На компактних водоймах із маховою вудкою

Микола Линник

Серпень, 2020 рік

Для багатьох рибалок серпень – це час ловлі ляща на фідер. Я і сам дуже люблю пополювати на «златобокого» вночі з легким фідером на одному з глибоких річкових затонів. Але такі риболовлі потребують серйозної підготовки і значних часових витрат. А це не завжди виходить. У таких випадках свій рибальський голод я тамую з поплавцевою вудкою на якому-небудь заплавному озері, де є плотва і підлящик. Це чудова альтернатива фідерним посиденькам у щільному оточенні не завжди адекватних сусідів, та й розміри трофеїв із невеликих заплавних водойм можуть приємно здивувати. Половити на махову вудку пів кілограмових підлящиків або 200-грамових плотвиць – те ще задоволення! А додайте до цього повну гармонію, і вам обов'язково захочеться взяти участь у такій риболовлі. А ще компактна водойма – це чудова можливість для залучення до цього захопливого заняття дітей.

У заплаві кожної річки є великі й маленькі озера. На великих за площею водоймах рибалки з'являються періодично. Хтось намагається ловити щуку й окуня, хтось розважається ловом невеликої краснопірки. А ось компактні, нехай навіть і глибокі озера рибальська братія чомусь оминає. Але якщо трапляється більш-менш серйозна зима, і стаються замори, потім усі дивуються: звідки в таких ось компактних мініозерах беруться важкі підлящики (і навіть лящі!) і плотва. Вони там жили. Ловом риби в заплавних водоймах я захоплююся вже давно. У міру накопичення досвіду прийшло і розуміння: що і як потрібно робити, щоб бути з уловом. І ось тепер я хочу поділитися з вами своїми напрацюваннями.

Це на перший погляд усі заплавні водойми схожі одна на одну, як рідні брати. Насправді різниця між ними може бути колосальною. З усього набору відмінних рис потрібну для себе водойму я вибираю за кількома добре помітними ознаками: глибиною, чистотою води, присутністю черепашок-беззубок і наявністю певного набору рослинності. Як бачите, площа водного дзеркала в цей список не потрапила. У компактному, але глибокому озерці плотви й підлящика може бути набагато більше, ніж у великий, але мілководній «калюжі». А ось що стосується прозорості води, то тут не все однозначно. Що вищий цей показник, то більша ймовірність, що в цій водоймі може мешкати популяція великої плотви. А ось підлящик у цьому сенсі демократичніший. Він може чудово почуватися і в озерах із каламутною водою. Черепашки-беззубки, що живуть у прибережній зоні є точною ознакою того, що в цій водоймі тверде дно і сприятливий кисневий режим. Найточнішою ознакою наявності в озері потрібної мені риби є трава, що росте біля берега. Моїм улюбленим набором прибережної рослинності є латаття і рдесник. Межа росту цих рослин найчастіше проходить уздовж звалів у глибину. І, ймовірно, десь неподалік є колонія мотиля. На стеблах і листках цих трав дуже люблять селитися равлики, личинки ручейника, личинки великих бабок, п'явки. Це улюблений корм великої озерної риби, отже, вона буде тут періодично з'являтися. А ось куширу та елодеї я уникаю. Ці трави ростуть на замулених мілководдях, і риби, яка мене цікавить, поруч із ними зазвичай не буває. Також не люблю я і заростей твані. У спеку тут завжди є дефіцит кисню, що теж відлякує рибу. Точку лову я зазвичай вибираю так, щоб гачок із насадкою розташовувався якомога ближче до краю рослинності. Але водночас робоча глибина не має бути меншою за півтора метра.

От за що я люблю риболовлі на заплавних водоймах – то це за мінімум необхідного спорядження. Але все воно має бути ретельно продумано і грамотно скомпоновано. Тягати кілька вудок на ходових риболовлях не будеш, а от запас готових оснасток і повідців має бути обов'язково.

Оскільки на березі найчастіше тихо, і риба поводиться досить сміливо, у довгих вудках немає потреби. Для більшості ситуацій цілком вистачає довжини 6 метрів. Яку вибрати вудку – м'яку чи жорстку – залежить від звичок і характеру рибалки. М'які вудки підходять для ситуацій, коли рибалиш із важкими (3 і більше грамів) оснащеннями, точка лову вільна від сторонніх предметів, а рибалка звик виважувати рибу, не надто церемонячись. Особисто я дуже люблю ловити плотву з легкими (1-1,5 г) оснастками. Прицільно закинути таку оснастку до самої межі трави з м'яким вудлищем не виходить. І тому для своїх риболовель вибрав жорстке вудлище, у якого під навантаженням гнуться тільки два верхні коліна. У прозорій воді риба добре бачить снасть, і щоб зайвий раз не насторожувати підводних мешканців, доводиться користуватися тонкими волосінями. Під час виведення риби в обмеженому травою просторі це може призвести до несподіваних обривів повідця, і тому штатний трубчастий хлястик я міняю на тонкий монолітний хлястиком типу «китовий вус». На здатність впоратися з надлегким оснащенням це ніяк не впливає, а от впевненості під час виведення риби тонкий хлястик додає суттєво.

Усі свої поплавцеві оснащення я зберігаю на довгих мотовилах у спеціальних коробках. Ця звичка дуже корисна і дає мені можливість сильно економити на дорогих спортивних поплавцях. Спортивні поплавці мають чудову керованість і чітку реєстрацію навіть найобережніших клювань. Але в експлуатації це дуже ніжна річ, і в разі недбалого поводження пошкодити поплавець дуже просто. Найслабшою ланкою спортивного поплавця є антенка. І найчастіше причиною її поломки є те, що під час зберігання оснащення антенка поплавця виходить за межі мотовила. Це може бути наслідком недбалого намотування волосіні або просто тому, що мотовило виявляється трохи коротшим за поплавець. Довжина мотовила має бути такою, щоб поплавець лягав у нього з невеликим запасом. Маючи в рюкзаку коробки з готовими мотовилами і запасом повідців, я завжди готовий до будь-якої ситуації, яка може виникнути на риболовлі.

Плотва і підлящик - риби полохливі, але цікаві. І від того, наскільки правдоподібно їм презентують насадку, залежить половина успіху всієї риболовлі. Весь сезон відкритої води для лову цих риб я намагаюся використовувати веретеноподібні поплавці з довгим кілем і тонкою антенкою. На літніх риболовлях у невеликих заплавних озерах для кожного виду насадки я намагаюся використовувати максимально легкі оснастки. Для ловлі на опариша й мотиля зі свого набору я вибираю оснащення масою 1-1,5 г. Тісто й парені злаки я пропоную рибі на оснащеннях масою 2-2,5 г. І лише у найважчі дні, коли через вітрову течію рибалити з легшим оснащенням стає неможливо, я дістаю з коробки оснащення масою 3-3,5 г.

Усі деталі оснащення я монтую на основній волосіні перерізом 0,16 мм. Хтось може заперечити, що для лову плотви і підлящиків така снасть виявиться надто грубою, але й умови лову в безпосередній близькості від заростей трави легкими не назвеш. Тож певний запас міцності для снасті просто необхідний.

Навіть для найлегших поплавців застосовую багатоточкову схему обтяження, що складається мінімум із трьох тягарців. В оснащеннях масою до 1,5 г усі тагарці – дробинки. І розташовуються вони на волосіні в міру зменшення їх маси. Приблизно 70% всієї маси обтяження зосереджено в самому верхньому тягарці, а решта 30% припадають на інші. Маса підпаска має приблизно дорівнювати масі насадки. Для мотиля й опариша маса цього тягарця приблизно дорівнює 0,03 г. А ось для рослинних насадок підпасок потрібно ставити важчий – 0,04-0,07 г. На цю дрібницю багато рибалок не звертає уваги, але насправді вона дуже важлива. Пробуючи насадку, риба дуже добре відчуває її масу. І якщо опариш на гачку здасться значно важчим за ті личинки, які вона звикла їсти, до підсікання справа так і не дійде. А ось з об'ємними рослинними насадками все трохи інакше.  Та ж кулька з тіста або зерно перловки мають значну власну масу. І якщо підпасок буде легшим за насадку, то під час закидання снасті повідець буде постійно захльостуватися за основну волосінь.

Для важчих оснащень (2 г і більше) як основний тягарець я намагаюся використовувати тягарець-оливку із кріпленням до волосіні на силіконових кембриках. Це дуже зручно. Зі зменшенням загальної кількості вантажів на волосіні зменшується ймовірність захльостувань оснастки, а чутливість снасті при цьому анітрохи не страждає. Ще однією суттєвою перевагою обтяження поплавця за допомогою змінних рухомих тягарців я вважаю можливість оперативно керувати швидкістю занурення оснастки. Основний тягарець можна як пересувати по волосіні, так і замінювати його на два рівноцінні за масою. Щоразу швидкість занурення насадки та її поведінка у воді будуть змінюватися. До такого прийому я вдаюся в тих випадках, коли дріб’язок, що зібрався на прикорм, заважає зосередитися на ловлі великої риби або вітрова течія стягує оснастку з підгодованої точки, і її потрібно заякорити на дні. Повідець до основної волосіні кріпиться за допомогою простого й надійного способу: петля в петлю.

Ще одна, здавалося б, незначна деталь, яка може сильно вплинути на результат усієї риболовлі. Багато моїх колег до цієї частини загального алгоритму риболовлі ставляться безвідповідально. Мало хто з нас змінюватиме гачок під час переходу з опариша на тісто або навпаки. А робити це потрібно. Особливо в таких от компактних водоймах, де риба живе за своїм неквапливому розкладом і недовірливо ставиться до будь-якої речі, яка не відповідає її уявленням про навколишній світ. Так от, якщо спробувати запропонувати місцевій рибі опариша на гачку для тіста, він матиме, м'яко кажучи, не зовсім природній вигляд. На таких ось риболовлях у мене є як мінімум три види гачків під насадки різного розміру.

Риба з компактних водойм дуже добре відгукується на прикорм. Але є один нюанс, який може зіпсувати вам риболовлю: підгодовування обов'язково має бути дрібнодисперсним і бажано темного кольору. Якщо корм буде дуже поживним, риба швидко насититься і перестане цікавитися насадкою. А темний колір суміші бажаний тому, що дно в таких ось компактних водоймах, як правило, злегка замулене. І світле підгодовування на цьому тлі матиме занадто зухвалий вигляд. Тому для таких риболовель я намагаюся купувати спортивні суміші темного кольору. Цілком підходять і звичайні прикорми, тільки їх перед замочуванням потрібно просіяти на дрібне сито. Обов'язковою добавкою до прикорму є мотиль, опариш і рубані черв'яки. Зазвичай додаю тваринний компонент у комплексі: на 1 кг сухого прикорму беру дрібку мотиля, жменю мертвого опариша і стільки ж черв'яків. На тлі темного прикорму яскраві черв'ячки мають дуже привабливий вигляд. Таке різноманітне частування не тільки завжди краще приваблює рибу, але й дає мені можливість використовувати ширший спектр насадок. Із кількістю прикорму на риболовлях у компактних водоймах потрібно бути обережним. Це не річка, і перегодувати рибу тут дуже просто. На одну риболовлю в мене зазвичай іде не більше ніж кілограм готового прикорму.

Риба з компактних водойм особливої перебірливістю не вирізняється і їсть усе те, що і її річкові побратими: мотилі, черв'яки, опариші, манна бовтанка, тісто з житнього хліба, парена перловка. Практично весь цей набір я ношу із собою на риболовлю і по черзі пропоную його рибі. Іноді насадки змінюються після кожного закидання, навіть якщо клювання і не було. Часта зміна насадок, особливо на першому етапі риболовлі, дає мені змогу швидше зрозуміти смакові уподобання риби цього дня.

У компактних водоймах масований стартовий прикорм радше нашкодить, ніж допоможе зібрати рибу в точці лову. Від куль, що падають у воду, велика риба насторожиться, а ось дріб’язок, навпаки, швидко збереться на каламуть, підняту прикормом. Зазвичай на самому початку риболовлі я закидаю у воду одну-дві кульки прикорму розміром із мандарин і відразу ж розпочинаю ловити. Перші клювання починаються практично відразу після того, як прикорм почне розпадатися на дні. Якщо протягом 15 хвилин клювань немає – можна сміливо міняти точку лову.

А буває і так, що після кількох спійманих риб клювання різко припиняються. Це може бути і хижак, який вийшов на точку лову і своєю присутністю розполохав рибу. А може, і карась або линь завітали. Догодовувати кулями прикорму в цьому випадку марно. У таких випадках я закидаю у воду кілька жмень перловки або хлібних катишів і хвилин 15 чекаю. Якщо клювання-бонусу не було, найрозумніше буде на певний час змінити точку лову.

Як бачите, риболовля на компактних водоймах може бути вельми захопливим заняттям. Потрібно тільки бути трохи спостережливим і вчасно реагувати на зміну умов лову. Рибальте із задоволенням!