Мисливці Великобританії планують добровільно відмовитися від свинцевого шроту

Редакція

Квітень, 2020 рік


24 лютого 2020 року провідні мисливсько-стрілецькі організації Британії, а також низка політичних, природоохоронних асоціацій і спілок землевласників та землекористувачів поширили спільну заяву про те, що британські мисливці із 2025 року добровільно припинять використання на полюванні свинцевого шроту і пластикових клейтухів, зроблених із біорозкладаних матеріалів.
Серед них такі організації, як Британська асоціація рушничного полювання й охорони природи (BASC), політичний рух «Союз сільської місцевості» (Countryside Alliance), Національна асоціація єгерів (The National Gamekeeper's Association), Шотландська асоціація землевласників (Scottish Land & Estates), Британська організація підтримки стрілецьких видів спорту та полювання (SACS), Трест охорони дичини та дикої фауни (Game and Wildlife Conservation Trust), Британський союз постачальників дичини (British Game Alliance), Асоціація землевласників сільської місцевості (CLA), Асоціація власників і користувачів вересових пусток (The Moorland Association).
Свинцевий шріт уже заборонили на території Сполученого Королівства під час полювання на водно-болотних угіддях (у Шотландії) і на водоплавну дичину (на решті території країни). Зараз же йдеться про перехід на нетоксичні боєприпаси під час будь-якого добування дичини з використанням дробової зброї, як під час традиційного полювання на фазанів, сіру і шотландську куріпку, так і під час «контролю чисельності шкідників» (голубів, ворон тощо).
Причиною добровільної відмови від свинцю, очевидно, стало зростання тиску на мисливську індустрію з вимогами припинити забруднювати природу токсичним металом. Зокрема, все більше торговельних організацій не беруть на реалізацію дичини і страв із дичини, якщо під час її добування використовували свинцевий шріт. Продаж дичини становить суттєву частку в бюджеті багатьох господарств, і втрата цього джерела доходу може призвести до їх банкрутства. Мисливсько-стрілецькі асоціації Британії вважають, що заборона на свинцевий шріт – лише питання часу, і намагаються перехопити ініціативу, щоб перейти на нетоксичні альтернативи на своїх умовах.
Жодних законодавчих заборон на використання свинцевого шроту немає і не передбачено – принаймні, поки. Асоціації, які підписали звернення, будуть домагатися переходу на нетоксичні боєприпаси за допомогою м'яких заходів. Очевидно, що найстрашніше покарання, яке загрожує тому, хто порушить «нагальну рекомендацію», - виключення з відповідної асоціації, причому в жодній з організацій, які підписали звернення, немає ані коштів, ані повноважень контролювати дотримання вимог поліцейськими методами. Крім того, до відмови від свинцевого шроту передбачений перехідний період 5 років, щоб дати можливість мисливцям адаптуватися до нових реалій, а виробникам зброї та боєприпасів – запропонувати нові альтернативні варіанти.
Це оголошення спричинило розкол серед британських мисливців. Досить численна група прихильників вважає, що «давно пора». Для сучасних рушниць уже розроблено боєприпаси, які не поступаються свинцевому шроту за убивчістю, за тією самою ціною за постріл. Є й альтернативні варіанти, хоча вони значно дорожчі за традиційні, підходять і для старих рушниць із короткими патронниками й сильними чоками. Отже, від переходу на нетоксичний шріт постраждає тільки вузьке коло любителів вінтажної зброї, зате в руках захисників полювання буде сильний аргумент «дивіться, як ми дбаємо про природу!»
Але багато мисливців сприймають рішення про добровільну відмову від свинцевого шроту як зраду. Із їхнього погляду, ніхто поки не зумів довести шкоду від використання свинцевого шроту у звичайних мисливських ситуаціях, натомість менша убивчість недорогих набоїв зі сталевим шротом помітна неозброєним оком. Відмова від свинцю неминуче призведе до підвищення витрат на полювання, що знизить кількість мисливців і обвалить ринок вінтажної зброї. Нарешті, висловлюються побоювання, що «прогин під екологів» призведе лише до того, що захисники прав тварин, відчувши слабину, ще більше посилять тиск на мисливську галузь.