Хоч мале, та завзяте!

Анатолій Дем'яненко

Жовтень, 2018 рік

Всеукраїнський клуб німецького ягдтер’єра протягом 9 років практикує різнобічні іспити для ягдтерʼєрів з метою подальшого комфортного полювання із собаками цієї чудової породи. Усе більше й більше людей дивляться на цю породу з іншого боку. Не просто як на примітивних злісних собак. А як на справжніх помічників на всіх видах полювань.

Згодом виникла ідея проведення семінару для суддів щодо робочих якостей мисливських собак на тему дисципліни – AndS «Робота після пострілу» і випробувань норових тер'єрів і такс по фазану. Федерація мисливського собаківництва України підтримала цю ідею, і ми спільно провели семінар у травні 2018 року біля м. Кременчук Полтавської області. Відразу хочу зазначити, що приємно здивувала активність суддів з усієї України, які виявили бажання брати участь у семінарі.

Випробування «Робота після пострілу» (AndS) містять у собі 10 дисциплін. Собака може заробити максимум 136 балів. Дисципліни:
 1. Витягування тушки лисиці з нори 6 метрів.
2. Робота по кров'яному сліду 600 м, прокладеному вчора.
3. Поведінка біля знайденої наприкінці кров'яного сліду дичини.
4. Подавання птаха з відстані 150 м.
 5. Подавання кролика з відстані 200 м.
 6. Пошук загубленої дичини на суші.
7. Пошук загубленої дичини у воді.
8. Слухняність на повідці (проходження серед дерев).
9. Полювання на тязі (підкрадання) 100 метрів (на повідці або без повідця).
10. Положення лежачи, коли хазяїн поза видимістю, без пострілу й під час здійснення двох пострілів (на повідці або без повідця).

Як бачите, дисципліни непрості, і щоб пройти успішно це випробування, собака має здати всі дисципліни.

До випробувань по фазану входить перевірка: пошуку, чуття, голосу під час переслідування, подавання добутого фазана, слухняності. І ягдтерʼєри відмінно із цим справляються.

Згідно із планом КСУ, ми проводили в цей час VIІI Чемпіонат України з робочих якостей рангу CACT – КСУ серед німецьких ягдтерʼєрів по кров'яному сліду. Тому була можливість вивчити цю дисципліну в реальних умовах. Хочеться вказати на результати успішної роботи по кров'яному сліду призерів:

- чемпіон України, титул CACT – RODMAN KLEIN, ABER FEIN, власник Пустоваров В.М., м. Дніпро;

- титул R.CACT – FIVA JAGDUNIVERSAL, власник Дем'яненко А.І., м. Кропивницький.

Інші дисципліни проходили в тестових показових роботах з описом роботи ягдтерʼєрів, імовірних помилока і рекомендацій щодо правильного оцінювання роботи суддями.

Дуже приємно, що був великий інтерес до різнопланової роботи ягдтерʼєрів. Учасники семінару приїхали з різних областей України. Багато суддів уперше побачили ягдтерʼєрів як слухняних, розумних, вихованих і універсальних собак. Я сподіваюся, що це буде ще одним кроком до правильного розуміння породи й розвитку її в Україні як універсального помічника на всіх видах полювань.