Летние стоянки судака

Павло Старий

Серпень, 2020 рік

Ранок був ледь теплим і вітряним. Човен плавно розрізав водну гладь ріки і поніс нас до таких жаданих судакових стоянок, де вже давно мріялося порибалити.

Після прибуття на місце ми заякорилися й побачили, що вода піднялася мало не на метр від крайнього нашого перебування в цьому місці. Трішки неочікувано, тим більше що в точці лову досить пристойна яма, і, певно, такий рівень води значно підвищив силу течії, тож змусить використовувати щось важче за звичні для цього місця тягарці-тридцятки. Так і вийшло.

Потужна течія, і цілих 40 г «висіли» з періодичним торкання дна на межі фолу на дистанції 40-20 метрів. Ближче – пелагічний джиг. Просяться всі 50 г, але улюблений спінінг до 35 г і більше 40+ приманки намагаюся не ставити, хоча іноді ставлю і 44, але вже обережніше під час закидання, не вкладаюсь на повну.

Закид під берегову брівку – там відбиває чудово: стук... стук... стук... диб! – підсікання – мимо. Вимотую шнур із тягарцем та гачком, select freek у шартрезі судак стягнув і порвав. Ставлю новий, тричі проводжу – тихо. Змінюю на fetish у натуралочці, перше проведення – бабах... зірвав із гачка. Знову надіваю новий ріпер – мовчить.

Добре, спробуємо хід конем, рожевий keitech swing impact для хитрющих судакових гурманів. Закидання, тягарець із приманкою чітко падають майже в березі, де менше зносить течія. Під час проведення з підігруванням кінчиком спінінга на падінні приманки вже на третій сходинці, коли приманка тільки почала падати з берегового звалу в русло, – тидищ! Підсікання – сидить! Трясе головою, немов заправська щука, й тисне, тисне донизу, намагається зайти за брівку і перетерти шнур, але ми також не вчора на риболовлю почали їздити. Біля приманки обов’язково ставимо повідець із флюорокарбону 0.35 діаметром, це вберігає від перетирання об гілочки з черепашками, брівку і страхує під час клювання щуки. Не завжди, але страхує. Фрикціон затиснутий наглухо, навіть у разі підсікання не тріснув, бланк спінінга долучився на повну потужність і поступово підіймає судака із глибини. Вийшов на гору, пристойний такий, із відливом, на течії його спротив мега достойний. Швиденько робимо світлини і далі джигувати, не можна пропускати момент початку виходу, якщо це дійсно він.

І так, чи не вперше ліпгрипом тримав, не підсак, звичайно, не той розмах, але по бідності «проканало».

Ага, рожевенького ще раз судаку запропонуємо, якщо на нього все-таки клюнув, але приблизно десяток проведень виявляються холостими. Зміна точок, приманок, кутів виставляння човна, проведень, тягарців, способів подання – «фіг вам». Це індіанський вид житла для тих, хто не в темі. Три приманки, три клювання, один судак на борту – все.

Змінили більш ніж десять точок, але знову лише різкі клювання з відриванням хвостиків від судакової малечі. Пристойний судак так не поводиться, не розмінюється на дитячі пустощі і вже як втулить, то втулить по повній. Інколи буває таке потужне клювання, що спінінг ледь із рук не вилітає. Певно, саме по ці клювання ми і їздимо саме в пошуках судака.

Далі шукали за допомогою ехолота цікаві точки вздовж берегових звалів, адже на глибині течія дуже сильна й судак там триматися не буде, важко йому утриматися на місці, важко вполювати щось на такій сильній течії, потрібна якась схованка у вигляді корчика, каменя, дерева, але якось усе одноманітно по схилах. Корчики позмивало, і судак притискається до берегових сходинок там, де вони є, ховаючись від течії, заощаджуючи сили та енергію, та періодично атакує малька зовсім на мілині – став на літні стоянки.

І ще з особистих спостережень. Круглий вантаж однієї ваги з формою на конус стукає по дну краще, зависає менше, щодо пропихання через кущі – мені наче однаково. Приблизно п’ятдесят на п’ятдесят обривів і виходів. У каменях багато не джигував, тому статистики менше. Хоча кілька обривів було й тих, і тих вантажів. У мене якось так, а що у вас – розповідайте, діліться, завжди цікаво читати й пізнавати для себе щось нове, адже корисної інформації багато не буває.

А довше порибалити цього разу не дав дощ. Спішно складали човна під перші важкі краплі й тільки зачинили двері авто, вперіщила потужна злива – щітки насилу змивали потік води зі скла. Але нам уже було сухо й комфортно…