VI Всеукраїеська виставка мисливських собак. Ринг дратгаарів

Володимир Грановський

Вересень, 2019 рік

Проведення з трирічною періодичністю Національних виставок мисливських собак в Україні надає відмінну можливість як експертам, що відповідають за племінну роботу з тією чи іншою породою, так і заводчикам проводити ретельний аналіз результатів племінної роботи, на підставі якого вносити відповідні корективи в плани племінної роботи з породою. Спробуємо і ми на основі результатів останньої Всеукраїнської виставки мисливських собак розібратися зі станом породи німецький дратгаар в Україні.

Почнемо з аналізу статистичних даних, а саме: кількості експонентів, що брали участь, їхньої якості – на підставі аналізу отриманих екстер'єрних оцінок і результатів бонітування (може, комусь бонітування й не подобається, але це об'єктивний показник, що характеризує рівень екстер'єру та робочих якостей мисливського собаки, який підтвердив свою актуальність і сьогодні багаторічною практикою). Отже, всього у двох рингах німецького дратгаара на VI Всеукраїнській виставці мисливських собак узяло участь 130 експонентів, зокрема 4 сучки-юніора (судили: ринг псів – експерт Нац. кат. Грановський В.К., асистент – експерт 1 кат. Козак С., ринг сук – експерт Республіканської кат. Турок А.З., Білорусь, асистент – експерт 1 кат. Наумов Н.І.).

Ці цифри ні про що не говорять для непосвячених, якщо не порівняти їх із показниками попередніх виставок і не порівняти із собаками інших порід лягавих собак, що брали участь у виставці. Собаки породи німецький дратгаар (далі НД), починаючи з III Всеукраїнської виставки, стають лідерами за кількістю учасників у групі лягавих собак і посідають за чисельністю абсолютно друге місце серед усіх порід мисливських собак (уже друга виставка поспіль), поступаючись першістю лише собакам породи західно-сибірська лайка. Це, безумовно, свідчить про зростання інтересу вітчизняних мисливців до цієї породи, чому, звичайно ж, сприяє різнобічність робочих якостей собак цієї породи.

Очевидно, доречною буде й інформація про виступи собак породи німецький дратгаар на змаганнях національного, регіонального та обласного рівнів. Якщо на чемпіонатах національного рівня з невеликою перевагою домінують представники породи НКЛ, то беручи до уваги регіональні й обласні чемпіонати, безперечними лідерами є собаки породи НЖЛ. Так, за результатами проведених чемпіонатів усіх рівнів у 2018 році, у яких взяло участь 730 собак, кількісно і якісно домінують представники породи НЖЛ – 273 особини (37,7% від загальної чисельності та 62,6% дипломовано), другими йдуть представники породи НКЛ – 257 собак (34,6% від загальної чисельності і 53% дипломовано), третіми за чисельністю є представники породи а. пойнтер – 69 собак (9,4% від загальної чисельності із 45% дипломів), далі йдуть представники еп. бретонів – 63 особини (8,6% від загальної чисельності із 66,6% дипломованих собак), наступні за чисельністю а. сетери – 23 собаки (3,15% від загальної чисельності із 61% дипломованих) й останні в рейтингу представники ірландських сеттерів – 21 собака (2,8% від загальної чисельності і дипломовано 62%). Інші породи були представлені одиничними екземплярами.

Аналіз даних свідчить про зростання частки континентальних лягавих, які беруть участь у кінологічних заходах національного рівня. Безумовно, представлений інформаційний матеріал буде неповним, якщо не навести даних про кількість німецьких дратгаарів, що стоять на обліку у федерації. За даними відділу обліку виконавчої дирекції ФМСУ на 01.01. 2019 р. (за даними, представленим відділеннями) кількість НД становить приблизно 4000 особин. Приблизно така сама кількість стоїть на обліку у ФМСУ і курцгаарів. Отже, група континентальних лягавих за чисельністю поступається лише групі лайок. Системна робота із групою порід лягавих у межах ФМСУ ведеться комісією із групи лягавих собак при кінологічній раді федерації, а безпосередньо з породою німецький дратгаар – Регіональним клубом породи НД, який є членом Всесвітнього клубу німецький дратгаар. (Для довідки: в жовтні 2018 року президент Всесвітнього клубу німецький дратгаар пан Крістов Геймес у межах 85 Гегевальду урочисто вручив президенту Регіонального клубу породи німецький дратгаар Наумову Н.І. сертифікат, що підтверджує приймання у 2009 році Регіонального клубу у Всесвітній клуб породи НД).

Наведені інформаційні матеріали дають загалом уявлення про досягнення породи НД на кінологічних заходах, які проводяться ФМСУ останніми роками, як на заходах національного, так і регіонального рівня. Драти стали однією з найпопулярніших порід у країні. Але треба пам'ятати – мода мінлива. Від правильної роботи з породою залежатиме її подальша популярність у мисливському середовищі.

Як уже було зазначено вище, на VI Всеукраїнській виставці мисливських собак узяло участь 130 собак породи НД: 60 псів і 70 сук. Могло бути й більше учасників, якби наші колеги із КСУ також узяли участь у цьому заході (як мінімум могло б брати участь додатково до 30 собак, водночас багато власників дратгаарів із КСУ були на виставці як глядачі). Відомче роз'єднання явно не йде на користь породі. Вплинула на участь у виставці й погода – 22 червня 2019 року було встановлено абсолютний температурний рекорд за всі роки метеоспостережень – 34,7%, що не могло не ускладнити проведення експертизи собак. Погода змушувала у швидкому темпі, але не на шкоду якості, проводити експертизу собак і змусила скоротити опис собак, також привела до того, що незначна частина експонентів, що записалися на виставку, не ризикнула на ній з'явитися.

Із представленого на виставці поголів'я 82,5% собак були бонітовані (для порівняння – на V виставці цей показник становив 72,5%), водночас у старшій в.гр. цей показник становив 100% (на V виставці – 97,5% собак), у середній – 75% (V виставка – 78,7%), у молодшій – 68% (V виставка – 37,5%). Клас «еліта» був представлений 16 собаками (V виставка – 10 собаками), I клас – 23 (V виставка – 29), ІІ клас – 65 (V виставка – 51 собака). Оцінки «відмінно» одержало 43,6% (V виставка – 23,4%), «дуже добре» - 42,8% (V виставка – 61,5%). Загалом оцінки «відмінно» й «дуже добре» одержало 86,5% (V виставка – 84,6%). Гідний результат. Порівняно з минулою виставкою бачимо тенденцію до зростання показників.

А якщо ж подивитися на якість представленого на виставці поголів'я очима «досвідченого» глядача, то, безумовно, впадає в очі загалом високий екстер'єрний рівень дратгаарів. На виставках було представлено багато собак дійсно високого екстер'єрного рівня: насамперед більшість дратгаарів мала дуже породні голови (з чого й починається порода), правильну будову й волосяний покрив. Практично не було «пухнастиків», піднятих на ногах, вузькомордих собак, що досить часто траплялося на попередніх виставках, мабуть, за винятком V виставки. Усе це результат цілеспрямованої племінної роботи, що проводиться як у ФМСУ, так і нашими колегами із КСУ, де акцент у племінній роботі з породою робиться на використанні як привізного племінного матеріалу високої якості, так і нащадків від цих привізних собак. У цьому зв'язку не можна не згадати таких заводчиків як В. Леонтьєва, А. Тищенка, М. Мірошникова, В. Алімова й низки інших, які багато зробили для високого рівня породи. Не можна не наголосити й на внеску С. Н. Сіроштана, який разом з А.Н. Тищенком були зачинателями цього руху. Як засвідчує аналіз племінного поголів'я від виставки до виставки, екстер'єрний рівень собак поліпшувався в міру збільшення використання у племінній роботі кількості висококласних собак, що представляють відомі німецькі розплідники. Так, у становленні поголів'я дратгаарів, учасників І виставки, брало участь всього лише 25% привізних псів і 5,4% сук, на VI виставці таких собак уже стало, відповідно, 71,4% (із 70 використовуваних у в’язках) і 62% (із 80 використовуваних у в’язках).

Представлене на виставці поголів'я належить переважно до відомих племінних розплідників Німеччини та їх похідної у Чехії, Італії та Словаччині. Це насамперед такі розплідники як Liether-Moor (представлений найширше через «Луча», вл. А. Тищенко і його численних нащадків (Enzio, вл. Онищенка А., Von Der Frein Kante Best Shot, вл. Сотника Ю.) меншою мірою від Ivan II, вл. Пономарьова, Max II; Fuchsberg (через «Кайо», вл. Леонтьєва та його численних нащадків, «Тома», вл. Мірошникова і його численних нащадків); Breitenthal (через «Буша», вл. Кучера), Bockenhagen (через Immo, вл. Мірошникова і його нащадків, зокрема Cuno von Jegerwelt вл. Мазепи, «Ромео» Хаустова і його нащадків); Sclossturm (через «Уфо», вл. Зайченка і його нащадків), Inzelham (через «Люмпа» Тищенка і його численних нащадків, зокрема «Алекса», вл. Алімова); представники цих розплідників найширше представлені в Україні. Що стосується інших відомих німецьких розплідників, таких як Jura-Grund, Dachswiese, Bandorfer-Forst, то вони представлені у країні одним, у кращому разі двома представниками. Це розширює можливості під час проведення племінної роботи з породою з використанням міжлінійного розведення поряд із лінійним.

Що стосується вітчизняних плідників, то практично більшість із них несе в собі також привізні крові, як мінімум на 50 і більше відсотків, переважно через «Люмпа» Тищенка, «Чилі» Сіроштана, «Іво Дропія Лука» Буглини, що також розширює варіанти племінної роботи з породою, але за умови використання собак по-справжньому гідного екстер'єрного рівня й робочих якостей. Тож названі представники відомих розплідників цілком у змозі продовжити вже в Україні ці заводські лінії.

Слід підкреслити й той факт, що в системі ФМСУ діють правила випробувань для групи порід лягавих собак на будь-який смак, а саме: від традиційної «стобалки» – мисливських правил з елементами спорту, максимально наближених до полювання по птаху зі стійкою; комплексні правила випробувань континентальних лягавих (передбачають випробування собак у полі по птаху зі стійкою, роботу на воді по водоплавній дичині і волок хутрової (на змаганнях) або пернатої (на випробуваннях) дичини. Ці правила схожі на німецькі HZP, тільки більш посилені вимоги у розділі «робота в полі» і під час бонітування вони рівноцінні зі «стобалкою». Крім цього, діють численні правила випробувань мисливських собак по кров'яному сліду, по копитних у вольєрі тощо. Тож дратгаари, як і представники інших порід континентальних лягавих, дістали широкі можливості повною мірою виявити свої високі природні робочі якості. І більшість дратгааристів з успіхом цим скористалася на цій виставці, оскільки результати цих випробувань (змагань), здобуті як в Україні, так і за кордоном, враховуються у комплексній оцінці на виставках в системі ФМСУ.

Тож іще раз повторююсь – вибір у власників собак досить широкий, сьогодні є де виявити собаці свої таланти, а власнику – свої навички натаскувача. Бонітування дає змогу це зробити.

За чинними традиціями написання таких матеріалів необхідно зробити короткий аналіз племінної цінності представленого на виставці поголів'я. Перераховувати всіх у межах журнальної статті неможливо, тому зупинюся тільки на тих собаках, які найширше представлені своїм потомством, а саме:

1. «Кайо», вл. Леонтьєв – представлений 23 нащадками від в'язок із 12 суками, з яких 10 німецького походження (4 належать його розпліднику), інші 12 сук вітчизняного розведення; оцінки «відмінно» отримало 10 собак, «дуже добре» - 8, «добре» - 9 (суки м.в.гр.); загалом гідний результат.

2. «Том», вл. Мірошников – представлений 6 нащадками від 5 в'язок; 4 оцінки «відмінно», 2 - «дуже добре»; приємно наголосити на тому факті, що його нащадки загалом відзначилися у своїх рингах.

3. «Луч», вл.Тищенко - представлений 5 нащадками від в'язок з 4 суками; оцінки: 2 - «відмінно», 2 - «дуже добре» і 1 - «добре» (всі м.в.гр.), водночас слід зазначити, що його нащадки ходили в голівці своїх рингів.

 Крім названих плідників, мали гідний вигляд нащадки «Ромео-Патріка», вл. Хаустова, «Алекса», вл. Алімова, «Буша», вл. Кучера, «Куно», вл. Мазепи, Enzio, вл. Онищенка, «УФО», вл. Зайченка, «Анді», вл. Голика. Сюди, за ідеєю, необхідно зарахувати й перспективних молодих псів, але вибачте, в межах статті всіх не перерахуєш. Ці собаки й робитимуть «погоду» найближчим часом у породі в різному поєднанні з наявним поголів'ям, яке також відповідає високому екстер'єрному рівню. Повторю, в межах статті неможливо перерахувати найперспективніших племінних сук, щоб когось не образити.

 Правила жанру вимагають назвати чемпіонів цієї виставки, ними стали: «Кайо», вл. Леонтьєв і «Грейсі-Джессі», вл. Курбанов. Найкращим представником породи стала «Єва» Малушка.

 На завершення хочу всім побажати успіхів незалежно від відомчої належності (адже всі ми робимо одну справу).