Особливості вертикальної корекції пневматичної зброї

Олег Смірнов

Вересень, 2020 рік

Початок у попередньому номері

Дещо інша картина вийшла під час стрілянини на дистанції другого нуля, що дорівнює 42,8 м. Найближче до точки другого нуля СТП куль Люман 1,1 г, але розмір «купи» за вертикаллю становить 5,5 см, а за горизонталлю 2,7 см. Купчастість куль Люман 1,5 г і JSB 1,175 г краща за купчастість куль Люман 1,1 г, але СТП у кожної із цих куль зміщена від точки прицілювання або точки другого нуля. У важчій 1,5 г люманівській кулі СТП зміщена від точки прицілювання вниз на 2,5 см, що свідчить про більшу кривизну БТ найважчої з усіх куль, і це зрозуміло. Кулі Люман 1,5 г на цій дистанції в УЗ не влучили. Через настильнішу траєкторію у куль JSB 1,175 г СТП вище від точки прицілювання на 18 мм. Якщо виключити один відрив із серії пострілів кулями JSB 1,175 г, то пробоїни від трьох куль із чотирьох розташовані в УЗ.

Для оцінювання рівня похибок у межах ДПВ і за її межами була проведена стрілецька сесія на дистанціях 20-100 м з інтервалами стрілянини 10 м. Результати для куль Люман 1,5 г і JSB 1,175 г показано на фото. Результати відстрілу куль Люман 1,1 г через їхні численні відриви, які не дають змоги скласти цілісну картину оцінки точності стрільби за межами ДПВ для цієї кулі, тут не наводяться.

Повна картина стрілянини на дистанції до 100 метрів дає змогу точніше оцінити ДПВ і вибрати дистанцію, з якої необхідно здійснювати введення поправок винесенням гвинтівки під час стрілянини з використанням вертикальної сітки оптичного прицілу, або з використанням таблиці поправок, які вводяться барабанчиками поправок.

Короткий аналіз проведених сесій стрілянини із трьох видів куль на дистанції 20-100 м засвідчує, що кулі Люман 1,1 г недоцільно використовувати на ДПВ величиною більше ніж 35 м. Купчастість куль після цієї дистанції різко погіршується, особливо в горизонті й перевищує межі чотирисантиметрової УЗ. Якщо цю кулю порівняти з багатьма іншими люманівськими кулями різних ваг і калібрів, то щодо відривів вона опинилася на «найвищому» місці. Швидкість кулі на виході ствола або дулова швидкість для цих куль становить 282 м/с. Пошук купчастої швидкості куль Люман 1,1 г з варіаціями швидкості в діапазоні + -15 м/с не дав суттєвих результатів.

Межею використання куль Люман 1,5 г для кроухантингу на ДПВ є дистанція 45 м. Водночас купчастість зі збільшенням дистанції стрілянини залишається досить гарною, залишається в межах чотирисантиметрової УЗ аж до дистанції стрілянини, що дорівнює 90 м («купа» на дистанції 100 м через падіння БТ не вписалася у формат цієї мішені, що на фото). Вадою цих куль є різке падіння кулі після дистанцій понад 45-48 м, а на 90-метровій дистанції її падіння становило понад 60 см. Ця особливість за межами 45-метрової зони стрілянини призводить до потреби враховувати поправки, що для кроухантингу в діапазоні стрілянини 45-55 м, який використовується досить часто, є не дуже зручним. Загалом ця куля показала себе з найкращого боку у вітряну погоду і відрізняється рідкісною для марки «Люман» стабільністю. Куля, як то кажуть, «летить». Купчасто швидкість для цієї кулі становить 238 м / с.

Куля JSB 1,175 г в усіх відношеннях є кращою не тільки із цього сету із трьох куль, а й з багатьох інших, включно із побратимами цієї марки. ДПВ для цих куль за формою близьких до волану дуже близько межує з позначкою 60 м. Кучність їх утримується в діапазоні УЗ розміром 4 см аж до 100 метрів. JSB 1,175 г практично не мають відривів і найвищу настильність БТ. Падіння кулі на дистанції 100 м становить менш ніж 40 см. Купчасто швидкість для цієї кулі становить 273 м/с. БТ цих куль найближче збігається з теоретичною БТ, отриманою в балістичному калькуляторі. Вадою цих куль є досить висока їх вартість, що перевищує люманівські аналоги в кілька разів.

Отже, розмір ДПВ для кожної з куль має індивідуальний характер, а використання балістичного калькулятора доцільне для початку роботи з її визначення. Якщо купчастість стрілянини на ДПВ задовольняє, то зміщення СТП у бік лінії прицілювання може бути досягнуте завдяки згаданій вище вертикальній корекції, яка дає змогу змінювати кут нахилу БТ. Така установка дає можливість у більшості випадків збільшити ДПВ. Для точнішого визначення ДПВ крок дистанцій стрілянини на відрізку від 35 до 55 м можна змінити з 10 до 5 м.

У разі скомпенсованих вертикальних похибок балістичний калькулятор дає змогу оцінити оптимальну дистанцію прямого пострілу. Наприклад, для кулі JSB Exact Jumbo Diabolo 1,175 г для дистанції граничної стрілянини в межах УЗ, що дорівнює 43 м, ДПВ буде в діапазоні 12,6-50,4 м, а з оптимальною дистанцією, рекомендованою балістичним калькулятором, що дорівнює 48,2 м, ДПВ уже становитиме 11,6-54,2 м.

За результатами стрілянини за межами ДПВ кулями Люман 1,5 г і JSB 1,175 г можна скласти таблицю поправок. Для цього на кожній із дистанцій стрілянини відстань за вертикаллю між точкою прицілювання і відповідною СТП потрібно перевести в MIL, якщо приціл відградуйовано в цих величинах. Знаючи значення поправок у MIL для кожної з дистанцій стрілянини, їх можна компенсувати або за допомогою вертикальної сітки прицілу, або введенням поправок відповідною кількістю кліків барабанчика вертикальних поправок. Передбачається, що вертикальна похибка попередньо скомпенсована і виявляє себе несуттєво. В іншому разі можуть виникнути проблеми через неможливість для деяких оптичних прицілів ввести значні за величиною поправки.

Нескомпенсовані невеликі за величиною похибки у вертикальному каналі системи «пневматична гвинтівка-оптичний приціл» під час стрілянини за межами ДПВ не такі критичні. Похибки у вертикальному каналі будуть автоматично враховані разом із величиною падіння кулі відповідно до БТ для кожної стрілецької дистанції.

Усунення вертикальних похибок доцільно проводити після усунення похибок у горизонті. Викликано це тим, що під час юстуванні горизонтального каналу похибка за вертикаллю буде небагато, але змінюватися. Після завершення робіт у вертикальному каналі також необхідно перевірити імовірну появу відходів куль від вертикалі і за потреби усунути їх відповідними доворотами оптичного прицілу в горизонтальному каналі.