У ЄС підтримали неприпустимість ухвалення ВРУ антимисливського законопроєкту

Редакція

Серпень, 2020 рік

Кілька наших мисливських організацій звернулися до Федерації мисливських і природоохоронних асоціацій Європейського союзу (FACE) із проханням відреагувати на неприпустимість ухвалення українським парламентом антимисливського законопроєкту №3563 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту дітей від спостерігання за полюванням», який попри цілу низку зауважень експертних установ таки рекомендований комітетом ВРУ з питань екологічної політики та природокористування до розгляду в першому читанні. Нарешті від FACE надійшла відповідь, і цей лист за підписом генерального секретаря доктора Девіда Скаллана вже надіслано до Постійного представництва України при Раді Європи та Верховної Ради України. Переклад листа додаємо:

 

Постійному представництву України при Раді Європи, Верховній Раді України

Федерація мисливських і природоохоронних асоціацій Європейського союзу (FACE) висловлює серйозну стурбованість законопроєктом №3563 від 29 травня 2020 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту дітей від спостерігання за полюванням».

FACE представляє національні мисливські асоціації із 36 країн Європи та колективний інтерес 7 млн мисливців Європи. Починаючи з 1977 року, FACE є однією з найшанованіших та найнадійніших груп інтересів, визнаних європейськими установами в усіх питаннях, пов’язаних із полюванням, управлінням дикими тваринами, охороною здоров’я та добробутом тварин, вогнепальною зброєю та представництвом законних інтересів мисливців. Ми є давніми членами МСОП та спостерігачами всіх основних природних конвенцій (наприклад, CITES, CBD, CMS, AEWA, Рамсар, Бернської конвенції).

Із юридичного погляду проєкт закону №3563 суперечить ст. 2 Протоколу до Конвенції про захист прав людини та основних свобод. Конкретніше, це порушує конституційні права батьків на виховання дітей відповідно до їхніх переконань. Базове право батьків виховувати дітей відповідно до їхніх власних переконань та в інтересах своїх дітей. У цьому контексті FACE хоче, зокрема, виділити ст. 2 Протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод: «Держава поважає право батьків на забезпечення такої освіти та навчання відповідно до їхніх власних релігійних і філософських переконань». Правові положення, що розглядаються в Україні, суперечать багатьом основним принципам, викладеним у Хартії Ради Європи про полювання та біорізноманіття, яку ухвалив постійний комітет Бернської конвенції в листопаді 2007 року.

У багатьох європейських країнах є специфічні закони, які сприяють молоді в полюванні. Це Фінляндія, Франція, Латвія, Ірландія, Данія, Швеція, Австрія та Великобританія. Ці країни дозволяють неповнолітнім подавати заявку на отримання вогнепальної зброї/ліцензії на полювання до 18 років. Наприклад, у віці 16 років можна отримати ліцензію на полювання в Данії, Латвії, Німеччині, Австрії та Франції. В Ірландії та Великобританії ліцензія на стажування мисливської/вогнепальної зброї доступна із 14 років. За винятком Польщі жодна європейська країна не заважає молоді (підліткам) ходити на полювання. Закон в Україні був би невиправдано дискримінаційним у цьому плані.

Важливо, що в багатьох європейських країнах фіксують зростання тенденції залучення молоді до полювання. Участь молоді в полюванні широко визнана як надання основних знань про природу та глибоке розуміння процесів управління дикими тваринами та добробутом тварин. Це позитивно діє на психічний та фізичний розвиток дітей. Потенційна заборона участі молоді в полюванні фактично усунула б можливість передання мисливських традицій та культури молодим поколінням.

Як відомо, полювання та управління дичиною мають важливе значення для піклування про європейську сільську місцевість, підтримку оптимальної кількості популяцій дичини та добробуту дикої природи. Приблизно 65% європейської сільської місцевості під впливом управління полюванням. У цьому контексті мисливці є найкращими та найвідповідальнішими захисниками довкілля та дикої природи. Потенційний закон у цьому сенсі в Україні не звертає уваги на вирішальну роль полювання у запобіганні збиткам у сільському господарстві та боротьбі із хворобами дикої природи, такими як африканська чума свиней. На рівні ЄС мисливці різного віку визнані основними партнерами щодо викорінення АЧС у дикого кабана. Тому контрпродуктивним є недопущення долучення молоді до полювання (та полювання взагалі), коли мисливцям потрібно боротися із цими тривалими захворюваннями.

З економічної точки зору товарообіг, породжений мисливством, також має користь для національної економіки і водночас є одним з основних ресурсів для охорони природи та середовища проживання тварин. Європейські мисливці витрачають на це €16 млрд щорічно. В Україні полювання є частиною традицій та культурної спадщини. Наприклад, полювання сприяє зміцненню родинних зв’язків та покращенню спілкування між поколіннями. Охорона природи – це основна частина дитячої освіти. Полювання – це чудовий спосіб навчити дітей розпізнавати види рослин та тварин, поважати та цінувати фауну й рослинний світ та правильно поводитися у природі. Для людей важливо зв’язатися із природою і зрозуміти, звідки береться їжа і що полювання є природним джерелом органічного м’яса для домашніх господарств.

Психологічні та фізичні переваги перебування у природі було доведено в численних дослідженнях. Це особливо важливо в той час, коли комп’ютери та соціальні мережі споживають занадто багато часу в нашому щоденному житті. Участь у полюванні – це приємне заняття, що забезпечує поважну мету для спілкування та вивчення етики сталого розвитку. Однією з проблем сьогодні є те, що молодь занадто малорухлива і проводить мало часу на свіжому повітрі.

Зрештою, безпека є вирішальною під час полювання. Діти, які присутні під час полювання в супроводі досвідчених мисливців, мають змогу спостерігати та вивчати практику безпеки поводження з вогнепальною зброєю, забезпечення пострілу за різних обставин, вони набувають необхідних навичок, щоб стати відповідальними мисливцями.

Я радий буду обговорити питання, викладені в цьому листі, детальніше.

Щиро Ваш, д-р Девід Скаллан, Генеральний секретар FACE