По травневу щуку на малу річку

Ігор Ткач

Травень, 2020 рік

Травень – один із найкращих і найцікавіших місяців для полювання на щуку зі спінінгом. Щука в цей час відгодовується після нересту й добре клює. На активність зубастої красуні на додачу впливає і підвищення температури води в річці. У травні вона вже не така млява, як у березні та квітні. Вода значно світлішає після завершення водопілля, стає прозорою, що також позитивно впливає на активність рибної братії.

Перебувати на річці в цей період комфортно, бо надворі доволі тепло, але не так спекотно, як улітку. Комарі та мошкара ще не повністю вилетіли, тож надто докучати не будуть, а береги ще не встигли порости густою рослинністю, через яку влітку пробиратися не зовсім просто.

Незважаючи на те, що в річці в останній місяць весни вже досить їжі для хижака, є всі шанси розраховувати на гарний улов. У травні щука доволі активно полює, жадібно хапаючи риболовні принади. Коли післянерестовий жор закінчується, а це, як правило, припадає на середину травня, клювання зубастої залишається стабільно гарним навіть до початку літа. Наприклад, маючи десять клювань на минулій риболовлі, ви отримаєте всього три-чотири цього разу – результат стане скромнішим, але не провальним.

У травні щука починає займати ділянки акваторії, на яких вона буде триматися до кінця літа, і переходить до полювання із засідки. Та риба, яка піднімалася на нерест в канали та притоки, теж устигає повернутися до своїх основних місць стоянки. Полює щука як на мілководді, так і на глибині. То де ж шукати щуку на малій річці у травні? Є кілька основних місць, на яких спінінгіст може розраховувати на гарний улов. Насамперед це різноманітні корчі, повалені у воду кущі та дерева, зарості очерету та рогози. Тут легко замаскуватися і спостерігати за переміщеннями потенційної здобичі.

Використовує щука й усілякі нерівності дна, у яких ховається, підстерігаючи білу рибу. Це можуть бути ямки, прибережні брівки. Ховається зубаста й за нерівностями берегової лінії, особливо якщо ці нерівності змінюють швидкість течії річки. І взагалі, місця, у яких річка видозмінюється і, відповідно, сила течії теж, є дуже перспективними для лову. А це, зі свого боку, - широкі плеса з повільною течією, повороти ріки, мілководні ділянки (коси)…

Коли на річці починають підніматися водорості, до них стягується верховодка, плотва, дрібний окунь і краснопірка. Тож зарості підводної рослинності ідеально підходять для щучої засідки. Загальне правило таке: де тримається дріб’язок білої риби, там і щука.

Якщо на почату місяця щуку можна ловити протягом усього світлового дня, то починаючи з другої половини травня більш вираженими стають добові піки активності щуки, що припадають на ранок та вечір. Окрім часу доби, на активність зубастої впливає і погода: тиск, температура повітря, швидкість та напрямок вітру. Різкі коливання атмосферного тиску, сильні холодні східні вітри погіршують або й зовсім припиняють її клювання. Як типовий хижак, щука також не любить спеки. Досить непогане клювання спостерігається в теплу хмарну погоду зі слабким вітром та під час незначного дощу. Сильні дощі, які ведуть до помутніння та підйому води, погіршують клювання щуки, після них упіймати її дуже важко.

Жодних особливих вимог до снастей під час ловлі щуки у травні немає. Добирати спінінг необхідно, з огляду на умови лову на річці та використовувані принади. Для риболовлі підійде вудлище завдовжки до двох метрів, щоб легше і простіше пересуватися серед берегових заростей. Стрій швидкий або надшвидкий. Тест відповідно до ваги принад. Мені, наприклад, вистачає спінінга з тестом до 10 г. Котушка 2500 за класифікацією Shimano, із плетеним шнуром 0,13 - 0,15 мм. Обов’язково повідець-скрутка завдовжки 14-17 см, інакше ваш шнур легко зріжуть щучі зуби.

Природа протягом цього місяця сильно видозмінюється, що суттєво впливає на умови лову. Починаєш ловити, коли у воді немає жодних перешкод у вигляді заростей. А закінчуєш травневу риболовлю, коли на річці повним ходом буяє зелень у вигляді нитчастих водоростей, острівців куширу, заростей жовтих глечиків та плантацій із ряски. У зв’язку із цим, риболовля дещо відрізняється, з огляду на різноманіття принад, які застосовуєш. Адже розпочинається все зі звичайних воблерів, а завершується використанням приповерхневих та поверхневих принад.

Вирушаючи на малу річку у травні, я беру із собою мінімум принад. Весь комплект поміщається в одній невеликій коробочці просто в кишені куртки. Враховуючи, що на малих річках розраховувати на піймання трофейної риби не доводиться, оптимальним буде використання принад завдовжки максимум 9 см. З успіхом можна використовувати воблери-міноу із заглибленням до одного метра. Мій фаворит тут Jib 90 від Smith у версії з нейтральною плавучістю. Часто допомагає піти від нуля, за повної відсутності клювань на інші воблери, ZipBaits Rigge 90 також у версії з нейтральною плавучістю.

Гарні результати дають приповерхневі принади. Серед них я б виділив п’яти- та шестисантиметрові воблери Salmo Slider у плаваючій версії. Не менш результативним є Tiny Magallon SR від компанії Jackall. Бували в мене риболовлі, коли тільки він і працював.

І, звісно, коли наприкінці травня річка заросте, обов’язково варто застосовувати поверхневі принади. Наприклад, бюджетний, але завжди робочий 3D Popper від Yo-Zuri та ужгородський стік, який є українською копією легендарного волкера Zip᾽N Ziggy від Owner C᾽ultiva.

Під час ловлі до класичного твічингу треба додавати дво-трисекундні паузи. Воблери, завмираючи або повільно спливаючи, дають можливість щуці, особливо пасивній, себе прицільно атакувати. Часто буває так, що щука вдарила по принаді, а не засіклася. Дайте місцю відпочити й перевірте його трохи пізніше. Риба заспокоїться, може, із часом зміниться погода, і вам вдасться її зловити. Обов’язково потрібно перевіряти такі перспективні місця двічі, а то і тричі. Не завжди, але часто така тактика спрацьовує.

Має значення також і манера подання принади. Не раз стикався із ситуацією, коли, прочесавши місце кількома закидами проти течії, не отримував клювання, а тільки проходив далі й робив закид у це саме місце за течією – одразу відбувалося клювання.

Підбиваючи підсумки, варто сказати, що травень – період чи не найкращого клювання щуки на малих річках. Потрібно тільки не помилитися з добором принад і правильно підійти до риболовлі. І, звісно, не забувайте про нерестову заборону.