час паузи. Якщо маса принади й тягарця дуже добре збалансовані й принада активно рухається під час падіння на паузі – атака хижака завжди виходить рішучішою, і риба дуже часто заковтує принаду повністю, разом із вантажем, і шансів зійти в неї практично немає. Тому дуже важливо оптимально підібрати це співвідношення принади й вантажу, особливо під час полювання на трофей.

У різну пору року потрібні принади різної рухливості. У теплій воді риба набагато активніша, ніж у холодній, тому влітку на течії завжди краще працюють прогонисті й активніші принади, тоді як восени у риби популярнішою стає повільна й розгониста гра принади. Комбінація м'якого віброхвоста й джиг-голівки та їхня розгониста гра стає восени переважнішою за швидкі коливання. У холодній воді рух хижаків значно повільніший, і іноді кращого результату можна досягти з пасивнішою принадою. У цей час у водоймі є багато природного корму, яким хижаки набивають свої шлунки. Восени й узимку слід більше зважати не на масу, а на розмір принади. Кормові риби помітно підросли. Тепер можна запропонувати хижакам здобич розміром більше ніж 15 см. Восени судаки краще атакують ріпери завдовжки навіть до 20 см на легших вантажах. Під час проведення з легким вантажем і великою принадою значно збільшується пауза й у хижака завжди є додатковий час на атаку. Під час далеких закидів із берега потрібно розраховувати на довгу фазу падіння й відслідковувати торкання принади дна за кінчиком спінінга або за провисанням шнура. Адже легший вантаж не дає такого впевненого відбою принади й повернення вершинки спінінга з легким підскакуванням. Зате велика щука завжди оцінить плавнішу гру принади й подарує вам незабутні хвилини виведення.

Якщо ловля відбувається із човна – контролювати гру принади завжди легше. Адже необов'язково робити дуже далекі закиди, набагато простіше переставити човен ближче до точки ловлі і зблизька анімувати принаду. Це особливо важливо під час ловлі в корчах або у схил, коли принаду важливо подавати точково й активно її анімувати. Частіше використовую для ловлі у схил пасивні принади або з твердішої гуми. Під час активної анімації вони дають кращий результат, ніж м'якші принади.

Ну і наприкінці кілька слів про колір принад. Завжди намагаюся розділити принади на три основні групи: «кислотники», природні кольори й принади із блискітками. У каламутній і швидкій воді завжди починаю ловити на ріпери кислотного кольору, тому що вони результативніші в таких умовах. Але щойно вода стає прозорішою – у бій ідуть принади природних кольорів і домінують до самої осені. А восени в мене найкраще працюють принади, у яких є різноманітні вкраплення блискіток. Червоного, чорного, зеленого, золотавого кольорів і принади кольору машинного мастила. Одного разу вдалося зачепити кимось відірвану принаду зеленого кольору з яскравими червоними вкрапленнями блискіток у головній частині принади. Довжина ріпера становила 18 см, оснащений був 45-грамовою голівкою з відкритим гачком. Найімовірніше, її використовували для тролінгу. Спробувавши її в джизі, мені вдалося здобути на неї два розкішні клювання судака й щуки, яка все-таки угробила цю принаду, розірвавши її навпіл. Знайти щось схоже мені так і не вдалося в магазинах.

Переконаний, що в кожного рибалки знайдуться свої фаворити серед забарвлень, але загалом цей варіант уважаю цілком робочим і користуюся таким поділом за кольором уже кілька сезонів. Головне, не зупинятися й постійно пробувати нові варіанти, залишаючи в пам'яті й коробках найуловистіші кольори й розміри для майбутніх трофейних риболовель.