Запитували – відповідаємо

Володимир Яковлєв, Громадська спілка «Всеукраїнська асоціація мисливців та користувачів мисливських

Вересень, 2019 рік

До редакції звернулися мисливці Чернігівщини із запитанням щодо порядку полювання у мисливських угіддях Бахмацької та Талалаївської районних організацій УТМР. Як вони повідомляють, «усі минулі роки існували окремі Бахмацьке та Талалаївське ТМР, і вони брали дві відстрільні картки, оскільки межа проходить за околицею наших сіл. Але у зв’язку з територіальними реорганізаціями настали зміни. Було створено єдине, об’єднане товариство мисливців та рибалок, куди входять Бахмацький і Талалаївський райони, – Бахмацьке ТМР. На території Бахмацького в межах територіальної реформи створено Батуринську територіальну громаду, яка теж входить у спільне мисливське товариство. Чи є законним і правильним, коли мисливці двох районів платять щорічні єдині внески у спільне Бахмацьке мисливське товариство, але мусять брати дві відстрільні картки двічі на рік – на пернату дичину та хутрового звіра – окремо на Бахмацький, окремо на Талалаївський район, який, повторюю, входить у єдине товариство. Якщо надалі з’являться інші об’єднані територіальні громади, відстрільних карток потрібно брати 3-4-5?.. Хоч і спільне ТМР?».

Відразу зазначу, що «територіальна реформа», принаймні поки що, не вплинула на межі раніше створених мисливських угідь, тому Бахмацька територіальна громада не вплинула своїм створенням на вирішення питання, яке ми розглянемо.

Щодо цього питання вдалося переговорити з головним мисливствознавцем Чернігівської обласної організації УТМР Дудком Олегом Васильовичем, який повідомив, що ще наприкінці 90-х років минулого сторіччя на вказаних територіях було створено Бахмацьке мисливсько-рибальське підприємство при Чернігівській обласній організації УТМР. І ще раніше діяли й діють зараз дві районні організації УТМР: Бахмацька й Талалаївська. Члени УТМР цих районів перебувають на обліку чи у Бахмацькій, чи у Талалаївській районній організації УТМР, де й сплачують щорічні членські внески.

Як має бути відомо мисливцям, які отримали після складання іспитів посвідчення мисливця, дозволи на добування мисливських тварин, наприклад, відстрільні картки на добування пернатої дичини чи хутрового звіра – реалізовують користувачі мисливських угідь. Здавалося б, обидва вказані райони входять у єдине Бахмацьке мисливсько-рибальське підприємство. Але рішенням керівництва, яке його створювало, підприємство має два відділення: Бахмацьке й Талалаївське. І кожне з них реалізує відстрільні картки на угіддя своїх відділень.

Пов’язано це з необхідністю враховувати пропускну спроможність тих чи інших ділянок мисливських угідь на підставі вимог ч. 3 ст. 27 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» (далі – Закон), яка звучить так: «Користувачі мисливських угідь встановлюють за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового та мисливського господарства, та обласними… міськими державними адміністраціями пропускну спроможність мисливських угідь». Та й ч. 8 ст. 17 Закону встановлює, що «ліцензії та відстрільні картки видаються мисливцям із зазначенням у них терміну та місця здійснення полювання з урахуванням лімітів добування мисливських тварин та пропускної  спроможності мисливських угідь», а ч. 2 ст. 30 Закону зобов’язує користувачів мисливських угідь «визначати пропускну спроможність мисливських угідь» і «не допускати до полювання мисливців у кількості, що перевищує пропускну спроможність мисливських угідь».

До речі, якщо наші читачі правильно сформулювали своє запитання, то вони й раніше сплачували в одному місці щорічні членські внески, а відстрільні картки брали на окремі райони різні.

Наприкінці хочу додати, що Бахмацьке мисливсько-рибальське підприємство створено Чернігівською обласною організацією УТМР, членами якої є наші читачі, і керівників обласної організації обирали саме члени цієї організації, тому пропонувати внесення якихось внутрішніх змін у діяльність організації, членами якої вони є, останні мають повне право.

Окрім того, головний мисливствознавець Чернігівської обласної організації УТМР О. Дудко люб’язно надав номер свого мобільного телефона для оперативного вирішення якихось питань на місці: 096-7888983, а також надав телефон директора Бахмацького мисливсько-рибальського підприємства – Іванька Олександра Петровича – 096-6882050.

Ні пуху, ні пера всім законослухняним мисливцям!