Сигналізатор для донки

Григорій Башук

Квітень, 2019 рік

Для сигналізації клювання риби на приманку в донках використовують пристрої різних конструкцій. Найвідоміший із них – дзвіночок. Сигналізатори виготовляють також із гільз мисливських набоїв, використовують навіть прищепки для білизни, також є конструкції електричних сигналізаторів.

В усіх сигналізаторах звуковий або світловий сигнал має свідчити про рух волосіні в певному напрямку й обов'язково внаслідок її розтягування. У класичних конструкціях донок волосінь від вудлища або спеціального держака натягується майже паралельно до поверхні берега і плавно входить у воду. Сигналізатори чіпляють між кільцями вудлища або на волосіні відразу біля кінця вудлища. Для цього можуть використовувати прищепку для білизни, радіотехнічний крокодильчик або кусочок гуми з прорізом приблизно 5 мм. Останній найефективніший, тому що в разі різкого витягування волосіні з води він ударяється в перше кільце на кінці вудлища, відпадає і не заважає подальшому змотуванню волосіні. Якщо на такій гумці висить дзвіночок, то під час руху волосіні вгору-вниз дзвіночок не дзвенить. І якщо рибалка не спостерігає за дзвіночком у момент клювання, то цей момент може бути ним пропущений. Щоб усунути цю ваду й щоб дзвіночок гарантовано задзвенів, необхідно, щоб він завжди рухався з боку в бік.

Усіх цих вад позбавлений сигналізатор запропонованої конструкції. Це окремий від донки механічний пристрій, одна з деталей якого тільки торкається волосіні донки. Під час змотування волосіні деталь ковзає по ній або відпадає вбік і не заважає жодним маніпуляціям із донкою. Сигналізатор встановлюють, коли вже донку закинуто у воду і вона в нормальному робочому положенні. Сигналізатор показано на малюнку 1, на малюнку 2 показано частина перерізу по А-А.

Сигналізатор зібрано на дротині 1 із нержавіючої сталі діаметром 3-4 мм, яку застромляють у берег водойми. Щоб уникнути обертання сигналізатора навколо власної осі кінець дротини 1 має зигзагоподібну форму. На верхнє коліно дротини 1 надіта спіралеподібною частиною дротина 2, яку зафіксовано на коліні кембриками 3. На верхній кінець дротини 2 надіто шматочок легкої пористої гуми 4, у який паралельно дротині 2 введено дротину 5. Шматочків гуми може бути два. Дротина 5 торкається волосіні донки 6. На нижній кінець дротини 2 надітий важок (тягарець) 7, який кріпиться на дротині, наприклад, гвинтом-фіксатором. Нижній кінець дротини 2 відігнутий від уявної вертикальної осі на кут не менше ніж 30 градусів. На нижнє коліно дротини 1 надіта аналогічна дротині 2 дротина 8, яка також зафіксована на своєму місці кембриками 9. Дротини 2, 5 і 8 виготовлені також із нержавіючої сталі і мають діаметр менш ніж 1 мм, але що менший діаметр, то краще. Верхній кінець дротини 8 вигнуто горизонтально так, що може зачепитись за нижній кінець дротини 2. До нижнього кінця дротини 8 не жорстко прикріплено дзвіночок 10. Спосіб кріплення значення немає. Нижній кінець дротини 8 можна виготовити у вигляді петлі і зачепити за неї дзвіночок 10, а можна дзвіночок підвісити на відрізку синтетичної нитки.

Отже, завдяки противазі важка 7 дротина 5 притиснута до волосіні 6. Під час руху волосіні 6 вгору в момент клювання дротина 5 виходить із зачеплення з волосінню 6 і разом із дротиною 2 робить рух навколо осі верхнього коліна дротини 1. Водночас нижній кінець дротини 2 зачіплює верхній кінець дротини 8 і різко й короткочасно повертає її навколо осі нижнього коліна дротини 1. Дзвіночок 10 водночас ворушиться і дзвенить.

Відстань від кінця дротини 5 до волосіні 6 можна регулювати, пересуваючи дротини 2 і 5 у шматочку гуми 4. Усе залежить від того, якої чутливості сигналізатор хоче добитися рибалка. Якщо ця відстань надто мала, то сигналізатор може спрацювати, якщо волосінь ворухнеться від пориву вітру або хвилі на воді. Після спрацювання сигналізатор витягують із ґрунту (не обов'язково) і, перевівши деталі у вихідне положення, встановлюють сигналізатор знову в робоче положення.

Регулюють сумарну довжину дротин 5 і 2 так, щоб вона не перевищувала приблизно 200 мм. Швидкодія сигналізатора залежить також від ваги важка 7. Що більша вага важка 7, то швидше задзвенить дзвоник після сповзання дротини 5 з волосіні 6.