Собака – не проблема, але здатен допомогти вирішити ваші проблеми

Уляна Яненко

Травень, 2019 рік

Собаки дуже різні: домашні, безпритульні, дикі, породисті й ні, довгошерсті, коротко- і жорсткошерсті. Службові, мисливські, декоративні. Яких тільки класифікацій не придумали люди для цих створінь. А якщо додати ще й домашні прізвиська (лизунчик, хитрюга, кутасик тощо), то взагалі вимальовується різнобарвна яскрава картина нашої прихильності до собак.

Із дитинства захоплювалася мужністю, відданістю та красою різних представників собачого роду. А кращих друзів та психологів для людини й не знайти. Однак, щоб зробити перший крок, а саме придбати пса, часто стає боязно. Тут ще й мама (тато, старші родичі) відмовляють, мовляв: місця немає, бруд, шерсть, витрати. Воно-то так, але, повірте, якщо все правильно організувати, то та ж мама першою буде підкорена чарами малого цуценяти. Місця воно багато не займає. Скільки б метражів у вас не було, собака все одно буде там, де й ви. Звичайно, у приватному будинку із садом, де можливий варіант із вольєром, - ідеальне місце для собаки, особливо для його міцного фізіологічного стану. Але якщо немає такої можливості, то для тварини це не проблема, а лише психологічний бар’єр власника, що дуже просто вирішується тривалими прогулянками, заняттями й доглядом за улюбленцем. Мені траплялися цікаві знайомства з кудлатими довгожителями із «хрущовки». Тому немає великої різниці, де живе собака – у квартирі чи окремому приватному будинку, головне – як.

Бруд та шерсть (мамині аргументи проти придбання собаки) своєчасно прибираються. Також із появою цуценяти прибирається не тільки це, а й речі, що погано лежать: олівці, ручки, шкарпетки, підручники, взуття тощо. От і позитив – новий мешканець привчає всіх до чистоти!

Ще один пункт заперечення – витрати. Повірте, значні витрати чекають лише на період зростання собаки. Це годівля, ветеринарні процедури: огляди, щеплення та оброблення від кліщів, дресура, а також сліди «несвоєчасного» прибирання. Такі дії повинні плануватися заздалегідь. Після досягнення собакою року фінансові затрати скоротяться. Залишиться тільки пожиттєва дресура (за потребою), одно- чи дворазова годівля в день, оброблення від кліщів та глистів, один раз на шість місяців ветеринарний огляд із здаванням загального аналізу крові. Моя вам порада: за можливості зробіть банківську картку, куди ви будете періодично нараховувати гроші на потреби собаки, особливо ветеринарні, бо в житті трапляється різне.

Згодом ви матимете надійного товариша, психолога та компаньйона на довгі роки. Переглядаючи інформаційну стрічку, можу вас запевнити в цьому.

Ось наведу статистику щодо реєстрованих домашніх собак.

Австралія. Наразі понад 63% австралійських домогосподарств має домашніх тварин, із яких собаки становлять 40%.

У США 42,5 тис. сімей утримують одного або кілька собак, загалом їх у країні понад 73 млн. Населення Штатів витрачає більш ніж 40 млрд дол. на рік на харчі для собак.

У Канаді зареєстровано приблизно 6 млн домашніх собак.

У Західній Європі нараховують приблизно 43 млн домашніх собак. У Франції – 8,8 млн; Італії та Польщі по 7,5 млн, Великобританії – 6,8 млн.

Дані Латинської Америки не такі значні. У Бразилії – 30 млн; Аргентині – 6,5 млн; Колумбії – 5 млн. Зазначу, що в цих регіонах досить багато безпритульних собак, які не мають реєстрації.

У Китаї приблизно 110 млн домашніх собак. Натомість в Індії дуже гостро стоїть проблема безпритульних собак. Приблизно 32 млн домашніх собак та понад 20 млн «безхатченків». У Японії домашні собаки строго пораховані та зареєстровані – 9,5 млн. У ПАР – 9 млн свійських собак. Офіційних даних щодо інших країн не маємо.

Учені Канади, Австралії, Чехії та США пишуть про такі переваги утримання собаки: власники тварин рідше навідують лікарів і вживають менше ліків, швидше відновлюються після хірургічних операцій, мають нижчий холестерин і рівень кров'яного тиску, краще долають стрес, менше ризикують померти від серцевого нападу.

Якщо в собаки виявили онкозахворювання, то перевірку проходить уся сім’я, що утримує її. Уже доведено, що збудник цієї хвороби аналогічний у людини та пса. І цілком можливо, що хтось із родини є носієм. Через те, що захворювання має хронічний, не виявлений перебіг, діагностувати на ранніх стадіях захворювання фактично неможливо. Проте, якщо трапилося діагностували таку хворобу в собаки, то він стає сигнальним маркером для перевірки здоров’я ближніх.

Спеціально навчених собак на регулярній основі приводять у будинки для літніх та лікарні, а також до дітей-аутистів чи з іншими відхиленнями. Програма має успіх. Дослідники дійшли висновку, що домашні тварини мають позитивний вплив на літніх людей, навіть затримують процес старіння унаслідок підвищення рівня їхньої активності, а в дітей розвивають відчуття захищеності, комфорту та інтерес до життя.

Загалом завдяки збільшенню фізичних вправ і спілкуванню з тваринами люди стають менш напруженими, більш зібраними, мають більше інтересу до життя. У них фіксують зменшення депресії, зокрема від посттравматичного стресового розладу, зниження відчуття самотності, зменшення агресивної поведінки. З’являється бажання спілкуватися і посміхатися, зростає оптимізм та впевненість, концентрується увага.

Собаки не єдині тварини, знамениті своїми терапевтичними якостями. Але, на відміну від котів, коней, дельфінів, декоративних свиней та інших тварин, собак використовують найчастіше. Дослідження показали, що контакт із твариною-терапевтом допомагає поліпшити фізичний, розумовий, емоційний і соціальний стан людини, що, зі свого боку, допомагає швидше відновитися після лікування або стресу. Також одна з популярних програм із залученням собак розрахована на поліпшення навичок читання і збільшення словникового запасу у дітей. Собаку приводять до школи, щоб діти читали йому вголос. Вважається, що діти з поганими навичками читання можуть соромитися товаришів, а поряд із собакою вони здатні розслабитися і сконцентруватися на завданні.

Уже п’ятий рік тривають бої на сході України. Так само, як і всюди у світі, солдатам складно пристосуватися до рутини мирного життя після повернення з війни. Чому б не взяти за приклад досвід американців, які успішно практикують собакотерапію, навчаючи та поширюючи собак серед ветеранів війни? Лише минулого року організація Veteran’s K-9 Solutions передала 36 підготованих собак-терапевтів армійським ветеранам. Ця організація займається тим, що рятує собак із притулків і дресирує/навчає їх на терапевтів, оскільки у Сполучених Штатах є багато людей, які після повернення з армії спеціально беруть собі терапевтичних собак, щоб ті допомогли їм повернутися до мирного цивільного життя.

Тож, шановне панство власники собак, вважайте, що вам пощастило мати вдома хвостатого терапевта, який допоможе здолати нудьгу, депресію, надмірну вагу, високий артеріальний тиск, поганий настрій, навіть стрес.

Бувайте здорові!