Артеміди всіх країн, обʼєднуйтеся!

Тетяна Теличко, «Асоціація користувачів МРГ»

Березень, 2019 рік

Напередодні свята 8 березня ми вирішили торкнутися теми жінок у мисливській спільноті.

Здавна роль добувача належала чоловікові, тому полювання вважалося суто чоловічим заняттям. Але ще в прадавні часи мудрість і розсудливість жінок були визнані мисливцями, недарма богинями лісу й полювання були Артеміда в Греції й Діана в Римі. Саме жіночий початок давав змогу ототожнювати полювання насамперед із любов'ю до природи.

Коли полювання в Європі було привілеєм феодалів, королеви Франції, Німеччини, Англії були учасницями придворних полювань. І після довгого періоду заборони «Діани» знову повернулися в полювання. Як і їхні прадавні прародительки, сьогодні жінки охочіше, ніж чоловіки беруть участь у природоохоронних заходах і є раціональнішими мисливцями. Сьогодні вони по всьому світу успішно розвінчують стереотип про те, що жінці не місце на полюванні.

Наприклад, колись у Японії мисливець навіть не розмовляв із жінкою перед виходом на полювання, щоб уникнути невдачі. А сьогодні 1% мисливців у країні висхідного сонця – жінки. Насамперед це пов'язано з необхідністю нагодувати сімʼю. Жінки в Японії можуть не тільки самостійно добути оленя або кабана, випатрати його й приготувати, але й відкривають ресторани, де подають страви з добутого ними м'яса дичини. Є ще одна причина – японки допомагають захистити ферми від збитків, яких завдають дикі тварини. Останніми роками значна частина японців покидає сільську місцевість, основна маса мисливців-чоловіків – давно на пенсії, а щорічні збитки сільгоспугіддям оцінюють у $170 млн. Тому жінок у Японії місцева влада почала буквально вербувати в мисливці, і це їм вдається.

У США, де жінок-мисливиць, або хантресс, приблизно 20%, вони «кладуть» у свої ягдташі понад 70% усіх добутих у країні оленів. Що ж змушує хантресс самостійно вирушати по здобич? Відповідно до різних соцопитувань, це органічний спосіб заготівлі м'яса – сучасні жінки хочуть знати, звідки береться їжа, і брати участь у цьому процесі. Як поетично висловилася одна американська хантресс – це інтелектуально чесний спосіб їсти м'ясо, адже добуте воно самостійно. Крім цього, жінки хочу брати участь у збереженні біорозмаїття й природи, проводити час на природі, працювати із собаками, зберігати здорове тіло й дух, спілкуватися з однодумцями – тому вони вступають у лави мисливців. У різних штатах є клуби жінок, що мають пристрасть до полювання. Серед загальнонаціональних можна виділити, наприклад, клуб «Жінки-Мисливиці», який займається освітою і просуванням жінок та молоді в полюванні, прищеплюючи їм важливість відповідального ставлення до природи.

У Німеччині також постійно зростає кількість мисливиць – їх частка серед усіх мисливців становить 20%. Тут навіть щодва роки вибирають королеву полювання, у якої є безліч обов'язків. Наприклад, вона представляє мисливські об'єднання на різних заходах і забезпечує зв'язок із громадськістю, зокрема відповідає на запитання про полювання в соціальних мережах, куди сьогодні перемістилося спілкування значної частини представників сучасного суспільства.

На зростання популярності полювання серед жінок уже давно відреагували й провідні виробники амуніції: мисливський одяг, зброя, біноклі для жінок – сьогодні цим уже нікого не здивуєш. Адже, якщо бути відвертим, жінки скрізь хочуть залишатися насамперед представницями прекрасної половини людства.

Останніми роками зростає й кількість жіночих мисливських клубів і організацій. Це не тільки можливість спілкуватися з однодумцями, популяризувати полювання серед жінок, але й можливість збиратися на колективні жіночі полювання. Наприклад, в Естонії є Естонське жіноче мисливське товариство, де переконані – поява жінок на полюванні дала можливість не тільки поліпшити етику полювання в колективах, але й покращити репутацію мисливців загалом. Чоловіки із цим згодні – мисливиці пожвавили полювання, і надзвичайно важливим є їхнє бажання зробити щось реальне для природи й тварин.

При Польській асоціації мисливців діє Польський клуб «Діани», що обʼєднує жінок-мисливиць із різних куточків країни. Мета – активна участь жінок у сприянні культурі полювання й дотриманні етичних норм, екологічної освіти, підвищення мисливської майстерності. Клуб організовує різні семінари, концерти мисливської музики.

У Болгарії діє жіночий мисливський клуб «Бендіда» – це фракійська богиня полювання. Із моменту свого заснування цей клуб поставив перед собою досить нестандартні для таких об'єднань завдання. По-перше, популяризувати мисливську кулінарію як форму здорового харчування, по-друге, увести в моду одяг для жінок-мисливиць. Звичайно, не обійшлося й без проведення мисливських заходів – змагань зі стрілянини, із собаками, мисливських семінарів і заходів щодо охорони й розселення диких тварин.

У Канаді є Жіноча мисливська асоціація, де основну увагу приділяють тренуванню практичних навичок – точній стрілянині, роботі із собаками, читанню слідів звірів тощо. В асоціації, наприклад, можна замовити тур «Візьми мене на полювання», і досвідчений інструктор буде супроводжувати жінку-новачка під час полювання.

Жінки-мисливиці обʼєднуються й на міжнародному рівні – при Міжнародній раді з полювання й охорони тваринного світу (CIC) у 2012 році було створено Клуб Артеміди. На перших зборах він об'єднав жінок з 11 країн, а у 2018 році щорічну конференцію Клубу Артеміди відвідало понад 70 жінок. Тоді Президент CIC висловив упевненість, що мисливиці – надія всієї мисливської спільноти на те, що полювання буде існувати й далі, адже саме вони – прекрасні вчителі для молодого покоління в питаннях необхідності поважати природу, зокрема й полювання.

А далі чоловіки можуть не читати! Ми у «Всеукраїнському мисливському союзі» повністю підтримуємо ідею об'єднання жінок-мисливців! Тому заснували «Жіночу лігу», завдання якої – об'єднати жінок, які вже мають посвідчення мисливця або ж симпатизують полюванню, але ще коливаються у своєму виборі щодо вступу в лави мисливців. Мета цього об'єднання – надати можливість обмінюватися досвідом і спілкуватися з однодумцями, популяризувати полювання серед жіночого населення. Можливо, ви виросли в сімʼї мисливців, захоплюєтеся собаківництвом або ж стрільбою, але ще не зважилися вступити в лави мисливців. Ми запрошуємо вас приєднатися до «Жіночої ліги» і пізнати захопливий світ полювання, який поєднує в собі спілкування із природою й колективом однодумців, можливість мати на столі екологічно чисте м'ясо й зробити свій практичний внесок у збереження біорозмаїття. Давайте допоможемо чоловікам зберегти культуру полювання й поширити її серед широких мас! Крім того, не забувайте, ставши мисливцем, ви матимете можливість більше часу проводити із чоловіком, у колі справжніх чоловіків!