Луганські випробування гончаків

Микола Турчин

Квітень, 2020 рік


У Марківському районі Луганської області (біля села Бондарівка) 21-23 лютого провели випробування гончих собак по хутровому звіру.
Уся потрібна для кінологічного заходу документація була підготовлена й погоджена з усіма дозвільними структурами. Погодні умови відповідали всім вимогам проведення випробувань. Біла стежка, тихо, температура повітря приблизно 0 ℃, русаків в угіддях дуже багато А угіддя – відомі всім гончатникам покинуті сади площею 1000 га.
У випробуваннях узяли участь 22 гончаки: 14 руських і 8 англорусів. Експертну комісію очолював автор цих рядків. Мені допомагали: мисливці-гончатники Нарожний М.В., Ляленко М.В., Дуднік О.Г., за що їм велика подяка. Дипломи різних ступенів здобули 10 гончаків, із них: 7 – руських і 3 англоруси. Опишу коротенько роботу дипломованих собак. Думаю, що так буде правильно й цікаво для мисливців.
У перший день змагань першим у полаз напустили англоруса Ліра-Звона Ляленка М.В. Полаз активний, на галопі, достатньої глибини й ширини. З 2 хв полазу гончак побудив зайця із частою віддачею голосу, погнав по густому, зарослому травою і кущами, саду. Було у вижлиця кілька коротких сколів і перемовчок. Експертна комісія двічі перебачила зайця, якого в’язко, на короткій відстані переслідував гончак. На гону вижлець був 1 годину, чистого гону 42 хвилини, сколів – 18 хвилин. Комісія розцінила роботу вижлеця: 8 – 5 – 18 – 8 – 15 – 7 – 2 – 5 -  -  7 – 5  = 80 балів, диплом ІІ ступеня по зайцю-русаку.
Другою в полаз напустили вижлицю РГ Тропку Пугача М.І. Її полаз активний, достатньої глибини і ширини. На 13-й хвилині побудила зайця і яскраво, із частою віддачею голосу повела його по саду. Заєць не міг від неї відірватися, так парато вона його ганяла. Висока майстерність, яскравий, пристрасний гін. Експертна комісія зайця перебачила п’ять разів. Вижлиця заслуговує високого ступеня диплома, але, на жаль, ліміт балів по голосу – 6 – не дав можливості їй його присудити. Та її робота дуже сподобалася. Усього вижлиця на гону була 1 годину. Із них – 50 хвилин чистого гону і 10 хвилин – сколів. Комісія розцінила роботу вижлиці: 7 – 4 – 23 – 10 – 15 – 6 – 2 – 5 -  -  9 – 4 = 85 балів, диплом ІІ ступеня по зайцю.
Шоста по напуску і третя дипломована робота РГ Свірелі Ляленка М.В. Вижлівка протягом 15 хвилин полазу побудила зайця й парато погнала його з частою віддачею голосу. Перегнала його з одного кварталу у другий, де комісія перебачила зайця. Квартал саду – це 500х500 метрів старого саду, між кварталами дорога, що зручно для передбачення звіра. Вижлиця була на гону 1 годину, із неї 42 хвилини гону і 18 хв сколів. Роботу розцінено: 8 – 5 – 18 – 8 – 15 – 7 – 2 – 4  -  -  8 – 4 = 79 балів, диплом ІІ ступеня по зайцю.
На другий день випробувань вночі підсипало свіжого снігу. Першою в полаз напустили РГ Добичку Мишура А.І. Полаз вижлиці осмислений, достатньої ширини і глибини, на галопі. За 21 хвилину полазу побудила зайця, із частою віддачею погнала по саду широким колом із кварталу у квартал. Експертна комісія перебачила зайця двічі. Гін яскравий, пристрасний, із майстерністю. На гону вижлівка була 1 годину – 52 хвилини гону й 8 хвилин сколів. Оцінка: 8 – 4 – 23 – 8 – 15 – 7 – 2 – 4 - -  8 – 4  = 83 бали, диплом І ступеня по зайцю.
РГ Дудар Цовма С.В. побудив зайця за 40 хвилин полазу. Погнав його по саду у другий квартал, де експертна комісія перебачила зайця. 20 хвилин гнав без сколів, потім кілька коротких сколів, до 3 хвилин, один скол довгий на 10 хвилин, але все ж вижлець його виправив і гін тривав далі. Зрештою, вижлець був на гону 1 годину, із неї чистого гону – 37 хвилин, 23 хвилини сколів. Розцінка вижлеця: 7 – 3 – 16 – 7 – 15 – 7 – 3 – 4 - -  8 – 4 = 74 бали, диплом ІІІ ступеня по зайцю.
Вижлець РГ Додон Кукуянцева Ю. побудив зайця на 10-й хвилині полазу і яскраво, із частою віддачею породного, музикального голосу погнав. Гін пішов дуже широким колом через два квартали саду. Заєць кілька разів западав, але ж вижлець його знаходив і продовжував гін, комісія перебачила зайця двічі. Необхідно вказати на гарну музикальність голосу вижлеця – 4 бали, у руських гончих сьогодні нечасто так зустрічається. Протягом години роботи були у вижлеця і сколи, і перемовчки. Зрештою, чистого гону – 37 хвилин, сколів – 22 хвилини. Розцінка: 8 – 5 – 16 – 7 – 14 – 7 – 4 – 4 -  -  8 – 5 =78 балів, диплом ІІІ ступеня по зайцю.
Вижлівка Волтора Кукуянцева Ю. Полаз її активний, достатньої ширини і глибини, на галопі. На 13-й хвилині побудила зайця й погнала. Експертна комісія побачила зайця, який тікав від гону, але, як потім виявилося, це шумовий. За пів хвилини вибігла вижлівка, але по шумовому зайцю не йде, розвертається й назад. Відразу виправила скол і яскраво погнала свого зайця. Із години гону чистого гону – 37 хвилин, сколів – 23. Оціка: 7 – 5 – 16 – 8 – 12 – 7 – 3 – 4 -  - 8 – 4 =74 бали, диплом ІІІ ступеня по зайцю.
На третій день випробувань у полаз напустили вижлівку англоруса Співку Логвінова С.А. Її полаз осмислений, широкий і глибокий. За 20 хвилин побудила зайця і з частою віддачею голосу погнала дуже широким колом. Гонила вона 20 хвилин без сколів і перемовчок, потім тривалий скол на 13 хвилин, але вона його виправила й гін відновився з новою силою. Комісія тричі перебачила зайця. Гарна робота, заслуговує уваги. Із 1 години гону 38 хвилин чистого гону і 22 хвилини сколів. Розцінка вижлівки: 6 – 3-  16 – 7 – 13 – 7 – 3 – 4 -  -  7 – 5 =71 бал, диплом ІІІ ступеня по зайцю.
У полаз напущена вижлівка англоруса Сорок Бобришева В.І. Полаз достатньої ширини та глибини, на галопі. За 10 хвилин побудила зайця і яскраво, із частою віддачею голосу погнала його в широку балку, зарослу кущами. 20 хвилин вона не могла його звідти вигнати. Але зрештою вигнала, і гін пішов через поле у другий квартал саду. Довго там ганяла і знову загнала в ту саму балку. Гарна майстерність у вижлівки.
Ми спостерігали цікаву картину: коли вижлівка знесилювалася, то падала у сніг, і була коротка перерва гону, але вона, відпочивши, піднімалася і продовжувала гнати зайця. Тут прослідковується явна провина господаря, який перед випробуванням не тренував собаки.
Зайця експертна комісія перебачила, і взагалі робота вижлівки дуже сподобалася. З однієї години роботи чистого гону – 38 хвилин, 22 хвилини – сколів. Розцінка: 7 – 3 – 16 – 7 – 14 – 7 – 3 – 4 -  - 7 – 5 =73 бали, диплом ІІІ ступеня по зайцю.
Вижлівка РГ Т-Ліра Бібіка В.А. Полаз вижлівки активний, на галопі. На 10-й хвилині побудила зайця, погнала в’язко по зарослому саду із частою подачею голосу. Щоправда, у вижлівки дуже слабий голос – 5 балів, музикальності також немає – 2 бали. Зайця вона переганяла із кварталу у квартал, його на дорозі перебачила експертна комісія. Із години гону чистого гону – 36 хвилин, сколів – 24 хвилини. Розцінка: 8 – 5 – 16 – 8 – 15 – 5 – 2 – 4 -  -  8 – 4 =75 балів, диплом ІІІ ступеня по зайцю.
Ось такими були випробування на Луганщині. Думаю, справжні гончатники все зрозуміють і зроблять висновки на майбутнє. Загалом, вважаю, що захід було проведено на досить високому рівні, усе було добре сплановано і продумано до дрібниць.
Також не можу не сказати про теплу товариську атмосферу, якою були просякнуті всі випробовування. Я вже кілька разів брав участь у місцевих кінологічних заходах, і щоразу бачу кращі робочі якості гончаків луганчан.