Кубок Хантера ІІІ

Роман Суховецький

Січень, 2020 рік

Здається, тільки недавно заносив у дім маленький клубок щастя, котрий, ніби вчора, гриз ніжку стола та мірявся силами із сусідським котом на грізне ім’я Шер-Хан. А сьогодні цей гідний представник собачого роду вперше віддав голос по сліду. Нехай не зайця, а козуль, які лежали у верболозі над Збручем. А вже завтра… завтра буде перше полювання з НИМ. Будуть перші трофеї, перші гони, перша гордість, перші перемоги. Обов’язково будуть! Адже колись давно було закладено фундамент, іде велике будівництво, яке переросте у величну породу в собачому світі серед добрих десятків порід гончаків. Ім’я йому – український карпатський гончак.

Як годиться, під час будь-якого будівництва, коли вибудовується ще один рівень, варто озирнутися, чи все йде згідно із проєктом, перевірити надійність конструкції, оглянути новий матеріал, що має йти в роботу для досягнення нових висот. І коли роботу зроблено – варто рухатися далі, виправляючи всі вади, що були допущені, з новим коригуванням проєктів, із новими спеціалістами, що не уявляють себе без улюбленої справи, з новими виставленими за висотою планками.

Саме в такому режимі сьогодні можливий розвиток сучасного мисливського собаківництва. Яскравим прикладом цього є стрімкий розвиток континентальних лягавих у світі. Саме Кубок доктора Клемана (ІКР) для курцгаарів та Хегенвальд для дратгаарів є тими заходами, де здійснюють огляд найкращих представників породи та виставляють планку для подальшого будівництва як у робочому, так і в екстер’єрному плані на найближчі два роки.

За таким планом і шанувальники українського карпатського гончака теж почали роботу та започаткували проведення раз на два роки Кубку Хантера. Захід включає в себе три види змагань та виставку. Кубок 2019 р. проводили уже втретє. Місцем його проведення стала франківська земля, територія мисливського господарства «Верховина ДС» (щира подяка керівникам угідь за те, що дозволили провести його та доклали до цього чимало зусиль). Згідно з Положенням про Кубок Хантера – робочі дисципліни можуть змінюватися, але на цьому заході УКГ показували свою роботу по кабану вольєрному (одиночок та пар), борсуку вольєрному та кров’яному сліду. У багатьох виникне запитання: чому не було дисциплін по вільному звірові? Відповідь проста – сьогодні кінологічні організації ніяк не зацікавлені у сприянні реєстрації запропонованих правил випробувань цих представників породи по вільному звірові (заєць, лисиця, козуля та олень), а оскільки більшість власників УКГ не «культивують» довгогонів, то змагатися за правилами довгогонів буде те саме, що наплювати собі в кашу.

Підготовка до заходу почалася заздалегідь, адже хотілося зробити справжнє свято. Слава богу, що було чимало небайдужих людей, які долучилися до цього, зокрема: Зварич С., Романів М., Додонов О., Ступницька І., Галушко О. Без них нічого б не вийшло. Але особливо хотів би подякувати тим «невідомим», хто не заважав.

Отож 4 жовтня відбулося урочисте відкриття Кубку Хантера. Було зареєстровано 30 представників УКГ! Головним експертом, що оцінював роботи по кабану вольєрному та борсуку, був експерт Національної категорії Топачевський К.П. У змаганнях по кабану вольєрному поодинці взяло участь 15 собак. Із них дипломовано 6 (40%). Найкращим молодим дипломованим собакою стала Багіра Зварича С., яка здобула Д-ІІІ при 64 балах. А от Польовим Переможцем став Лорд Салівонова (ведучий Ленько В.) із дипломом ІІ ступеня і 83 балами. Гарна й упевнена робота!

По кабану вольєрному в парі змагалося 6 собак. Найкращою парою з Д-ІІІ стали Лорд Салівонова (ведучий Ленько) та Бойка-Лайма Ленька В.

Загалом, як зауважив Костянтин Петрович: «Роботою собак задоволений. Особливо, якщо врахувати, що виставлялися переважно собаки до двох років, які працювали здебільшого суто на генетиці».

Якою ж була ця робота? Пущені з повідця карпатці активно йшли в пошук. На початку змагань, коли слідів звіра було менше, по сліду віддавали голос. Знаходили кабана, обгавкували, у разі спроби його втечі забігали наперед, пробували щипати, кусати. Тобто все, щоб якщо не стримати, то хоча б стишити хід звіра. А що ще потрібно у справжніх умовах під час колективного загінному полюванні?

По борсуку вольєрному конкуренція теж була неабиякою. Виставляли 15 УКГ. Із них дипломовано лише 3. Борсук виявився міцним горішком, багатьом саме він задавав темп. Тому декотрі собаки зосталися лише з розцінкою, але без диплома. Найкращим молодим дипломованим собакою стала Плакса Мацюка І. з Д-ІІІ із 66 балами. Найкращу роботу по борсуку продемонстрував Бук  Галушка О. із Д-ІІІ і 78 балами.

Результативнішими стали змагання по кров’яному сліду. У них взяло участь 13 УКГ. Експертизу проводив експерт Додонов О.Л., допомагав йому Ногас А.Я. Собаки випробовувалися по сліду кабана 14-19 годин витримки. Дипломовано 8 собак (62%), із них 2 Д-І, 3 Д-ІІ та 3 Д-ІІІ. Найкращим молодим дипломованим собакою став Айк Воловича Є. з дипломом ІІІ ступеня. Чудову роботу продемонстрував Баян Гузара Т. з Д-І. Польовою Чемпіонкою стала Вільха Суховецького Р. із Д-І та розцінкою 80 балів. Дипломів тут могло бути ще більше, якби власники приділили більше уваги цій дисципліні під час тренувань. Адже були й такі, хто досить добре проходив слід, але їх зняли через незадовільне ставлення до добутого звіра.

На третій день заходу була запланована монопородна виставка УКГ. Ще до початку рингів чітко було видно, якими однотипними є молоді собаки. Ех, не марно працюємо! Робота секції УКГ при ХОКМС «Поділля» заслуговує на найвищу похвалу. На урочистому відкритті виставки були випущені в небо білі голуби як символ миру та надії. А надій було багато. У когось на перемогу, а в когось на велике світле майбутнє нашої єдиної національної мисливської породи собак – українського карпатського гончака.

Головним експертом виставки був експерт Національної категорії Ногас А.Я. На експертизу було представлено 23 вихованці. Ринги були цікавими та досить багатими. Особливо приємно було дивитися на собак молодшої вікової групи: високопородні, із правильними головами, гарно розвиненими статями. Хотів би зазначити, що жоден виставлений представник не мав зауважень щодо зубної формули чи прикусу.

Породу вже можна було бачити навіть у рингу «цуциків», де найкращим став Рубін Воловича Є. На рингу вижлеців молодшої вікової групи першим ходив Азур Стасишина І. Дуже домінантний, ладний, я б навіть сказав блискучий представник породи. Серед вижлівок молодшої вікової групи теж була серйозна конкуренція, де перемогу здобула Моллі Сенюка. Ця вижлівка і стала Найкращим представником породи, що вдвічі приємно. У рингах середніх вікових груп першими ходили Циган Димарчука С. та Плакса Мацюка І. За першість досить серйозно змагалися й у старших вікових групах, адже кожен був гідним. Найкращими стали Бук Галушка О. та Вільха Суховецького Р.

Захід добігав кінця. Настав час нагородження. І воно б не було таким яскравим та насиченим, якби не призи, що виставили наші спонсори, а саме генеральний спонсор ТОВ «Українські ветеринарні технології», секція УКГ (інформаційний портал carpathound.com.ua ), Зварич С.

Перше місце в першому племінному класі здобули Лорд Салівонова (ведучий Ленько) та Бойка-Лайма Ленька В. Чемпіоном виставки став ПЧ Бай Симончука Ю.

Переможцем Кубку Хантера ІІІ за підсумками набраних балів став Лорд Салівонова (ведучий Ленько В).

Загалом захід відбувся на досить високому рівні. Були представлені учасники з 8 областей України. Виставлялися та здобули дипломи нащадки лише 4 із 7 наявних родоначальників ліній. Зокрема з 18 здобутих робочих дипломів один диплом (6%) у нащадка Боя Корбила М., 5 дипломів (28%) здобули нащадки ВЧУ Шайтана Данильчука В., Рекса Анопрієнка Є. та ПЧ ВЧ Бая Симончука Ю. по 6 дипломів відповідно, або 33%.

Найкраще на Кубку була представлена в’язка Айрона Новацького А. та Бойки-Лайми Ленька В. 2018 року. Адже всі 6 УКГ, народжені від цієї в’язки, на виставці отримали максимальні оцінки у своїх групах, а три з них здобули дипломи по кабану вольєрному та один по кров’яному сліду.

Що ж, друзі, вважаю, що не тільки на сьогодні вдалося реставрувати фундамент породи УКГ, який заклали наші предки кілька століть тому. Сьогодні вже ми разом збудували своєю спільною справою якусь висоту. А якщо є результат, отже, правильним шляхом ідемо.