Щука

Павло Старий

Травень, 2020 рік

Не дуже люблю полювати на щуку. Якась вона слизька, соплива... Інша річ судак! Але коли клює щука пристойного розміру – це вже гарний боєць. Тоді можете отримати під час виважування повний спектр потяжок, трусіння головою, ривків, свічок і всього того, що вона може зробити, не бажаючи даватися в руки.

Цього разу багато часу на риболовлю не було, але краще вже кілька годин провести на водоймі, ніж зовсім нічого. Традиційно глянули для початку, що там під водою. Наш Deeper намалював якусь не дуже привабливу картину. Біль відсутня, лише зрідка пропливали невеличкі зграйки риб і то на чистому. У корчах порожньо. Для годиться повпиралися годинку по корчиках, обірвали десяток приманок, але, окрім пів десятка судачків, яких навіть у руки не брали, а струшували просто з гачка, нічого не було. А час невпинно стукає... нам залишається якихось півтори години, й пора їхати. Тому кидаємо корчики й переміщаємося в точку, де хоч зрідка на екрані ехолота проскакувала біла риба. Колега відразу на твістер у кольорі шартрез отримує підряд три клювання, відкушений хвіст і таки ловить на абсолютно рівному дні канавки невеличкого судачка. Цікаво, невже і він сюди з корчиків виповз у погоні за біллю. Роблю кілька закидань, проведень – тихо. У колеги також наче відрізало, тиша, хоча кілька проведень підряд клювало. Таке раніше дуже часто доводилося спостерігати під час ловлі окуня на мікроджиг. Окунь активно клює саме до моменту виходу на полювання щуки. Тільки-но раптово затихають окуневі клювання – найближчі хвилин двадцять буде різати шнур щука. Тому вирішую поставити 0,55 Siglon на повідець та її улюблений бузковий твістер. Адже тільки вона могла посунути невеликого судачка з точки. Кілька проведень тихо, й на наступному закиданні, майже під човном, чіткий удар і впевнена щуча потяжка. Добре, що попередньо послабив фрикціон, і тому за першим же ривком віддаю метрів десять шнура. Корчиків поблизу немає, тому не турбуюсь, нехай погуляє.

Спінінг упевнено стримує рибу і зводить нанівець усі її спроби «самовиразитися» з ривками та потяжками. Спробу вийти на свічку легко гасимо, опустивши вершинку спінінга у воду, довжина дає можливість, це не «коротиш», за яким потрібно нахилятися. Ще кілька зусиль і щука заходить у підсаку. Знову забув про ліпгріп... хоч би для фото.

Гарна, плямиста, симпатична рибка, хоч і слизька. Таки не встояла перед твістером у правильному кольорі. Але й наш час вийшов, потрібно збиратися. Порибалили приємно й результативно. Тож усім гарних клювань і гідних трофеїв.