Запитували – відповідаємо

В*ячеслав Артеменко

Березень, 2019 рік

До редакції звернувся читач із проханням відповісти на низку запитань про його рушницю Browning Phoenix Gold 12/76. Дякуємо шановному читачеві за таку високу оцінку праці наших авторів, будемо старатися й надалі давати нашим читачам найкраще. Тож відповідаємо.

«Що означає 2¾ - 3 дюйми?» Ваша рушниця має калібр 12 із патронником 3 або 2 ¾ цалі (рос. дюйма), у метричних розмірах це 76 мм. З неї можна стріляти набоями 12 калібру з гільзою завдовжки до 76 мм (також і класичними – 70 мм). Нагадаємо, що в балістиці/споряджанні набоїв дюймові розміри на метричні не переводять, вони подані в тексті лише для інформації, щоб наочніше уявити такий розмір.

Напис Back-Bore technology означає ствол збільшеного діаметра – розточений. Номінальний калібр 12 за американським стандартом SAAMI має діаметр каналу ствола 0,725"+ 0,020" (18,415+0,508 мм). За технологією Back-Bore діаметр каналу ствола 12 калібру було збільшено номінально до .742 (18,846 мм). Себто він лишається в межах номінального 12 за американським стандартом. Виробничі допуски для стволів Back-Bore виробництва «Браунінг» становлять +/-.003 від номіналу .741 (18,81 +/- 0,0762 мм). Фактичний діаметр виміряних стволів рушниць Браунінг Гольд дещо різниться між собою через виробничі допуски, зокрема, тому що канал ствола покривають твердим хромом. Є стволи діаметром .740 +/- (18,796 мм), від .739 (18,77 мм) до .741 (18,82 мм). Незалежна перевірка двох рушниць Browning Golds, однієї Browning Cynergy, двох Browning Maxus засвідчила, що виміряний калібр у них наближається до .741.

Перед тим фірма «Браунінг» виробляла модель «Гольд» також зі стволами стандартного діаметра .725 (18,41 мм). Порівняно з таким стволом площа перерізу розточеного ствола .741 зросла на 4,5%. За даними виробника, це було зроблено, щоб зменшити тертя снаряду, його контейнера, об стінки ствола та збільшити його початкову швидкість. Фактично такі цівки пристосовані для стрільби сталевим шротом, щоб дещо скинути тиск у каналі ствола під час пострілу. Новий ствол має також подовжений перехідний конус – Vector Pro – завдовжки 2,5 цалі (63,5 мм). Із конусністю переходу в 0,7 град. такий конус пристосований до діаметра ствола .742. Це рішення теж є наслідком переходу на сталевий шріт.

Напис Invector Plus означає застосування в цьому стволі змінних чоків саме під ствол збільшеного діаметра та сталевий шріт. Такі чоки мають подовжену перехідну частину до звуження. За рекламою виробника, таке рішення має попередити прорив порохових газів між ствольною трубкою та чоком.

«Чи можна стріляти кулями з моєї рушниці?» Так, за роз’ясненням виробника, ви можете стріляти кулями зі ствола Back-Bore. У США для такого стріляння з Браунінг Гольд, як правило, встановлюють змінний чок IC (ви його в листі записали як ¼ IMP Cyl.). За даними відстрілів споживачів, ті радять, зокрема, такі набої та спорядження: Remington Shotshells Slugger кал.12/70 з кулею Фостера масою 28,4 грами/1 унція (є в продажу в мережі «Ібіс» 33,5 грн за набій, або B&P (Baschieri & Pellagri) BIG GAME PALLA THRILL SHOCK із кулею вагою 32 г, чи Fiocchi High Velocity Ammunition 12 Gauge 2-3/4" Aero Rifled Slug з кулею вагою 28,4 грами/1 унція.

«На яких полюваннях доцільно користуватися насадками (чоками) ¾ IMP MOD, ¼ IMP Cyl., Full?» Чоки Invector Plus мають такі діаметри в звуженні (з допуском + - .0015 дм): Turkey – .697, X-Full – .697, Full – .708/17,98 мм (в читача – Full), Improved Modifided – .720 (читач описав як ¾ IMP MOD), Modifided – .728 (читач описав його як «напівчок»), Improved Cylinder – .737 (читач описав як ¼ IMP Cyl.), Skeet – .740, Cylinder – .754, Bore – .742. Для порівняння можна сказати, що старі чоки Браунінг - Invector мали дещо інші розміри і вони не взаємозамінні з новими – Invector Plus.

Позначки на чоках мають таку систему: Full – одна риска, Improved Modifided – дві риски, Modifided – три риски, Improved Cylinder – чотири риски, Skeet – п’ять рисок, Cylinder – без рисок.

Зараз майже всі стріляють набоями у пластикових контейнерах. Через це діаметр звуження фактично збільшується на товщину стінок контейнера – до .013 дм/0,3 мм. Тому, наприклад, чок Improved Cylinder – .737 на 35 м дає покриття більше, ніж можна було очікувати від нього.

Як «універсальне» часто рекламують звуження Modifided – .728. За даними фірми «Браунінг», залежно від спорядження набою покриття на відстані 40 ярдів/35 м становить від 35 до 65%. Це доволі точне та чесне визначення. У разі використання бюджетних чоків та дешевих набоїв покриття від пострілу до пострілу може відрізнятися до 20-30%. У разі використання якісних звужень та набоїв ця різниця зменшується до 10%. Покриття 55-60% відповідає очікуванням більшості сучасних стрільців.

Коли розглянути приклад якісного набою (B & P MB Long Range) із нікельованим свинцевим шротом №5, вага снаряду 1,25 унції/35,5 г, приблизно 190 шротин, призначеного для полювання на фазанів, зокрема на більших відстанях – 40-44 ярди (36-40 м), то американці використовують звуження від Improved Cylinde до Full. Стрілецькі якості в людей дуже різні, також стрільці користуються різними набоями, тому не можна радити якийсь певний розмір звуження без проби. Бажано спробувати свою рушницю з різними звуженнями та набоями на відстані 35 м по аркушах паперу розміром 1х1 м із ціллю розміром птаха/зайця. Це дасть вам уявлення, скільки шротин накриває ціль та лягає поруч, також – про можливі похибки у вімірюванні до цілі.

Слід сказати, що чоки Invector Plus, як і Invector мають репутацію економічних, їх виробляють підрядники фірми «Браунінг». У більшості випадків якість цих чоків цілком задовільна. Коли стрілець бажає покращити бій своєї недешевої рушниці, він може пошукати змінні чоки вищої якості. До Браунінгів часто рекламують змінні чоки Trulock. Їх виробляють із прутка нержавіючої сталі 17/4 на станках із ЧПУ, їх позначено точним діаметром звуження.

«Чи можна тримати півавтоматичну рушницю зібраною в сейфі? Від товаришів чув, що не всю півавтоматичну зброю можна тримати зібраною через усадку пружин». У настанові фірми «Браунінг» нічого не написано щодо рекомендованого порядку зберігання рушниці – зібраною чи розібраною. Сучасний півавтомат витримує років п’ять – за досвідом, без значної усадки пружин. За досвідом експлуатації Browning Gold, він же Winchester Super X2 – показав себе надійною зброєю. Єдине, що в ньому беруться «поліпшувати», це тугий спуск та дульні насадки.