Новинки «Шот Шоу 2020»: напівавтомат Renegauge від Savage

В*ячеслав Артеменко

Лютий, 2020 рік

Писати про «Шот Шоу» складно і часто ця тема вже дратує (скільки можна одне й те саме…). Якщо за рекламу не платять, то що нового в револьвері «Рюгер» із восьмизарядним барабаном під набій 9 мм Люгер?..

На щастя, і для наших читачів знайшлася новинка. Напівавтомат Renegauge від Savage створено на основі газового двигуна із саморегульованим відбором порохових газів. Рекламна назва цього вузла – D(ual).R(regulating).I(nline).V(alve). gas system. У перекладі з рекламної на людську це означає, що «подвійна регулююча газова система внутрішнього клапана» скидає надлишковий тиск порохових газів залежно від опору двох пружин стравлювальних клапанів, розміщених у двох циліндрах. Частина газів із газовідвідних отворів іде назад – тисне на поршень, а частина – стравлюється вперед із цих двох циліндрів.

Про загальні принципи роботи напівавтомата з газовим двигуном ми вже розповідали. Мистецтво полягає в тому, щоб обрати компроміс між точкою відбору газу, де показники тиску при різних спорядження найменш відрізняються один від одного (найбільш вигідна – біля дула) і збільшенням довжини/маси газовідвідної системи. Говорячи відверто, прагнення створити газовий двигун для різних споряджень призводить тільки до того, що його розраховують під найменші спорядження – з найбільшим відбором газів. У новому «Севедж» при початковій швидкості снаряда до 1000 фут/сек. (300 м/с) клапани газ не стравлюють. При більш високій – починають скидати. Нагадаю, що в стволі довжиною 28 дм середня швидкість снаряда 1330 фут/сек. (405 м/с). Тобто, двигун повинен скидати багато газу і швидко. Мистецтво налаштування клапанів полягає в їх швидкій дії – щоб стравлювати газ до удару по поршню і швидко... В той же час, достатній поштовх газами повинен отримувати і поршень великого діаметру.

Ви будете сміятися, але цей проект на «Севедж» робили сім (!) років, із 2012 р... Тему закривали тричі – через високу вартість або велику масу зброї. Розробником зброї став інженер Девід Лінскотт – конструктор нарізного напівавтомата «Севедж» А 17 калібру .17. Він використав два стравлювальні клапани, тому що вони працюють швидше, ніж один – цілком здорове рішення з урахуванням багатьох напівавтоматів із двома поршнями.

Завдяки тому, що стравлювання зайвих газів перенесли у два невеликі циліндри, газовий поршень має досить просту будову. Він підпертий поворотною пружиною і до нього приварено шток із носієм затвора (затворною рамою). Цей вузол хромований. Затвор має поворотну личинку із трьома бойовими упорами, викидач односторонній. Рукоятка зведення збільшеного розміру, що тішить.

Для зменшення маси зброї ствол полегшили долами (канелюрами), прицільна планка сталева. Маса зброї зі стволом завдовжки 28 дм усього 7,9 фунтів (3,6 кг). Ємність магазина 4+1 набої. Змінні чоки підходять від «Бенеллі». Рекомендована ціна зброї $1450-1550. У цій ціновій категорії пропонують чимало напівавтоматів, тож конкуренція буде жорсткою.