Догляд за зброєю

Д. Пятак

Червень, 2006 рік

Кожен справжній мисливець стежить за своєю зброєю. Комусь вона дісталася в спадщину, комусь її просто подарували, а хтось купує рушницю самостійно. Виходить, що кожен поступово прикипає до своєї зброї. Як її зберегти?

Існує світова практика зберігання запасів зброї в соляних шахтах, де практично відсутня вологість і грибки. Але в сучасній квартирі створити такі умови нереально. Але жякому мисливцеві не хочеться, щоб улюблена рушниця й через 20 років виглядала як нова.

Згодом будь-яка зброя втрачає привабливість і товарний вигляд. Ці явища називаються природною амортизацією. Вона може бути високою, а може бути низкою. Все залежить від того, як господар стежить за своєю рушницею.

Але зовсім недостатньо просто стежити за рушницею. Потрібно ще мати й спеціальні приналежності, а так само матеріали для її утримання.

Найвища амортизація рушниці відбувається на полюванні, коли ми її переносимо й коли стріляємо. У стволах після пострілу залишається величезна кількість недоокислених продуктів згоряння пороху, які найчастіше не помітні, оскільки прикриті шаром свинцю. Як правило, у сучасній зброї стволи усередині покриті хромом, для того, щоб мінімізувати шкідливий вплив продуктів згоряння пороху на стінку ствола. Дуже важливо при поводженні зі зброєю на полюваннях дотримувати обережності, не допускати падіння рушниці. Адже рушничні стволи виготовлені зі сталі, яка легко піддається деформаціям, зовнішнє вороніння стволів поступово витирається, дряпається, а дерев'яні частини мнуться, тріскаються й з них відшаровується лак.

Уже давно канули в Лету часи, коли догляд за зброєю зводився до простого чищення за допомогою шомпола, йоржів та ганчірок. А з видаткових матеріалів було тільки два види мастил – лужне й нейтральне. У принципі, ці препарати з успіхом застосовуються й сьогодні. Але вони доповнилися величезною армією нових засобів по догляду за зброєю.

Найголовніше – правильна чистка зброї після стрільби. У принципі, всі засоби діляться на засоби для чищення зброї після стрільби вузького призначення, і універсальні засоби. Так само в продажу зараз з'явилася велика кількість засобів, вузького призначення для підтримки зброї у відмінному стані. Це засобу для відновлення вороніння, хромування, а так само спеціальні засоби для деревини.

Перший засіб догляду за зброєю після стрільби – універсальна сполука WD-40 або LM-40. У принципі це два схожих за складом засоби, що випускають в аерозольній упаковці для зручності користування. Їх лужні сполуки оптимально підходять для обробки стволів після стрільби. Так само за допомогою цих сполук добре розмочувати перед видаленням іржу. А для тих хто ще не знає, можемо повідомити, що будь-який лужний склад ідеально підходить так само для обробки старих інфікованих, а також ран, що не гояться, оскільки в таких ранах кисле середовище.

Мастило лужне – специфічний препарат, випускається різними підприємствами, і слугує для чищення ствола й інших частин, що мають пороховий нагар. Мастило випускається у звичайній упаковці найчастіше негерметичній. При роботі з таким мастилом стежте, щоб воно не потрапляло на дерево й інші ділянки рушниці, що мають гравірування та вороніння, оскільки воно може залишити слід у вигляді плями.

Мастило нейтральне – універсальний препарат, слугує для вторинного чищення зброї після стрільби, а також для змащення механізмів і запобігання від появи іржі. Так само може випускатися в усілякому впакуванні, різними виробниками. Нейтральним маслом можна покривати всі металеві частини рушниці. Потрапляючи на дерево, нейтральне масло його просочує, що призводить до його розбухання. Особливо варто звертати на це увагу в місцях стикування металевих частин і деревини, в ударно-спускових механізмах. Бували випадки, особливо в куркових рушницях, коли бойова пружина починала зачіпати за набрякле дерево, і рушницю доводилася ремонтувати.

Нейтральне змащення в аерозольному впакуванні, у принципі, той же самий універсальний препарат, тільки в аерозольному вигляді для полегшення користування.

Сполука для чищення стволів – специфічний препарат, вузького призначення, призначений для видалення залишків порохового нагару й видалення свицевих відкладень. Сполука на водній основі, має сильний запах аміаку. Отже, треба її застосовувати тільки в добре провітрюваних приміщеннях. При обробці свинцевих відкладень у стволах вони розпушуються й потім легко видаляються. Увага, не можна обробляти цією сполукою зовнішні частини рушниці, оскільки залишаться темні плями.

Ballistol

Сучасний препарат, універсальної дії. Доглядаючи за зброєю за допомогою цього препарату, немає необхідності докладати зайвих зусиль для видалення зі стволів свинцю, і залишків нагару. Ballistol дозволяє не тільки видалити небажані відкладення зі стволів, патронників, але й чудово захищає й очищає дерев'яні частини зброї. При обробці цим препаратом шкіряних виробів вони добре просочуються й розм'якшуються.

За допомогою цього препарату провадиться нейтралізація кислот, які в великих кількостях знаходяться у пороховому нагарі.

При обробці ним металевих поверхонь створюється захисна плівка, що запобігає шкідливому впливу різних факторів, будь то волога або механічні пошкодження.

При обробці цим препаратом шкіряних виробів, ліквідуються ушкодження, залишені комахами й грибками. У результаті шкіряні вироби отримують вологовідштовхувальні властивості, нейтралізуючи при цьому залишки дубильних кислот, які сприяють старінню шкіри.

Ballistol розчиняється водою. Після її випару Ballistol зберігається на поверхні виробу й захищає метал, пластик або дерево. На відміну від більшості інших масел, Ballistol згодом не згущається й не засихає.

Ustanol

Засіб для чищення, змащення й захисту зброї, а також інших механізмів і інструментів Ustanol проникає в дрібні щілини й досягає найбільш важкодоступних місць. Він не згущається й не стає липким. Ustanol ідеально підходить для чищення, захисту й консервації зброї,

Традиційно застосовується для обробки виробів під час тривалого транспортування або зберігання. Ustanol нейтральне масло, не містить смол і кислот. Гарантується збереження всіх властивостей препарату в діапазоні робочих температур від -50° до +50°С. Даний продукт виготовлений із натуральних компонентів і безпечний для людей і свійських тварин.

PTFE-Spray - тефлонове мастило

Призначене для одноразового довгострокового змащення рухомих деталей. Знижує тертя в будь-яких рухомих механізмах: збройові затвори, замки, ударно - спусковий механізм, екстрактори й ежектори. Успішно застосовується для будь-яких текстурних поверхонь, істотно знижує втрати на тертя. Увага, не можна змащувати ним ствол зсередини! Перед застосуванням також потрібно ретельно струснути. Розпиляти на очищену поверхню. Рівномірно розпиляти з відстані в 10-25 см. Після застосування дати можливість висохнути.

Gunex 2000

Універсальний засіб для чищення й змащення зброї. Взагалі Gunex 2000 - мастило для тривалого захисту частин зброї, виконаних із чорного металу. Зберігає свої властивості навіть при вкрай несприятливих умовах, високій вологості та низькій температурі (діапазон від -50°С до 100°С). Витісняє воду, нейтралізує пороховий нагар і очищає латунь від окисів. У зв'язку з останнім застосовується для чищення латунних гільз. Успішно розчиняє смолисті речовини, повертає колишній блиск всім металевим поверхням, забезпечує тривалий захист від корозії.

Balsin Schaftol

Специфічний засіб для догляду за деревом. Він повертає колишній блиск навіть старому, пересушеному або гнилому дереву, захищає його від подальшого гниття й грибків. У його складі присутній силікон. Цей препарат просто незамінний для збройового майстра. Ідеально підходить для догляду за горіховим деревом або іншими, навіть необробленими дерев'яними поверхнями.

Серія препаратів доступна в різних колірних варіантах: світлий, червоно-коричневий і темно-коричневий. Останній особливо підходить для обробки натурального дерева, щоб досягти його природнього стану. Для поліпшення зовнішнього вигляду зернистого дерева й для регулярного догляду за ним, особливо, після сезонів полювання, рекомендується використати Balsin Schaftol світлий.

Препарат наноситься на дерево за допомогою пензля або іншим способом, рівномірно розподіляючи по оброблюваній поверхні. Цю процедуру можна повторити через день, якщо є бажання досягти темного відтінку. Наостанок потрібно злегка пополірувати дерево за допомогою замші, видаляючи залишки препарату.

Robla Solo

Цей специфічний препарат слугує для чищення зброї після стрільби, якщо канал ствола сильно забруднений, і є відкладення свинцю, міді, латуні.

Для обробки ствола необхідно рясно змочити ганчірку або йорж сполукою і обробити стволр зсередини. Потім протерти ствол шматком сухої тканини й нанести Ballistol або Gunex 2000. При дуже сильному забрудненні варто закупорити ствол з боку дула пробкою, залити сполуку і залишити на 8-10 годин. Потім злити, ретельно протерти сухою тканиною й обробити засобом Ballistol або Gunex 2000. Зеленувато-блакитнуватий колір осаду продемонструє про видалення міді й латуні. Свинець і цинк реагують на неї безбарвно. Нейтральна для сталі, хрому й нікелю. При роботі із препаратом варто уникати потрапляння його на воронену поверхню.

Robla-Kaltentfetter

Аерозольний препарат вузького застосування, слугує для видалення з металевих частин мастила для консервації або глибоко в‘ївшогося бруду.

Ідеально підходить для обробки ствола перед вороннінням. Після застосування поверхню варто висушити. Залежно від ступеню забруднення можлива багаторазова обробка.

KLEVER-Schnellbriinierung

Засіб вузької дії – для швидкого вороніння. Препаратом може користуватися як мисливець, так і зброяр-професіонал. Цей засіб повертає зброї первісний вигляд, маскуючи подряпини й потертості. У результаті на поверхні утворюється вороніння стійке до впливу вологи. Бажано при застосуванні перебувати в рукавичках і захисних окулярах, оскільки засіб токсичний. Попередньо потрібно ретельно очистити оброблювану поверхню від мастила й бруду, потім нанести препарат за допомогою пензлика.

Через 3 хвилини після нанесення з'явиться жовто-біле покриття, яке потрібно змити водою. Потім оброблену поверхню протирають м'якою тканиною й розпилюють Ballistol або Gunex 2000. Зверніть увагу, що KLEVER-Schnellbriinierung не діє на сталь, що містить більше 3,5% хрому.

Ми б могли нескінченно розповідати про препарати, які служать для догляду за зброєю. Але в цьому немає особливого сенсу, оскільки з кожним днем у продажу з'являються всі нові й нові препарати, а наука не стоїть на місці у вирішенні цих питань.

У продажу так само з'явилися набори препаратів та інструментів для догляду за зброєю. Однак, не дивлячись на універсальність застосування таких наборів, і відносно невисоку вартість, вони не знайшли широкого застосування серед мисливців, а користуються попитом у зброярів, які щодня мають справу зі зброєю.